Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Ερχονται νέες αυξήσεις στο κόστος ζωής

Νέα λυπητερή... έρχεται για τα νοικοκυριά με τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφώνονται 40% υψηλότερα από πέρυσι.
Η διάθεσή του αρχίζει την Παρασκευή στις 15 Οκτωβρίου και με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι οι τιμές του είναι γύρω στα 0,72 με 0,74 ευρώ το λίτρο. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι τιμές εκκίνησης ήταν στα 0,52 με 0,54 ευρώ το λίτρο. Το εύρος της επιπλέον επιβάρυνσης για τις οικογένειες ανάλογα με τα λίτρα που καταναλώνουν κυμαίνεται από τα 130 μέχρι και τα 1.400 ευρώ.
 Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό που μένει σε τριάρι διαμέρισμα εκτιμάται ότι τη χειμερινή περίοδο θα καταναλώσει περίπου 650 λίτρα και θα πληρώσει από 468 μέχρι 481 ευρώ, δηλαδή 130 ευρώ περισσότερα από πέρυσι.
Τα νοικοκυριά, όμως, σε ό,τι αφορά τη θέρμανσή τους δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις υψηλές τιμές αλλά και το ενδεχόμενο να μην μπορούν να βρουν ποσότητες να αγοράσουν.
Προειδοποίηση
Οι βενζινοπώλες μέσω των δύο ομοσπονδιών τους (Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας και Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων) προειδοποιούν ότι φέτος δεν θα μπουν στη διαδικασία της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης λόγω των προβλημάτων και των καθυστερήσεων που αντιμετωπίζουν με την επιστροφή της διαφοράς του ΕΦΚ από το υπουργείο Οικονομικών.
Σήμερα οι πρατηριούχοι αγοράζουν από τις εταιρείες εμπορίας το πετρέλαιο με τον υψηλό ΕΦΚ και στη συνέχεια το πωλούν στους καταναλωτές με το χαμηλό, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά εκείνοι την επιδοματική πολιτική του κράτους στους πολίτες. Παράλληλα, οι βενζινοπώλες έχουν έλθει αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα των νοικοκυριών τα οποία λόγω της οικονομικής ύφεσης αδυνατούν να αποπληρώσουν το περσινό πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο αγόρασαν με δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: