Follow by Email

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011

Με την πλάτη στον τοίχο για το Αιολικό

Μπροστά σε σειρά καταγγελιών βρέθηκε το Σαββατοκύριακο η παράταξη του Σπ. Σπύρου για την υπόθεση του Αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα.
Οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την περιφερειακή αρχή ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει πρωτοβουλίες για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπου οι τοπικές κοινωνίες έχουν ξεσηκωθεί, αλλά αντιθέτως με τις δηλώσεις ιδιαίτερα του περιφερειάρχη δικαιολογούνται οι πρακτικές της νομαρχιακής αρχής Πουλημένου οι οποίες έδωσαν με τις αποφάσεις τους τα περιθώρια για να φθάσουμε σήμερα και η Εταιρία ENOVA να διαθέτει άδεια λειτουργίας.
Ιδιαίτερα ο Θεόδωρος Γουλής παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση του σώματος, κατήγγειλε τον περιφερειάρχη αλλά και μέλη της πλειοψηφίας του οργάνου για πρακτικές ενάντιες στα ουσιαστικά ζητήματα της ανάπτυξης του Νομού της Κέρκυρας, σημειώνοντας πως αιολικό πάρκο σημαίνει βιομηχανική ζώνη κάτι αντίθετο με την εικόνα ενός τόπου που αναπτύσσει και βελτιώνει το τουριστικό του προϊόν.
Κατά τα άλλα στη συνεδρίαση του οργάνου ελήφθησαν σειρά αποφάσεων.
Κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης το Περιφερειακό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Περιφερειάρχη για την πορεία του ΕΣΠΑ και για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Στη συνέχεια το σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία την κατανομή του υπόλοιπου των πιστώσεν των Κ.ΑΠ., ενώ επίσης κατά πλειοψηφία  ενέκρινε την εισήγηση του Περιφερειακού Συμβούλου, Φώτη Τσίπη, για τη δημιουργία Ενιαίας Περιφερειακής Υπηρεσίας του Ε.Ο.Τ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση για την προστασία του σπάνιου δασικού οικοσυστήματος "ΕΡΗΜΙΤΗΣ" και των τριών παράκτιων λιμνών Άκολη, Βρωμολίμνη και Σαβούρα, που βρίσκονται εντός των ορίων του πρώην Δήμου Κασσωπαίων, στη Β.Α. Κέρκυρα.

Αποφάσεις της
συνεδρίασης 24 Ιουλίου
 Τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης το σώμα, και αφού προηγουμένως είχε αποχωρήσει η μειοψηφία, ενέκρινε την τροποποίηση ορισμού υπολόγων για τους λογαριασμούς τους Π.Ι.Ν. Το θέμα εισηγήθηκε ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, ο οποίος τόνισε μεταξύ των άλλων χαρακτηριστικά ότι "και για 1 ευρώ θα απαιτείται η υπογραφή δύο υπολόγων".
 Το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε την έγκριση δεύτερης τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Π.Ι.Ν, το οποίο θέμα εισηγήθηκε ο Περιφερειάρχης και εγκρίθηκε από το σώμα.
 Εγκρίθηκε επίσης και η γνωμοδότηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά τη λειτουργία γηπέδου γκολφ στο Λιβάδι Ρόπα.
 Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης την προγραμματική σύμβαση για τον καθαρισμό και εξωραϊσμό των δημοτικών επαρχιακών οδών της Ζακύνθου.
 Εγκρίθηκε επίσης η τροποποίηση της υπάρχουσας μελέτης και αποπεράτωσης του κτιρίου μουσικού Ωδείου στον Άγιο Κήρυκα στη Ζάκυνθο.
 Το 6ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορά τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Λευκάδα)  απεσύρθη και θα έρθει στην προσεχή συνεδρίαση.
 Και το 7ο θέμα για την έγκριση παραχώρησης στην ΟΣΚ Α.Ε ακινήτου ιδιοκτησίας της Π.Ι.Ν για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος αναβλήθηκε η συζήτηση για την προσεχή συνεδρίαση.
 Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη χορήγηση άδειας για την άσκηση τουριστικών πλόων σε 7 λεμβούχους της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και την αποδοχή παραχώρησης στην Π.Ι.Ν, ακινήτου του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας στην περιοχή της Λάσσης στην Κεφαλονιά.
 Δε συζητήθηκε το 10ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε τη Γενική Συνέλευση της ΕΤΙΝ, αφού ο εισηγητής είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ
Εκτός ημερήσιας διάταξης το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να συζητηθεί το θέμα των ανεμογεννητριών στην προσεχή συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα, μέσα στον Αύγουστο.

Τιμή στον αθλητή
Σπ. Γιαννιώτη και ομάδα πόλο Κεφαλονιάς
Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να τιμήσει τον κολυμβητή Σπύρο Γιαννιώτη, για τις μεγάλες τους επιτυχίες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαγκάης όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 10.000 μέτρα και το αργυρό στα 5.000 χιλιάδες μέτρα.
Επίσης, αποφάσισε να τιμηθεί η ομάδα υδατοσφαίρισης της Κεφαλονιάς, για την άνοδό της - για πρώτη φορά - στην Α1 εθνική κατηγορία.
Εκτός ημερήσιας διάταξης αποφάσισε, όπως καταταχθούν ως μόνιμοι υπάλληλοι στην Π.Ι.Ν οι τρεις εργαζόμενοι στην ΑΕΝΑΚ, η οποία, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του Π.Σ, βαίνει προς λύση και εκκαθάριση.

Ψήφισμα για τους αυτοκινητιστές
Με ψήφισμά του, το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία, τάχθηκε αλληλέγγυο στα αιτήματα των ιδιοκτητών ΤΑΞΙ, καθώς επίσης κατά πλειοψηφία ενέκρινε το ψήφισμα για τη μη συνένωση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας με το Γενικό Νοσοκομείο.
Ενέκρινε επίσης το ψήφισμα για τη μη συγχώνευση των Α! και Β! Δ.Ο.Υ.
Με 20 ψήφους υπέρ και 7 αποχές, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης το ψήφισμα για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Προς ημερησίας διάταξης το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, την συνδιοργάνωση για τη διεξαγωγή των φθινοπωρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και τη συνδιοργάνωση για την 23η διεθνή ιστιοπλοϊκή εβδομάδα Ιονίου από τις 5 μέχρι τις 7 Αυγούστου στη Λευκάδα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΠΕΡΙΑΤΟΥ
"Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου οφείλει να είναι θεματοφύλακας του κύρους και της δημοκρατικής λειτουργίας του κορυφαίου πολιτικού οργάνου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Ο τρόπος με τον οποίο ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου  διεύθυνε χθες  και προχθές τις εργασίες του,  ο τρόπος που ο   κ. Χρήστος  Άνθης με την συναίνεση του κ. Περιφερειάρχη    εισήγαγε- ως μη όφειλε-  πρόταση ψηφίσματος για την καταδίκη των Συμβουλίων επιλογής των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επίσης ο τρόπος άσκησης των καθηκόντων του κατά την  συζήτηση του θέματος της έγκρισης από το Π. Σ. της παραχώρησης εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς- Ιθάκης κ. Σ. Κουρή προς εταιρία συνεργαζόμενη με την  ΠΑ. ΣΕ. ΓΕ. Σ. δημόσιου χώρου για την συλλογή αιτήσεων των αγροτών για επιδότηση, καθώς και ο αδόκιμος τρόπος καταμέτρησης των ψήφων και έκδοσης του αποτελέσματος,   θεωρούμε ότι  δεν συνάδει  προς τις παραπάνω αρχές.
Αυτό  εξανάγκασε την Παράταξή μας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ν΄ αποχωρήσει από την συνεδρίαση του Π. Σ. θεωρώντας ότι υπάρχει ζήτημα εύρυθμης, αποτελεσματικής και δημοκρατικής διεύθυνσης του Π. Σ. ενώ ταυτόχρονα με τέτοια λειτουργία πλήττεται το κύρος του κορυφαίου πολιτικού όργάνου της Π. Ι. Ν. και  απαξιώνεται στη συνείδηση  του επτανησιακού λαού"…

ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ Θ. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ
Με τη μέθοδο της μετάθεσης και συνεχούς διολίσθησης, δεν έφερε ως θέμα συζήτησης ούτε και αυτή τη φορά το θέμα του Αιολικού Πάρκου, ενώ έχει από τέλος Μαρτίου στα χέρια του κοινή αίτηση 12 Συμβούλων που το απαιτούν. Στόχος και αποτέλεσμα, όπως φαίνεται από την τελευταία πράξη Αποστολόπουλου, η δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος του λαού της Κέρκυρας.

Ο Γ. ΚΑΛΟΥΔΗΣ
"ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ  στη Κέρκυρα και στη Λευκάδα.  Από σκοπιμότητα δεν γράφτηκε το θέμα στην ημερήσια διάταξη, ενώ ήταν θέμα εγγεγραμμένο από το Φλεβάρη 2011 και η απόφαση ήταν να συζητηθεί όταν θα γίνει συνεδρίαση στη Κέρκυρα. Σε συνδυασμό με την μαζική εκρίζωση των ελαιοδένδρων για να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάρκα, αρχίζουν να  δημιουργούνται καφέ χέρσες κρανίου τόπου-ζώνες από τους αθηνοκεντρικούς Νέο-Έλληνες στη Λευκάδα και στη Κέρκυρα, εκεί που οι Βενετσιάνοι έδωσαν το κίνητρο 5 τάλληρα για κάθε ελαιόδενδρο και δημιουργήθηκε ο πράσινος μαγευτικός παράδεισος των νησιών μας και μία ισχυρή πρωτογενής παραγωγική βάση.
Με τη σθεναρή αντίσταση του επικεφαλής της παράταξής μας Γιώργου Καλούδη και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης αναγκάστηκε η πλειοψηφία να δεσμευθεί ότι θα γίνει η συζήτηση του θέματος σε έκτακτη συνεδρίαση τέλη Αυγούστου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: