Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ναι μεν αλλά της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση του Ψυχιατρείου

Στην υπόθεση της ενοποίησης των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Κέρκυρας τοποθετήθηκε χθες με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ βάζοντας προς την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας το ζήτημα εφαρμογής και στην Κέρκυρα του ίδιου προγράμματος ψυχικής υγείας το οποίο θα αναπτυχθεί και στα Χανιά της Κρήτης.
Σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΠΑΟΚ:
“ΧΘΕΣ ο Υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε την διασύνδεση 77 δημοσίων νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η διασύνδεση του Γενικού Νοσοκομείου με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, με βασικό στόχο την μείωση των διοικητών και των διοικητικών συμβουλίων τους.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι διοικητές που θα διοικούν περισσότερα από ένα νοσοκομεία θα έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και θα προχωρούν σε κοινές προμήθειες.
Σε ό,τι αφορά τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της Κέρκυρας:
Η Ν.Ε. Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι το ζήτημα της διοικητικής διασύνδεσης των δύο Ιδρυμάτων επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί , αφού η τελική κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων όλης της χώρας  είναι ζήτημα το οποίο αποτελεί ανειλημμένη υποχρέωση έναντι της Ε.Ε.
Η σταδιακή ωστόσο συγχώνευση πρέπει να γίνει όμως κάτω από προϋποθέσεις και κανόνες:
1. Η πολιτεία πρέπει να λάβει υπόψη και  να σεβαστεί την ιστορική διαδρομή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου , ενός Ιδρύματος με μια πορεία περίπου 200 ετών
2.  Στο διάστημα κατά το οποίο θα υπάρχει συν-διοίκηση με διατήρηση του Νομικού προσώπου του Ψ.Ν.Κ., θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα υποβαθμιστεί χρηματοδοτικά και στελεχιακά με την κοινή διοίκηση να δίνει το βάρος της στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου.
 3.   Το Ψ.Ν.Κέρκυρας έχει να επιδείξει την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία ένα πάρα πολύ σοβαρό έργο , δημιουργώντας ένα δίκτυο πρωτοβάθμιων δομών Ψυχικής Υγείας , που λειτουργούν παραδειγματικά και οι οποίες επιβάλλεται να συνεχίσουν το έργο τους.
Η.Ν.Ε. είχε συζητήσει με τον Υπουργό Α. Λοβέρδο κατά την παρουσία του στην Κέρκυρα πριν λίγους μήνες τη δημιουργία ενός ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΦΟΡΕΑ, ενός νέου Νομικού προσώπου στο οποίο θα ενταχθεί όλο το "εξωνοσοκομειακό δίκτυο" δομών ψυχικής υγείας. Αναφερόμαστε στα 5 οικοτροφεία , τους 2 ξενώνες,, το νοσοκομείο ημέρας , την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας , το Κέντρο Υγείας για τον Αυτισμό , τον Κοι.ΣΠΕ καθώς και τις υπό ίδρυση Μονάδες (για τον Αλκοολισμό, κλπ).
Η προοπτική αυτή δεν φαίνεται να ισχύει σήμερα, με βάση τις ανακοινώσεις του κ. Λοβέρδου.
Η Ν.Ε. Κέρκυρας, επομένως, υπενθυμίζει στον Υπουργό την δέσμευσή του και τον καλεί να προχωρήσει, όταν υλοποιηθεί η συγχώνευση των 2 ιδρυμάτων, στη σύσταση του φορέα αυτού, όπως άλλωστε ανακοινώθηκε για τα Χανιά.
Αναφορικά δε με το Τμήμα Οξέων - Βραχείας νοσηλείας καθώς και των Εξωτερικών Ιατρείων του Ψ.Ν.Κ. θεωρούμε ότι πράγματι πρέπει να ενταχθούν στον Τομέα Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου, πάντα όμως με τα αντίστοιχα εξειδικευμένα στελέχη.
Η Ν.Ε. Κέρκυρας ΣΥΜΦΩΝΕΙ, τέλος, με τις προτάσεις ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ του ιστορικού χώρου του Ψυχιατρείου. Πρέπει ως λαός να μάθουμε να σεβόμαστε την Ιστορία μας και να την αναδεικνύουμε.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
“Στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής το ΨΝΚ, το αρχαιότερο ψυχιατρείο των Βαλκανίων κλείνει και οι υπηρεσίες του (εξωνοσοκομειακές Δομές κλπ) συγχωνεύονται με το ΓΝΝΚ. Αυτό στην πράξη σημαίνει τη διάχυση της ψυχικής υγείας στο ευρύ πλαίσιο της υγείας και την ουσιαστική υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας προς τον Ελληνικό λαό.
Κατόπιν αυτού στις 22-7-2011 και μετά από το κάλεσμα το Σωματείου Εργαζομένων και της Επιτροπής Αγώνα του Ψ.Ν. Κέρκυρας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη θεσμικών, συνδικαλιστικών και άλλων φορέων του Νομού.
Το σύνολο των φορέων που συμμετείχε στη σύσκεψη αποδέχτηκε και στήριξε το ψήφισμα της Γ.Σ. των εργαζομένων του ΨΝΚ τα βασικά σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:
Δημιουργία μιας ευρείας Επιτροπής Φορέων που θα δώσει την μάχη της υπεράσπισης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο Νομό.
Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας
Δημιουργία αυτόνομου φορέα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας
Η υπεράσπιση της ψυχικής υγείας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σε αυτήν. Αφορά κυρίως τους ασθενείς, τις οικογένειές τους, τον Ελληνικό λαό γενικότερα".  

Δεν υπάρχουν σχόλια: