Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Ο εικαστικός Τάκης Μεταλληνός

100 πίνακες, η θεματολογία των οποίων προέρχεται από την πόλη της Κέρκυρας στην οποία αφιερώνεται η έκθεση, περιλαμβάνει η έκθεση ζωγραφικής του γνωστού πολιτικού και κοινωνικού στελέχους της Κέρκυρας κ. Τάκη Μεταλληνού.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου και θα διαρκέσει έως 10 Ιανουαρίου 2009.
Στα πλαίσια της έκθεσης την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα "Η συμβολή της εικαστικής Κέρκυρας στη νέα προοπτική της UNESCO" στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, στην οποία συμμετέχουν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Τμήμα Κέρκυρας του ΤΕΕ, η Δημοτική Πινακοθήκη, η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και η Εικαστική Ενωση Κέρκυρας.
Εισηγητές της ημερίδας είναι, εκπρόσωπος του Ιονίου Πανεπιστημίου, από το Τμήμα Κέρκυρας του ΤΕΕ ο κ. Αρσένης Ρίγγας, αρχιτέκτονας, από την Δημοτική Πινακοθήκη η Δ/ντρια της πινακοθήκης κα Μαρία Μελέντη, από την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη ο υπεύθυνός της κ. Μιχαήλ - Αγγελος Βραδής, οι ζωγράφοι Στέφανος Σγούρος και Φίλης Κένταρχος, από την ΕΙΚΕ ο ζωγράφος κ. Άγης Ξωμεριτάκης και ο δημοσιογράφος κ. Σπύρος Ζηνιάτης. Τον συντονισμό της ημερίδας θα έχει η κα Αννα Δαφνή.
Στην ημερίδα μπορούν να πάρουν μέρος με γραπτές ή προφορικές εισηγήσεις όλοι οι Κερκυραίοι Εικαστικοί και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα.

ΤΑΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ
Η δύναμη για το ωραίο δεν θα μπορούσε να αφήσει τον Κερκυραίο Τάκη Μεταλληνό ασυγκίνητο και να μην εκδηλώσει την ευαισθησία του και στις καλές τέχνες.
Τον χρωστήρα της ζωγραφικής δεν τον εγκατέλειψε σε καμία στιγμή της έντονης πολιτικής και κοινωνικής του δραστηριότητας. Άλλωστε η τέχνη, του να ζωγραφίζεις, είναι κάτι που δεν στο επιβάλλει κανείς. Είναι τρόπος ζωής, συμπεριφορά, κάτι που αφορά τον δικό σου εσωτερικό κόσμο.
Στην επιθυμία του να αναδειχθεί η έντονη ζωγραφική δημιουργία της Κέρκυρας, διοργανώνει τις ανεπανάληπτες εκθέσεις του Κερκυραϊκού Εικαστικού Φθινοπώρου το 1990 και 1992 με την συμμετοχή εκατό και πλέον εικαστικών.
Ασχολείται κυρίως με την υδατογραφία και με το σχέδιο μέσα από το μολύβι, το κάρβουνο και την μελάνη.
Τα περισσότερα έργα τοπιογραφίας έχουν ζωγραφιστεί "επί τόπου".
Εχει παρουσιάσει έργα του σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία και πολλά έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε Δημοτικές Πινακοθήκες και Τράπεζες.
Η τελευταία του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 2000 στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας στα Παλαιά Ανάκτορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: