Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Εκπτώσεις ένα μήνα πριν

Εκπτώσεις έως και 30% με τρικ -για να ξεπεράσουν τον νόμο- απλώνουν οι έμποροι από τη Δευτέρα ως ουράνιο τόξο πάνω από την αγορά, για να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα της οικονομικής κρίσης: π.χ. θα αναγράφουν τα ποσοστά μείωσης τιμών στις βιτρίνες των μαγαζιών.
Η αγωνία των εμπόρων να τραβήξουν και πάλι τους καταναλωτές στα μαγαζιά τους, επισπεύδοντας ουσιαστικά τις χειμερινές εκπτώσεις (κανονικά αρχίζουν στις 15 Ιανουαρίου), προκάλεσε και "μίνι εμφύλιο" ανάμεσα στον εμπορικό κόσμο, καθώς:
-Εθνική Συνομοσπονδία και Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά "ρίχθηκαν" στους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας, με πρώτο τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας, καλώντας τους ουσιαστικά να μην "τραυματίσουν" τον θεσμό των εκπτώσεων "τραβώντας τον πέρα δώθε κατά την περίσταση".
Οι εξελίξεις αυτές θα φέρουν στον... αφρό και τις φούσκες των τιμών, όπως τις χαρακτήρισε μιλώντας χθες στο "Εθνος" ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Δημήτρης Αρμενάκης, που ζήτησε απ όλο τον εμπορικό κόσμο να είναι ειλικρινής με τους πελάτες - καταναλωτές.
Προσφορές δεν απαγορεύονται ήταν η θέση και του κ. Αρμενάκη και αναμένεται από τη Δευτέρα να γενικευτούν στα καταστήματα τόσο της Αθήνας, του Πειραιά αλλά και ολόκληρης της χώρας οι... κεκαλυμμένες αυτές εκπτώσεις υπό μορφή προσφορών, μείωσης της τιμής στο ταμείο κ.λπ.
Θα μπορέσει, όμως, η αγορά να σταθεί και πάλι στα πόδια της με τις ενέσεις των γενικευμένων εκπτώσεων από τη Δευτέρα, καθώς ήδη ο τζίρος στα καταστήματα κινείται σε απελπιστικά για την εποχή επίπεδα; Πλάι στην οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών ήρθε να προστεθεί και το χτύπημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Οι έμποροι περιμένουν τώρα τις εορτές να κάνουν το 30%-40% του ετήσιου τζίρου τους. Αν δεν δουλέψουμε και τώρα, η κατάσταση θα είναι εκρηκτική, μας λέει ο κ. Αρμενάκης.
Στην περίπτωση αυτή ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Θοδ. Βάρδας, βλέπει λουκέτα από τον Φεβρουάριο και άνοδο της ανεργίας στο 15% το 2009.
Αν και ο πρόεδρος των εμπόρων (ΕΣΕΕ) Δημήτρης Αρμενάκης... ευλογεί την αύξηση του τζίρου στην αγορά με παροχή ειλικρινών τιμών προς τους καταναλωτές, είναι κατηγορηματικά αντίθετος στο θέμα να λειτουργήσουν τα καταστήματα και δεύτερη Κυριακή, αυτήν στις 28 Δεκεμβρίου (τελευταία του χρόνου), πέραν της Κυριακής των Χριστουγέννων (21 Δεκεμβρίου).
Μια τέτοια ενέργεια εξυπηρετεί μόνον τους μεγάλους της αγοράς κατά τον κ. Αρμενάκη, ο οποίος λέει πως οι καταναλωτές που θέλουν να ψωνίσουν μπορούν άνετα να το πράξουν όλες τις προηγούμενες ημέρες.
Το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων για τις 28 Δεκεμβρίου ζήτησε επισήμως και ο πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ενώ οι μικρομεσαίοι από την πλευρά τους τοποθετούν το θέμα της αγοράς στην οικονομική αντοχή και δυνατότητα των καταναλωτών και στα μέτρα που θα πάρει η πολιτεία και όχι στις "πόσες ώρες θα είναι ανοικτά τα καταστήματα"...
Ο Νίκος Σκορίνης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) δήλωσε χθες στο "Εθνος" πως δεν βλέπει ουσιαστικά ανάκαμψη της αγοράς αν τα καταστήματα λειτουργήσουν μία, δύο Κυριακές περισσότερο...
Το θέμα είναι, πρόσθεσε, πως οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα να ξοδέψουν στις αγορές τους, ενώ την ίδια στιγμή και η κυβέρνηση δεν "πείθει" τις τράπεζες να ρίξουν χρήμα στην αγορά, αλλά και δεν λαμβάνει μέτρα για τους επαγγελματοβιοτέχνες (φορολογικά κ.ά.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: