Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

"Εν Οίκω" Τεχνολογία για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες

Στο νησί μας θα πραγματοποιηθεί, από 9-13 Ιουνίου, το 2o Διεθνές Συνέδριο για την διάχυση τεχνολογιών που σχετίζονται με υποβοηθητικά περιβάλλοντα ευπαθών κοινωνικά ομάδων (PETRA - PErvasive Technologies Related to Assistive Environments).
Σε ένα διαρκώς κοσμοβριθές και περίπλοκο κόσμο, όπου το περιβάλλον διαβίωσης των ανθρώπων είναι ιδιαιτέρα σημαντικό, η ανάγκη για ένταξη και επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο είναι το ζητούμενο. Το PETRA αντιμετωπίζει το γεγονός ότι, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, θα βασίζονται ολοένα και περισσότερο στη τεχνολογία για να είναι σε θέση να παραμένουν εντός της οικίας τους.
Οι διεργασίες του συνεδρίου στόχο έχουν να φέρουν κοντά, διαφορετικά είδη τεχνολογιών, για την αντιμετώπιση ενός σημαντικού κοινωνικού αλλά και συνάμα υγειονομικού ζητήματος: Η ηλικίωση του παγκόσμιου πληθυσμού, αυξάνει διαρκώς το ενδιαφέρον για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την φροντίδα - τόσο ανθρώπων της τρίτης ηλικίας όσο και ατόμων που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάϊμερ, Πάρκινσον καθώς και άλλες αναπηρίες και τραύματα -στο χώρο τους, εντός του οικείου περιβάλλοντος τους, διασφαλίζοντας έτσι μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Το συνέδριο που αποτελεί συνδιοργάνωση του Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Arlington καθώς και άλλων ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και ελληνικά πανεπιστήμια, θα ανοίξει τις διεργασίες του την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009, στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείο Μαρμπέλλα (Άγιος Ιωάννης Περιστερών - Δήμος Μελιτειέων). Πρόεδρος του συνεδρίου η Δρ. Fillia Makedon, ενώ το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συμμετέχει ως τοπικός συνδιοργανώτης, με Πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, τον Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ψηφιακών Βιβλιοθηκών κ. Σαράντο Καπιδάκη.
Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι αναρτημένο στη ιστοσελίδα του: http://www.petrae.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: