Follow by Email

Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της “Ιδανικής Πόλης: Της Πόλης των φιλοσόφων” στη νησίδα Βίδο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της "Ιδανικής Πόλης:  Της Πόλης των Φιλοσόφων" η οποία έλαβε χώρα στη νησίδα Βίδο το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής συνεργασίας του Δήμου Κερκυραίων με το Δήμο Αγίας Πετρούπολης και το Ινστιτούτο Πολιτισμού και Δικαίου της Μόσχας. Η παρουσίαση  εντάχθηκε στις δράσεις  του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Φεστιβάλ "Γκορόντα 2010" στο πλαίσιο του 9ου Κοινωνικού Φόρουμ για τη "Ρώσικη Εβδομάδα στην Κέρκυρα".
Τριακόσιοι (300) και πλέον αρχιτέκτονες και εικαστικοί καλλιτέχνες από τη Ρωσία και άλλες χώρες  δημιούργησαν σε μορφή έργων τέχνης την "Ιδανική Πόλη: Την  Πόλη των Φιλοσόφων". Tα έργα θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία του Δήμου Κερκυραίων και θα χρησιμοποιηθούν για να κοσμήσουν υπαίθριους χώρους στην πόλη της Κέρκυρας, εφόσον είναι δυνατή η μετακίνησή τους.
Σημαντικό ήταν το έργο που προσέφερε η καλλιτεχνική επιτροπή του Δήμου Κερκυραίων - με επικεφαλής τον  κ. Άγγελο Γερακάρη και συμμετέχοντες νέους Κερκυραίους αρχιτέκτονες και εικαστικούς (Νένσυ Αναγνωστοπούλου-Καποδίστρια - Αρχιτέκτονας, Ivan Ovchinnikov-Αρχιτέκτονας, Σταμάτης Βέργης-Αρχιτέκτονας- Ερευνητής - Μελετητής, Λουκία Ν.Βεντούρα- Αρχιτέκτονας, Σήλια Μεταλληνού-Αρχιτέκτονας, Σοφία Μπάνου-Αρχιτέκτονας Msc, Τίνα Χαβιάρα-Γλύπτρια καθώς και ο Νίκος Φακιολάς-Διευθυντής Ερευνών ΕΚΚΕ- Παν/κός)  - η οποία  επέλεξε ως κεντρικό θέμα  την κατασκευή  υπαίθριου θεάτρου στο οποίο δόθηκε η ονομασία "Ιωάννης Καποδίστριας" και παρουσιάσθηκε στο κοινό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Επίσης, τα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής  του Δήμου Κερκυραίων σε συνεργασία με τα μέλη της επιτροπής του Φεστιβάλ "Γκορόντα 2010" επέλεξαν δεκαοχτώ συνολικά έργα και απένειμαν τιμητικές διακρίσεις στους δημιουργούς.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Σωτήρης Μικάλεφ  μεταξύ άλλων τόνισε:  "Η σχέση φιλίας και διαρκούς συνεργασίας με τη Ρωσία θα συνεχιστεί και θα εξελίσσεται, σήμερα με αυτήν την θαυμάσια αρχιτεκτονική έκθεση, αύριο με άλλες θεματικές ενότητες που φέρνουν πιο κοντά τους δύο λαούς".
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, η Βουλευτής Κέρκυρας κα Άντζελα Γκερέκου, ο Δήμαρχος Παλαιοκαστριτών κ. Κώστας Χαλικιάς, ο πρώην Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Γιάννης Τρεπεκλής, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Κερκυραίων κα Χρυσούλα Τόμπρου και κ. Γιώργος Γαρδικιώτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παύλος Μεταλληνός, αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Χονδρογιάννη ,ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Τηλέμαχος Γαβαλάς, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. κ. Νίκος Σπίγγος, ο Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ιόνια Νησιά κ. Νίκος Κάνουλας, ο Πρόξενος της Ιταλίας κ. Giancarlo Brigiotti κ.α.
Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Χαρίτο, του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων με επικεφαλής την κα Κατερίνα Αθανασίου, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κέρκυρας  και πλήθος κόσμου .
Τον Δήμο Κερκυραίων -για την υλοποίηση του συγκεκριμένου αρχιτεκτονικού φεστιβάλ - στήριξαν με την ευγενική τους χορηγία: η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Επιμελητήριο Κέρκυρας, ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας καθώς και οι εταιρίες: Corfu Island Properties, Steel Security, Grecotel Hotels&Resorts και  το εστιατόριο "Αίγλη".
Τέλος, σημαντική ήταν και η υποστήριξη που  προσέφερε το Επίτιμο Προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ιόνια Νησιά καθώς και  το Ίδρυμα Πολιτισμού και Δικαίου της Μόσχας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: