Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ... "ΧΤΥΠΑ" ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΙΕΣΗ
Πολύ φοβάμαι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, στον τομέα της υγείας, έχουμε πιάσει πάτο. Μα τελείως πιάτο. Δεν θέλω να γίνω μακάβριος, αλλά όταν μεταφέρονται νεκροί στα Γιάννενα για την διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής, γιατί δεν μπορεί να γίνει στο Νοσοκομείο μας, ή όταν δεν λειτουργούν τα ψυγεία στο Νοσοκομείο και μεταφέρονται οι νεκροί στο νεκροταφείο όπου λειτουργούν τα ψυγεία, πολύ φοβάμαι ότι στον τόπο αυτό, έχουμε χάσει το δικαίωμα ακόμα και να πεθάνουμε με αξιοπρέπεια. Ούτε αυτό το δικαίωμα δεν έχουμε.
Θεωρώ ότι οι τοπικοί άρχοντες, θα πρέπει να κινητοποιηθούν, όχι μόνο προς την κατεύθυνση άσκησης πίεσης για την ολοκλήρωση του νέου Νοσοκομείου, αλλά κυρίως της άμεσης στελέχωσης του. Αν δεν στελεχωθεί άμεσα, πιο σωστά, αν δεν ξεκινήσουν τώρα οι διαδικασίες για την πρόσληψη, υλοποιώντας έτσι το νέο οργανισμό, τότε, ακόμα και να τελειώσει, που θα τελειώσει σε λίγους μήνες το κτίριο, αυτό δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.
Και να λειτουργήσει, ουσιαστικά θα υπολειτουργεί ή δεν θα καλύπτει τις ανάγκες της κερκυραϊκής κοινωνίας. Το ερώτημα που τίθεται στους άριστους γνώστες της κατάστασης, δηλαδή στους γιατρούς είναι το εξής: "Όταν τελειώσει το Νοσοκομείο, θα σταματήσει το φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης των κερκυραίων στα Γιάννενα;". Η απάντηση είναι σαφής: "ΟΧΙ".
Άρα γιατί χολοσκάμε για το πότε θα τελειώσει το "νέο" Νοσοκομείο; Άρα, έχουμε κάνει μια....τρύπα στο νερό;
Μήπως θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την στάση μας και την τακτική μας, πάνω στην υπόθεση αυτή;

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ
Επειδή επίκειται η ανακοίνωση νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, ας μου επιτραπεί να επαναλάβω ότι, η λύση βρίσκεται στη λέξη κλειδί, που είναι η νοοτροπία του Κερκυραίου.
Θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι δεν είναι μαγκιά να παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας δίπλα ακριβώς από το σημείο που πίνουμε καφέ. Ούτε είναι εξυπνάδα να σταθμεύουμε το αυτοκίνητό μας, κάτω ακριβώς από το σπίτι μας στο ιστορικό κέντρο, γιατί δεν μπορούμε να το ανεβάσουμε στο σαλόνι μας. Ούτε δικαιούμαστε, επειδή βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο το κατάστημά μας, να μπαίνουμε με το αυτοκίνητο μας όποτε θέλουμε ούτε βέβαια να κυκλοφορούμε με τη μηχανή μας στον πεζόδρομο. Απλά πράγματα.
Αν δεν αλλάξει αυτή η νοοτροπία, πολύ φοβάμαι, ότι όσα μέτρα και να ληφθούν, θα πέσουν στο κενό.
Έτσι λοιπόν ας μην περιμένουν οι καταστηματάρχες να έλθει στην πόλη περισσότερος τουρισμός. Να έρθουν οι άνθρωποι να κάνουν τι; Να δουν τα καινούργια μας αυτοκίνητα, τα οποία, στην πλειοψηφία τους τα χρωστάμε στις τράπεζες; Αυτοκίνητα, καλύτερα μάλιστα από τα δικά μας, έχουν και στην πατρίδα τους. Εδώ έρχονται να δουν μια πόλη με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κέρκυρας, η οποία είναι ενταγμένη στην Ουνέσκο. Αυτό είναι το κριτήριο που τους προσελκύσει στον τόπο μας και εμείς δεν τους το ικανοποιούμε. Περπατούν στους πεζόδρομους και κινδυνεύουν να τους πατήσουν τα αυτοκίνητα που κάνουν την τροφοδοσία των καταστημάτων ή οι μηχανές. Προσπαθούν να δουν τα παλιά κτίρια ή τα μνημεία μας και τα έχουμε καλύψει με την πραμάτεια των καταστημάτων ή με τέντες.
Γιατί να έρθουν λοιπόν;

ΚΑΡΑΚΙΤΣΑΡΙΟ
Αλήθεια, έχουμε ποτέ αναρωτηθεί, ποια εικόνα σχηματίζουν οι επισκέπτες μόλις φθάσουν στο νησί μας είτε στο λιμάνι, είτε στο αεροδρόμιο;
Τι έχουν κάνει οι "άρχοντες" μας, όχι μόνο οι σημερινοί, για την βελτίωση αυτής της εικόνας; Όχι, να μην τους κρίνουμε σε επίπεδο προθέσεων, γιατί προφανώς έχουν καλές προθέσεις, αλλά να κρίνουμε το αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα λοιπόν, μηδέν.
Τι πρωτοσυναντά ως εικόνα, κάποιος που φθάνει στο λιμάνι; Τα ερείπια της ΑΕΒΕΚ και τα καρνάγια; Καλά δεν λέω ότι το λιμάνι έχει πλέον μετατραπεί σε..."νταμάρι". Ο επισκέπτης που θα φθάσει στο αεροδρόμιο τι θα πρωτοσυναντήσει ως εικόνα; Αν γλιτώσει από τις οσμές που εκλύει η τάφρος του Κωτσέλα, και αφού αντέξει το θέαμα της τέντας του....Κακατράβα ή τον Καραγκιόζ μπερντέ, τότε στην πορεία προς νότο θα νομίσει ότι βρίσκεται στην...Ανατολή.
Τι συζητάμε τώρα, για Ουνέσκο, για πολιτισμό και ιστορία; Εκτός και αν κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Δεν θέλω να το πιστέψω.
Και το περίεργο ποιο είναι; Γι' αυτές οι αισθητικές παρεμβάσεις δεν απαιτούνται μυθικά ποσά, αλλά σχέδιο οργάνωση και συντονισμός.

ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΡΟΤΑ
Επειδή εσχάτως γίνεται μεγάλη συζήτηση, για την αναγκαιότητα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, θα πρέπει να πω ότι έχουμε πολλές δυνατότητες
Αλλά θα πρέπει να επιλέξουμε εκείνες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, οι οποίες όχι μόνο μας "ταιριάζουν" περισσότερο αλλά είναι και πιο προσοδοφόρες οικονομικά και ήδη προϋπάρχει η υποδομή.
Τι θέλω να πω; Σίγουρα ο αθλητικός τουρισμός είναι μια προσοδοφόρα μορφή εναλλακτικού τουρισμού αλλά θα μας στοιχίσει πολύ η δημιουργία αθλητικών σύγχρονων υποδομών. Αν θέλουμε να "καλλιεργήσουμε" το γκολφ, που είναι η πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη μορφή εναλλακτικού τουρισμού απαιτούνται πολλά εκατομμύρια ευρώ για τις υποδομές. Και μεγάλες εκτάσεις. Βέβαια ο ποδηλατικός τουρισμός δεν απαιτεί κοστοβόρες υποδομές αλλά σχεδιασμό και οργάνωση, έννοιες που δεν "ευδοκιμούν" στον τόπο μας.
Ο πολιτιστικός τουρισμός όμως μας ταιριάζει και εκτός αυτού διαθέτουμε και τις υποδομές. Βέβαια απαιτούνται βελτιωτικές παρεμβάσεις και σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνται και εκτεταμένες παρεμβάσεις. Αλλά γι' αυτό εκλέγουμε Βουλευτές, Νομάρχες, Δημάρχους και τους λοιπούς άρχοντές μας. Για να διεκδικούν.
Στο πνεύμα αυτό, δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί δεν διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις για την σωτηρία των Βενετσιάνικων ναυπηγείων τα οποία καταρρέουν. Να θυμίσω ότι οι Χανιώτες όχι μόνο έσωσαν τα αντίστοιχα Βενετσιάνικα ναυπηγεία τους αλλά τα έχουν διαμορφώσει σε ένα καταπληκτικό πολυχώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε ρότα. Και να την αλλάξουμε ΤΩΡΑ. Όπως λέει και ένα σύνθημα "ή τώρα ή ποτέ"!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: