Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ικανοποιητική η συμμετοχή στη συγκέντρωση της Κέρκυρας

Από προχθές η Ελλάδα έχει τις δικές της "Πουέρτα Ντελ Σολ". Η επανάσταση της οργής για την "κρίση που δεν δημιουργήσαμε αλλά καλούμαστε να πληρώσουμε", το αυθόρμητο κίνημα που βρήκε δύναμη και γιγαντώθηκε μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, επεκτείνεται από την Ισπανία και στη χώρα μας.
Με νωπό ακόμα το σοκ των πρόσφατων σκληρών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τον "ζυγό" του μνημονίου να αποδεικνύεται δυσβάσταχτος, χιλιάδες Ελληνες πολίτες κάθε ηλικίας πλημμύρισαν χθες την πλατεία Συντάγματος, τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, την Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα και πολλές άλλες πόλεις σ' ολόκληρη τη χώρα, για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, χωρίς κομματικές ταμπέλες, ομάδες και παρατάξεις.

ΑΘΗΝΑ
Η "σπίθα" που άναψαν αυθόρμητα στο Facebook μαθητές, φοιτητές και νεολαίοι, στα πρότυπα των γειτόνων από την Ιβηρική Χερσόνησο έγινε γρήγορα διαδικτυακή φωτιά και πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις, αποδεικνύοντας το οριακό σημείο απόγνωσης στο οποίο βρίσκεται πια η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, σε όποια κατηγορία και αν ανήκουν: εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, φοιτητές, μαθητές.
Στην Αθήνα, χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας (πολλοί εκτιμούσαν ότι ήταν περισσότεροι από 20.000) συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσουν την αγανάκτησή τους ενάντια στο μνημόνιο και στις συνέπειες της κρίσης. Μάνες με τα παιδιά τους αγκαλιά, μαθητές με αυτοσχέδια τύμπανα από κατσαρόλες, φοιτητές και νέοι με ποδήλατα, αλλά και μεσήλικες, καταστηματάρχες, έμποροι, συνταξιούχοι ενώθηκαν σε ένα πολύχρωμο πλήθος φωνάζοντας ρυθμικά "πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ".

ΚΕΡΚΥΡΑ
Ικανοποιητική κρίνουν τη συμμετοχή Κερκυραίων πολιτών οι διοργανωτές της προσπάθειας.
Δεκάδες Κερκυραίοι και Κερκυραίες κάθε ηλικίας γέμισαν την πλατεία Δημαρχείου εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίδραση του απλού καθημερινού πολίτη στα νέα οικονομικά μέτρα.
Χαρακτηριστικό μάλιστα της προσπάθειας ώστε η εκδήλωση να μην χαρακτηριστεί πολιτικά, είναι ότι μέλη της οργανωτικής επιτροπής απέτρεψαν δυναμικά γνωστά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας τα οποία θέλοντας απευθυνόμενα στο πλήθος των συγκεντρωμένων να δώσουν και κομματικό στίγμα στην παρουσία των πολιτών.

ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ
Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της μαζικής συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος, με τα ξένα μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για "διαμαρτυρία στο πρότυπο της Μαδρίτης". "Περίπου 15.000 Ελληνες συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο στην Αθήνα", έγραφε το πρακτορείο Reuters, που εξηγούσε ότι η διαμαρτυρία ήταν εν μέρει απάντηση και στο πανό των διαδηλωτών της Ισπανίας, που καλούσε τους Ελληνες να ξυπνήσουν. Το Γαλλικό Πρακτορείο έγραφε: "Οι Ελληνες είναι αγανακτισμένοι με το νέο κύμα μέτρων λιτότητας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: