Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Η "ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ" ΧΤΥΠΑ ΣΤΟ INTERNET!

ORIGINAL 21
Τώρα ποιος φταίει; Ποιος φταίει που κάποιοι ανεγκέφαλοι πήγαν και έγραψαν πάνω στο τείχος, στα "Μουράγια" με τεράστια γράμματα συνθήματα υπέρ της ομάδας τους; Φταίει ο Δήμος; Φταίει ο ΟΛΚΕ, Ή μήπως φταίει το κακό μας το μυαλό. Αντιλαμβάνεστε όποιος έρχεται στο νησί μας από την θάλασσα, από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνει τι θα συναντήσει; Την νεοελληνική κακογουστιά, σε όλο της το μεγαλείο.
Έλεος πια. Δεν μας φταίνε πάντα οι άλλοι. Δυστυχώς υπάρχουν ανάμεσα μας και γαϊδούρια. Πώς να το κάνουμε;

ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΑΛΛΑ....
Με αφορμή το πρώτο φεστιβάλ κερκυραϊκών προϊόντων που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οφείλουμε να πούμε, ότι όντως πλέουμε σε πελάγη... άγνοιας.
Υπάρχουν όντως συμπολίτες μας, που παράγουν αλλά τα κερκυραϊκά προϊόντα δεν έχουν φαίνεται θέση, ούτε στα σούπερ μάρκετ, ούτε στα ράφια άλλων καταστημάτων. Σε αντίθεση με τους Κρητικούς και τα προϊόντα που παράγουν. Έχετε ταξιδέψει με Κρητικά καράβια. Ε, θα φύγετε, παίρνοντας είτε θέλετε, είτε όχι, με κάποιοι κρητικό προϊόν. Ακόμα και στα duties free συναντάς κρητικά και καλαματιανά προϊόντα, όχι όμως κερκυραϊκά.
Υπ' αυτή την έννοια, έπραξε πολύ σωστά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και διοργάνωσε το πρώτο φεστιβάλ. Με καθυστέρηση αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Όμως αυτή η πρωτοβουλία θα πρέπει να έχει και συνέχεια και να οργανωθεί σε πολύ πιο σωστές βάσεις.
Ως πρώτη φορά, διαπιστώθηκαν κάποιες αδυναμίες, όσον αφορά το οργανωτικό, αλλά είναι βέβαια ότι μπορούν να διορθωθούν. Όπως επίσης να αυξηθούν και οι συμμετοχές, αφού υπήρξαν παράπονα από κερκυραϊκές επιχειρήσεις που δεν προσκλήθηκαν.
Σε κάθε περίπτωση αυτό το φεστιβάλ πρέπει να γίνει θεσμός. Απλά να προσθέσω δύο σκέψεις προς προβληματισμό. Η πρώτη αφορά τον χρόνο διεξαγωγής της εκδήλωσης και η δεύτερη αφορά τον χώρο πραγματοποίησης της. Ας το σκεφτούν οι αρμόδιοι.


ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΟΥΝ;
Οι ρυθμίσεις που έγιναν στην κατ' ευφημισμό εθνική οδό Κέρκυρα - Λευκίμμη, από τα Τρία Γεφύρια μέχρι του Τσάρου, μάλλον πρόβλημα δημιουργούν παρά έχουν δώσει λύσεις.
Ως ιδέα είναι άριστη, αλλά όι σε αυτόν τον δρόμο, ο οποίος είναι στενός και παράλληλα "ανοικτός" σε κάθε του σπιθαμή.
Έτσι λοιπόν έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, αρκετά τροχαία ατυχήματα και όσον βαδίζουμε προς την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, πολύ φοβάμαι, ότι θα έχουμε και αύξηση των ατυχημάτων.
Καλά δεν κάνω λόγο για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ποδηλάτες αλλά και οι μηχανόβιοι. Αυτός ο δρόμος είναι απαγορευτικός γι' αυτούς.
Προσέχτε τώρα, τι κάνουμε. Προτιμάμε να διευκολύνουμε την κίνηση των αυτοκινήτων, με ότι σημαίνει αυτό, όπως επιβάρυνση του κυκλοφοριακού της πόλης, ρύπανση, σπατάλη ενέργειας και όλα τα συναφή και αποτρέπουμε την χρήση μέσω μεταφοράς φιλικά προς το περιβάλλον όπως είναι τα ποδήλατα ή έστω τα μηχανάκια.
Μήπως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε ορισμένα πράγματα. Εγώ πάντως προσκαλώ τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας και τον Νομάρχη να κάνουμε μαζί την διαδρομή από του Βρυώνη μέχρι την πόλη με ποδήλατο.
Και μετά ας αποφασίσουν, αν θα πρέπει να συνεχισθεί το σημερινό καθεστώς, που επικρατείς το συγκεκριμένο δρόμο.

ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ..ΚΤΥΠΗΣΕ. ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ
Το χειρότερο απ' όλα, δεν είναι η σημαντική μείωση στην φετινή τουριστική κίνηση. Το χειρότερο είναι, ότι δεν διαφαίνεται στον ορίζονται...ελπίδα. Δεν φαίνεται, ότι το πάθημα, μας έχει γίνει μάθημα. Ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται, στον χώρο του τουρισμού, κάτι το οποίο να διαθέτει τη δυναμική, για να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα.
Ότι δεν έχουν αναληφθεί αυτές οι ουσιαστικές πρωτοβουλίες, από την πλευρά των ιθυνόντων, για να εμφυσήσουν στους υπολοίπους, ότι από φέτος, άντε από τον επόμενο χρόνο, θα αρχίσει ο κερκυραϊκός τουρισμός να παίρνει την ανιούσα.
Αυτό νομίζω, ότι είναι ότι το χειρότερο, δηλαδή ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Άντε να περάσουμε ακόμα ένα και δύο χρόνια, τρώγοντας από τα έτοιμα ή από αυτά που είχαμε συγκεντρώσει τα προηγούμενα χρόνια, κάποτε όμως αυτά τα τελειώσουν και τότε τι γίνεται;
Δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει στον τόπο μας. Οι άρχοντες μας, συμπεριλαμβανομένων και των εκπροσώπων των τουριστικών φορέων, δεν έχουν αντιληφθεί τα μηνύματα των εποχών ή είναι αδύναμοι και ανίκανοι να αντιδράσουν; Πραγματικά, πιστέψτε με, δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει; Ή μήπως ζούνε μέσα στην "γυάλα" τους και είναι αδιάφοροι, για την κοινωνική πραγματικότητα στον τόπο τους;
Θα ήθελα πραγματικά τη γνώμη σας, γιατί εγώ αδυνατώ να καταλήξω σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.
Είχαμε πέρσι μια μείωση στην τουριστική κίνηση η οποία άγγιξε το 8% και μια μείωση σε τζίρο που ξεπερνά το 60% και κανείς, πέρα από κάποιες κουβέντες, δεν δείχνει να....συγκινείται.
Φέτος δεν γνωρίζουμε σε ποιόν αριθμό θα καταλήξει η μπίλια. Τι θα γίνει; Τι θα κάνουμε;
Εδώ ο ποιητής σηκώνει τα χέρια ψηλά.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ
Πάρα ταύτα επιμένω ότι θα μπορούσαμε, ως τουριστικός προορισμός, να μειώσουμε τους κραδασμούς από την διεθνή οικονομική κρίση. Για να συμβεί όμως αυτό, υπάρχει μια βασική προϋπόθεση. Να αξιοποιούσαμε τα πλούσια συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να διαμορφώναμε μια ελκυστική, βάσει των πλούσιων δυνατοτήτων μας, ταυτότητα. Ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν.
Δύο είναι οι άξονες, έχω αναφερθεί πολλές μα πάρα πολλές φορές. Οι δύο άξονες είναι πολιτισμός και οι εναλλακτικές μορφές του και θαλάσσιος τουρισμός με τις εναλλακτικές του μορφές.
Δεν έχει πάρει ΚΑΝΕΝΑΣ χαμπάρι. Τώρα κάποιοι αρχίζουν να "ψιθυρίζουν" κάτι, αλλά πολύ αόριστα.
Και κάτι ως συμβουλή, ξεχάστε το παραμύθι για τις υποδομές. Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν και με τις υπάρχουσες υποδομές. Δεν είναι πανάκεια οι υποδομές.
Βάλτε το μυαλό σας και την φαντασία σας να δουλέψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: