Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Αμυγδαλίτιδα ήταν το ύποπτο κρούσμα

Αρνητικός στην γρίπη τύπου Α΄ ήταν ο 15χρονος Βρετανός που εντοπίστηκε από την θερμική κάμερα το βράδυ της Παρασκευής με υψηλό πυρετό.
Μετά τις εξετάσεις που του έγιναν η διάγνωση ήταν απλή αμυγδαλίτιδα όπου πηρέ την κατάλληλη αγωγή και επέστρεψε στην οικογένεια του.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της παρασκευής ο Κρατικός μηχανισμός ήταν άμεσος αφού μετά τον εντοπισμό του 15χρονου και αφού τον απομόνωσαν σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου, ασθενοφόρο με ειδικά εξοπλισμένο προσωπικό μετέφεραν τον νεαρό και την οικογένεια του σε θάλαμο με τις απαραίτητες προϋποθέσεις αλλά και με εκπαιδευμένο προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό.
Μάλιστα έχει συσταθεί ειδική ομάδα που έχει προετοιμαστεί για να αναλάβει κάθε περιστατικό της γρίπης τύπου Ά. Αμέσως υποβλήθηκε σε εξετάσεις ενώ στάλθηκε και στο Ινστιτούτο Παστέρ δείγμα από το υγρό του φάρυγγα για να διαπιστωθεί εάν έχει προληφθεί από την γρίπη τύπου Ά.

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΘΑΛΑΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ
Την αδυναμία να ανταποκριθεί το Σισμανόγλειο σε νέα κρούσματα της γρίπης των χοίρων καταγγέλλουν οι νοσηλευτές της Β' Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, στην οποία βρίσκονται οι δυο από τους τέσσερις συνολικά θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Όπως υποστηρίζουν, η κλινική δεν διαθέτει επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό για να επανδρώσει τους ειδικούς θαλάμους, με αποτέλεσμα το πρώτο κρούσμα να μη γίνει δεκτό και να οδηγηθεί στην Γ' Πνευμονολογική Κλινική. "Η κατάσταση είναι για γέλια και για κλάματα. Στη Β΄ Παθολογική Κλινική, στην οποία συστεγάζεται και η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, υπάρχουν δύο μόνο νοσηλευτές ανά βάρδια για να καλύψουν τις ανάγκες σαράντα περίπου ασθενών", λέει ο κ. Γιώργος Τσώλας, πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτών Β' ΠΕΣΥ Αθηνών και νοσηλευτής στην εν λόγω κλινική, και τονίζει με έμφαση: "Φανταστείτε τι έχει να γίνει σε περίπτωση που στην ίδια κλινική, στην οποία βρίσκονται δύο θάλαμοι αρνητικής πιέσης, νοσηλευτούν κρούσματα της νέας γρίπης".
Όπως εξηγεί ο κ. Τσώλας, "αυτός είναι και ο λόγος που προσφάτως αρνηθήκαμε να δεχτούμε το πρώτο κρούσμα, τα οποίο νοσηλεύτηκε σε έναν από τους δύο θαλάμους αρνητικής πίεσης που διαθέτει η Γ' Πνευμονολογική Κλινική".

ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Οι νοσηλευτές κάνουν λόγο για προχειρότητα και έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού. "Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι πριν από μόλις ένα μήνα το υπουργείο αποφάσισε το άνοιγμα της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων προκειμένου να υποδεχθεί τα πιθανά κρούσματα της νέας γρίπης, χρεώνοντας τα εννέα κρεβάτια που διαθέτει η μονάδα στο νοσηλευτικό προσωπικό της Β' Παθολογικής Κλινικής", εξηγεί ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικούς Προσωπικού (ΠΣΟΝΠ) κ. Γιάννης Καναβός. "Αποτέλεσμα είναι", όπως λέει "να ελλοχεύει ο κίνδυνος διασποράς νόσων και στους υπόλοιπους ασθενείς του Νοσοκομείου".
Ερωτηθείς σχετικά, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Παναγιώτης Ευσταθίου ανέφερε ότι "οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης βρίσκονται κοντά στα τμήματα που συνήθως νοσηλεύουν ανάλογα περιστατικά, όπως είναι το Παθολογικό και το Πνευμονολογικό.
Στην περίπτωση της Β' Παθολογικής Κλινικής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, εκεί στεγάζεται και η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, που είναι τμήμα αυτής και κατ' επέκταση καλύπτεται από το ίδιο το προσωπικό". Αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού είπε: "Δεν μπορώ να σχολιάσω αυτό το θέμα. Υπάρχει διευθυντής μονάδος, διευθυντής κλινικής και διοίκηση νοσοκομείου. Εγώ τι να πω…".
ΡΕΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: