Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Η χωματερή της Λευκίμμης στο στόχαστρο της Ε.Ε.

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε προχθές προδικαστικές διαδικασίες κατά της Ελλάδας για δύο υποθέσεις που αφορούν χωματερές. Μάλιστα, στη μία υπόθεση απειλεί με επιβολή προστίμου, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δεν συμμορφώθηκε.
Στην εν λόγω υπόθεση, η Επιτροπή κατηγορεί την Ελλάδα διότι δεν δημιούργησε την απαιτούμενη υποδομή για τη συλλογή και επεξεργασία λυμάτων σε 12 κωμοπόλεις και πόλεις, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αυτή την παράλειψη. Εάν η κυβέρνηση δεν επανορθώσει την κατάσταση γρήγορα, το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η επιβολή σε αυτήν χρηματικής ποινής.
Βάσει της κοινοτικής οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, οι οικισμοί (κωμοπόλεις και πόλεις) άνω των 15.000 κατοίκων υποχρεούνται να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης για τη συλλογή των λυμάτων τους και για τη δευτεροβάθμια (δηλαδή βιολογική) επεξεργασία αυτών με σκοπό την απομάκρυνση των ρύπων πριν από την απόρριψή τους στη θάλασσα ή σε γλυκά νερά. Η προθεσμία για την έναρξη λειτουργίας της υποδομής αυτής έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2000.
Στην προσφυγή που άσκησε η Επιτροπή, το Ευρωδικαστήριο καταδίκασε τον Οκτώβριο του 2007 την Ελλάδα διότι 23 οικισμοί σε ολόκληρη τη χώρα δεν διέθεταν τα αναγκαία δίκτυα αποχέτευσης και επεξεργασίας.
Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, 11 από τους εν λόγω οικισμούς συμμορφώθηκαν, αλλά 12 εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται με τους κανόνες. Σε πέντε οικισμούς της Ανατολικής Αττικής (Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα, Κορωπί και Νέα Μάκρη) τα έργα κατασκευής, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το 2013.
Η Επιτροπή θεωρεί το χρονικό αυτό διάστημα υπερβολικό. Σε άλλους έξι οικισμούς -Μάλια, Λιτόχωρο, Eδεσσα, Χρυσούπολη, Λευκίμμη και Μέγαρα- τα έργα κατασκευής "βρίσκονται ακόμη υπό εξέλιξη". Στην Τρίπολη η υποδομή ολοκληρώθηκε, αλλά προς το παρόν "δεν διατίθενται αποτελέσματα δειγματοληψίας που να καταδεικνύουν ότι λειτουργεί σωστά".
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι "η απουσία επεξεργασίας στους εν λόγω οικισμούς σημαίνει ότι η υγεία των κατοίκων τίθεται σε κίνδυνο διότι ανεπεξέργαστα λύματα μπορούν να μολυνθούν με επιβλαβή βακτήρια και ιούς". Και προσθέτει: "Τα ανεπεξέργαστα λύματα περιέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά, όπως το άζωτο και ο φωσφόρος, τα οποία μπορούν να βλάψουν το θαλάσσιο περιβάλλον ευνοώντας την υπέρμετρη ανάπτυξη φυκιών τα οποία καταπνίγουν τους άλλους ζωντανούς οργανισμούς. Η κατάλληλη επεξεργασία των λυμάτων αναγνωρίζεται ως σημαντικός παράγοντας διασφάλισης της ευημερίας της τουριστικής βιομηχανίας, ενός καίριου τομέα για την ελληνική οικονομία".
Εν όψει, λοιπόν, της συνεχιζόμενης παράβασης, η Επιτροπή κίνησε νέα προδικαστική διαδικασία και λόγω της μη συμμόρφωσης με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, απειλεί με επιβολή προστίμου.
Επίσης, η Επιτροπή έστειλε στην κυβέρνηση αιτιολογημένη γνώμη (δεύτερο και τελευταίο προδικαστικό στάδιο) για ακατάλληλη λειτουργία του νέου χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων στη Φυλή της Δυτικής Αττικής, ο οποίος "αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον".

Δεν υπάρχουν σχόλια: