Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ... "ΧΤΥΠΑ" ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΩ
Αν φέρουμε έναν άνθρωπο στο νησί μας και του ζητήσουμε να συγκρίνει τον τόπο μας, με άλλους αντίστοιχους προς εμάς τόπους, το συμπέρασμα στο οποίο θα καταλήξει θεωρώ ότι είναι γνωστό. Έχουμε μείνει πίσω. Και χωρίς να κριθούμε με αυστηρή ματιά, έχουμε μείνει ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ.
Δεν χρειάζεται να απαριθμήσω τους λόγους για τους οποίους έχουμε καταστεί ουραγοί; Είναι γνωστοί.
Γερασμένες και ξεπερασμένες κοινωνικές υποδομές, δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια και λοιπά και το ίδιο συμβαίνει με τις τουριστικές μας υποδομές.
Την ίδια στιγμή, έργα σημαντικά δεν εξελίσσονται και όσα, αυτά τα λίγα τέλος πάντων, εξελίσσονται, εξελίσσονται με μεγάλη δυσκολία.
Να θυμίσω το νέο Νοσοκομείο, να θυμίσω το Δικαστικό Μέγαρο, να θυμίσω τις Φυλακές που δεν ξεκίνησαν ποτέ, να θυμίσω τις παρακάμψεις που όλο γίνονται αλλά όλο στα χαρτιά μένουν, οι περισσότερες τουλάχιστον και οι πιο σημαντικές, όπως η παράκαμψη Μπενιτσών.
Ευτυχώς που υπάρχει και το λιμάνι, όπου πραγματοποιούνται κάποια έργα. Κάποια έργα ή σημαντικά έργα, πείτε το όπως θέλετε, σημασία έχει ότι άλλαξε η εικόνα του λιμανιού προς το καλύτερο.

ΛΑΘΟΣ ΣΠΥΡΟ ΜΟΥ
Τα χρήματα του Λυρικού φίλε Σπύρο, τα χάσαμε, κυρίως από το κακό μας το κεφάλί. Γιατί επιλέξαμε να κατασκευάσουμε το Λυρικό Θέατρο σε οικόπεδο το οποίο δεν το....είχαμε. Με λίγα λόγια σε ξένο οικόπεδο. Άσε να μην αναφερθώ στην θέση που επελέγη να κατασκευαστεί το Λυρικό, θέση απολύτως ακατάλληλη, σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, χωρίς να συνοδεύεται από τις απαραίτητες παρακολουθηματικές υποδομές και δίπλα στο αεροδρόμιο!!!!!!!! Αν είναι δυνατόν. Φαντάζεστε το Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας να κατασκευαζόταν δίπλα στο Ελληνικό, τότε;;;;;;;;; Μα είμαστε σοβαροί;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Βέβαια, μετά ακολούθησαν τα όσα ακολούθησαν, γιατί δώσαμε σε κάποιους λαβή να παίξουν τα πολιτικά τους παιγνίδια. Εμείς όμως τους δώσαμε λαβή. ΑΝ ήμασταν σωστοί και είχαμε κάνει τις ορθές επιλογές, τότε δεν θα είχε ...ανοίξει μύτη.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΚΡΙΝΙΑ
Όλα αυτά, θα παρακαλέσω, να μην εκληφθούν ως γκρίνια. Δεν είναι γκρίνια. Αυτοκριτική είναι. Θα μου πείτε με το δίκιο σας, τι φταίμε εμείς οι πολίτες, όταν οι πολιτικοί μας κάνουν... μπούρδες; Φταίμε, πως δεν φταίμε. Εμείς δεν τους εκλέξαμε;. Και σε πολλές περιπτώσεις τους έχουμε επανεκλέξει, μία και δύο φορές; Και στον πάτο της γραφής, αν η κοινωνία είχε αυξημένες αντιστάσεις, τότε και οι πολιτικοί μας θα ήταν πολύ περισσότερο προσεκτικοί.
Αλλά αφού βλέπουν ότι εμείς είμαστε ...«παραλίες», τότε και αυτοί είναι δύο φορές... «παραλίες».
Αν ένιωθαν ότι στην πρώτη κουταμάρα θα έτρωγαν από την κοινωνία... «μπάτσο», να είστε σίγουροι ότι θα ήταν πολύ, μα πολύ προσεκτικοί.
Γι' αυτό λέω, ότι έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας. Ποτέ δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών και να παρακαλέσω να έχουμε το θάρρος να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Αυτό το οποίο προσωπικά με προβληματίζει, είναι ότι δεν βλέπω να υπάρχει, εκ μέρους του τουριστικού μας προορισμού, συγκροτημένη αντίδραση στην κρίση.
Μέχρι σήμερα έχω ακούσει διάφορες εκτιμήσει για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα επιφέρει στον τουρισμό μας η επερχόμενη διεθνής οικονομική κρίση αλλά το πώς θα αντιδράσουμε σε αυτό το...τσουνάμι, δεν έχω ακούσει ΤΙΠΟΤΑ.
Και ανησυχώ πολύ περισσότερο, γιατί έχουμε αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν, ότι δεν έχουμε την ικανότητα να διαχειριζόμαστε κρίσεις. Αυτό όντως είναι πολύ ανησυχητικό.
Ήδη θα όφειλαν οι αρμόδιοι, να είχαν συγκαλέσει σε ευρεία σύσκεψη όλους τους συναρμόδιους παράγοντες και να εξετάσουν από κοινού τον τρόπο ή τους τρόπους αντίδρασης. Να χαράξουν ένα στρατηγικό πλάνο. Να κάνουν αναλύσεις και να καταστρώσουν διάφορα σενάρια για το πώς θα μειώσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις.
Αντίθετα βλέπω να οδηγούμαστε στο μέλλον, ως πρόβατα επί σφαγή.
Και κανείς δεν μιλάει. Μα κανείς.

ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Και με την ευκαιρία να κάνω μια υποσημείωση. Για να πάρει «τα πάνω του» ο τουριστικός μας προορισμός, δεν απαιτείται μόνο ο εκσυγχρονισμός των υποδομών. Προφανώς θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα έργα τόσο στις κοινωνικές όσο και στις τουριστικές υποδομές, αλλά απαιτείται επίσης να διαμορφώσουμε ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν το οποίο να «απαντά» στις απαιτήσεις των καιρών.
Και για να συμβεί αυτό, χρειάζεται δουλειά, συνεννόηση, συνεργασία, ομοθυμία και καλή βούληση. Όλα αυτά δυστυχώς μας λείπουν. Δεν βλέπετε τι γίνεται για την παράκαμψη αεροδρομίου; Η συνεννόηση των αρμοδίων γίνεται μέσω των Μ.Μ.Ε!!!!! Μα μπορεί έτσι να πάει μπροστά ένας τόπος;

ΜΕ ΤΟ ΚΑΦΕ ΓΥΑΛΙ, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;
Και μια που το έφερε η κουβέντα, να ξαναρωτήσω βρε παιδιά τι θα γίνει με την μαρίνα στο Καφέ Γυαλί; Δεν βλέπω να προχωρούν τα έργα και ανησυχώ τα μέγιστα. Αν δεν τελειώσει το έργο και μάλιστα άμεσα, θα αποτελέσει την μεγαλύτερη πληγή για την πόλη και δη για την περιοχή της πολύπαθης Σπηλιάς. Αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν οι υπεύθυνοι; Γιατί λοιπόν δεν κάνουν κάτι; Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας μας ακούει;;;;;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: