Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Διεθνές συνέδριο μικροβιακής γενετικής και οικολογίας στην Κέρκυρα

Το 11o Διεθνές Συνέδριο Μικροβιακής Γενετικής και Οικολογίας (BAGECO 11) ξεκινά τις εργασίες του την Κυριακή, 29 Μαΐου, 2011, στην πόλη της Κέρκυρας (www.bageco11.org).
Η εναρκτήρια τελετή θα λάβει χώρα την Κυριακή 29 Μαΐου και ώρα 19:00 στην αίθουσα τελετών της Ιονίου Ακαδημίας ενώ οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν από Δευτέρα 30 Μαΐου έως και Πέμπτη 2 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο.
Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές Διεθνείς συναντήσεις στο χώρο της Μικροβιολογίας που φιλοδοξεί να καλύψει όλες τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν στη συμμετοχή των μικροοργανισμών στη διαμόρφωση και εξέλιξη των γήινων οικοσυστημάτων καθώς και στις προοπτικές που ανοίγονται από τη χρήση του μεταβολικού τους δυναμικού σε μια πληθώρα βιοτεχνολογικών εφαρμογών.
Τα τελευταία χρόνια, γίνεται όλο και πιο κατανοητός ο πολύ σημαντικός ρόλος των μικροοργανισμών στη διαμόρφωση του γήινου περιβάλλοντος ενώ μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των βιοτεχνολογικά αξιοποιήσιμων χημικών μετατροπών που μπορούν να πραγματοποιηθούν από αυτούς.
Αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων είναι η ανάδειξη ενός νέου και τεράστιου επιστημονικού πεδίου, αυτού της Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας, που φιλοδοξεί, πέραν της βασικής έρευνας, να δώσει λύσεις σε μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας όπως η αποικοδόμηση ρυπογόνων ενώσεων, η παραγωγή βιολογικά ενεργών ουσιών (φαρμάκων) και η παραγωγή βιοκαυσίμων.
Το φετινό Συνέδριο BAGECO βρίσκεται στο επίκεντρο των εν λόγω επιστημονικών εξελίξεων καθώς είναι αφιερωμένο στην ανάδειξη των τρόπων με τους οποίους οι "Μικροβιακή Γενετική και Οικολογία μπορούν να προωθήσουν τις Βιοτεχνολογικές λύσεις που θα ωθήσουν την Παγκόσμια Οικονομία".
Η διοργάνωση πραγματοποιείται από την Ομάδα Μικροβιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας υπό την Προεδρία της Καθηγήτριας Μικροβιολογίας Αμαλίας Καραγκούνη (φώτο). Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο κερκυραίος της διασποράς Δημήτρης Χατζηνικολάου, Επίκουρος Καθηγητής Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Ο αριθμός των Συνέδρων έχει ξεπεράσει τους 250 (από 33 χώρες εντός και εκτός ΕΕ), ενώ ως επίσημοι ομιλητές έχουν κλιθεί περί τους δεκαπέντε επιστήμονες Διεθνούς κύρους από ΗΠΑ και Ευρώπη, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Έλληνας Άρης Πατρινός, ιδρυτικό μέλος της Synthetic Genomics Inc. (ΗΠΑ) η οποία συμμετείχε ενεργά στο ερευνητικό πρόγραμμα για την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γωνιώματος και πρωτοπόρος στον τομέα της Συνθετικής Βιολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: