Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Πάει ξανά πίσω ο Καποδίστριας ΙΙ...

"Μετέωρο" έμεινε τελικώς το βήμα του "Καποδίστρια-2" παρά τα μεγαλόπνοα σχέδια και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Με το επιχείρημα της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση παρέπεμψε στο... αβέβαιο μέλλον τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, καθώς το πολιτικό κόστος ήταν για την ίδια δυσβάστακτο, τη στιγμή μάλιστα που έχει να αντιμετωπίσει με 151 βουλευτές τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν οι συνενώσεις στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως στους "γαλάζιους" δημάρχους.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το τέλος του "Καποδίστρια" αποφασίστηκε προχθές κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών.
Το γεγονός αυτό διαφαινόταν εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο κανείς δεν έβγαινε επίσημα να το παραδεχτεί. Τον συγκεκριμένο ρόλο ανέλαβε τελικώς προχθές ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, κατά την ενημέρωση που έκανε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση δεν έφθασαν ποτέ στην ΚΕΔΚΕ, κάτι για το οποίο είχε δεσμευθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, να πράξει μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.
Από την επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ με κυβερνητικά στελέχη διαπίστωσε ότι το υπουργείο Οικονομίας δεν μπορούσε να διασφαλίσει την οικονομική στήριξη του εγχειρήματος. "Αντελήφθην ότι το υπουργείο Οικονομίας δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα υπήρχαν τα 4,2 δισ. ευρώ κατά την ΚΕΔΚΕ ή 3,5 δισ. ευρώ κατά το υπουργείο", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.
Αν και η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης δεν έχει δοθεί, οι αιρετοί θεωρούν βέβαιο ότι ο "Καποδίστριας-2" επί του παρόντος τουλάχιστον "πάγωσε".
Ενημέρωση από την κυβέρνηση για το θέμα αναμένεται να υπάρξει στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ που θα γίνει στις 20 του μήνα, λίγο πριν από το ετήσιο τακτικό συνέδριο των δημάρχων στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ζήτησε να παραβρεθεί στη συνεδρίαση και να ενημερώσει ο ίδιος τους δημάρχους.
Ο Ν. Κακλαμάνης πάντως ανέφερε ότι η ΚΕΔΚΕ διαθέτει μελέτες για τον "Καποδίστρια", ωστόσο δεν πρόκειται να παρουσιαστεί τίποτα ούτε πριν ούτε και στο συνέδριο, στη θεματολογία του οποίου δεν γίνεται καμία νύξη για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Οι ανακοινώσεις δεν προκάλεσαν καμία αντίδραση στους δημάρχους, αντίθετα μάλιστα το δέχθηκαν με ανακούφιση, καθώς ένα τέτοιο εγχείρημα συνεπάγεται μεγάλο πολιτικό κόστος. Κάτι που σύμφωνα με αιρετούς συνυπολόγισε η κυβέρνηση, η οποία δεν θέλησε να ανοίξει κι άλλα "μέτωπα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: