Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο και οι αρχές της κίνησης

Παρουσιάστηκε η διακήρυξη του συνδυασμού "Αριστερή Κίνηση Ιονίου", με επικεφαλής το Σωτήρη Βλάχο. Την παρουσίαση έκανε ο γιατρός και λογοτέχνης - ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Θεοτόκης Ζερβός, στην αίθουσα του Νομαρχιακού συμβουλίου Κέρκυρας.
Στο κείμενο της παρουσίασης του κ. Ζερβού  μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν τα εξής:
"Γιατί ακόμη ένα ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια;
Εμείς η Ανανεωτική αριστερά είχαμε σαν βασικό στόχο την θεσμοθέτηση της  αιρετής Περιφέρειας από το 1987 που ιδρύθηκαν οι κρατικές Περιφέρειες.
Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση είναι άτολμη και λειψή και κύρια απόδειξη είναι η δημιουργία των κρατικών Γενικών διευθύνσεων ώστε ακόμη μια φορά να μην περιοριστεί το κεντρικό κράτος στον επιτελικό του ρόλο.
Γι αυτό δεν μπορούμε όσο και αν θέλουμε  να έχουμε εμπιστοσύνη στα ψηφοδέλτια που προέρχονται από τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα ή στελέχη τους, γιατί η μεν Ν.Δ. δεν έχει κάνει τίποτε σαν κυβέρνηση για την αποκέντρωση, το δε ΠΑΣΟΚ χρειάστηκε 23 χρόνια για να προχωρήσει σ αυτή την λειψή και άτολμη μεταρρύθμιση.
Στόχος μας είναι να υπάρχει στην περιφέρεια μια φωνή που θα μπορεί να παλεύει για την ολοκλήρωση της αποκέντρωσης πέρα από όποιες πιέσεις θα ασκούν στους δικούς τους τα δύο μεγάλα κόμματα για διατήρηση το σημερινού πελατειακού συστήματος.
Στην σημερινή εκρηκτική οικονομική συγκυρία , με την κρίση, και τις προτεινόμενες λύσεις (μνημόνιο) που προσπαθούν να περάσουν όλο το βάρος της εξόδου από την κρίση στον λαό χρειάζεται μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα έχει σαν στόχο την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο ,
Θα παλεύει ενάντια στο μνημόνιο αλλά κύριος στόχος της θα είναι να μπορέσει να αναπτύξει τον τόπο, και παράλληλα να δημιουργήσει σαν πρώτη επιλογή της κοινωνικές υποδομές που θα συμπαρασταθούν στα πιο αδύνατα στρώματα της κοινωνίας για να επιβιώσουν από την οικονομική λαίλαπα.
Πρώτος στόχος μας πάνω ακόμη και από την δημιουργία των τεχνικών υποδομών που έχει ανάγκη ο τόπος  θα είναι η κοινωνική συνοχή μέσα από την  βοήθεια στους υπερήλικες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους αποκλεισμένους με κάθε τρόπο από την κοινωνία.
Σ' αυτό τον στόχο θα επικεντρώσουμε όσους πόρους μπορούμε αλλά παράλληλα θα ζητήσουμε και την εθελοντική προσφορά των μελών της κοινωνίας μας που βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, εξηγώντας τους ότι η κοινωνική συνοχή είναι μακροπρόθεσμα και δικό τους συμφέρον.
Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως για να επιβιώσουμε σαν κοινωνία αυτή την περίοδο πρέπει να αναβιώσει το πνεύμα αλληλεγγύης που ο Ελληνικός λαός έδειξε σε άλλες δύσκολες περιόδους της ιστορίας του.'
Δεύτερος στόχος μας είναι η ανάπτυξη . Αλλά ανάπτυξη που θα διασφαλίζει το βασικό αναπτυξιακό πόρο των νησιών μας που είναι το περιβάλλον, τόσο το φυσικό όσο και το ανθρωπογενές (αρχιτεκτονικό, πολιτιστικό).
Ανάπτυξη όχι πάνω στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο που στηρίζουν οι περισσότεροι συνδυασμοί, δηλαδή όποιος έχει έτοιμη μελέτη παίρνει χρήματα για το έργο άσχετα αν αυτό εξυπηρετεί την συνολική ανάπτυξη της Περιφέρειας.
Εμείς σαν πρώτο έργο θα έχουμε την καταγραφή της κατάστασης των υποδομών ανά τομέα σε κάθε νησί ώστε η κατανομή των πόρων ανά κατηγορία να οδηγεί στην εξίσωση των υποδομών σε όλα τα νησιά μας.
Πράγμα που δεν έκανε κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα στα 23 χρόνια ζωής της Περιφέρειας χωρίς κανένα από τα τοπικά στελέχη τους να διαμαρτυρηθεί.
Στόχος μας στην ανάπτυξη είναι η αειφορία και αυτήν θα την επιτύχουμε αν σχεδιάσουμε μια βαθμιαία μετάβαση από τον μαζικό φτηνό τουρισμό του ολ ινκλουσιβ  στην σύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή τοπικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης, στον τουρισμό του πολιτισμού και των σπόρ.
Επίσης βασικός μας στόχος είναι η διατήρηση της περιφέρειας Ιόνιων Νησιών και μετά το 2014 .
Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε καλύτερα από στελέχη των δυο κομμάτων που ενδεχόμενα σχεδιάζουν της διάλυση της.
Γι αυτό όμως πρέπει να επιτύχουμε την εσωτερική συνοχή της Περιφέρειας με εξάλειψη των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, και οργάνωση της περιφέρειας με χρήση των νέων τεχνολογιών ώστε να μην χρειάζεται κανένας πολίτης να μετακινηθεί από τον τόπο του για να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα η υπόθεση. Λεπτομέρειες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, καθώς και το όραμα μας για τα νησιά μας θα δείτε στο πρόγραμμα μας που θα κυκλοφορήσει σε μια εβδομάδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: