Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.... ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Οι φοιτητές έκαμαν κατάληψη του κτιρίου του: Ζητούν στέγη

Διαχρονικά όπως όλα δείχνουν είναι τα προβλήματα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα που εδρεύει στην Κέρκυρα.
Με αφορμή τις τελευταίες κινητοποιήσεις και τα αιτήματα που προβάλλουν οι φοιτητικές παρατάξεις για την υπόθεση της φοιτητικής εστίας, τα Κερκυραϊκά Νέα, αναδημοσιεύουν σήμερα ένα κείμενο του αείμνηστου Κώστα Δαφνή που φιλοξενήθηκε στην ομώνυμη περιοδική έκδοση τον Οκτώβριο του 1986, 24 χρόνια πριν. Οπως θα διαβάσει ο αναγνώστης τα αιτήματα παραμένουν ακμαία...

Όσα προβλήματα είχαμε επισημάνει ότι θα εμφανιστούν από την απαράσκευη λειτουργία του Ιόνιου Πανεπιστημίου κατά το δεύτερο έτος της λειτουργίας του, δεν άργησαν να . . . προκύψουν. Ιδίως στον τομέα της στέγασης των φοιτητών. Όπως είχαμε σημειώσει, η αύξηση του αριθμού των φοιτητών θα δημιουργούσε προβλήματα στέγης και σίτισης. Το δεύτερο ίσως αντιμετωπισθεί με πιθανές συμβάσεις εστιατορίων με τη διοίκηση του Πανεπι-στημίου, έπειτα από σχετική προκήρυξη της, που θα δεχθούν να παρέχουν σιτηρέσιο στους φοιτητές με ορισμένη τιμή. Το πρώτο όμως προσκρούει σε αντικειμενικές δυσχέρειες, τις ίδιας που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι έχουν ανάγκη στέγης στην Κέρκυρα. Και ακόμη περισσότερες, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες δωματίων και διαμερισμάτων ελάχιστα προθυμοποιούνται στο να δεχθούν φοιτητές ως ενοικιαστές, φαινόμενο όχι μόνο κερκυραϊκό. Αλλά και αν υπήρχε διαθέσιμη στέγη και προθυμία προς ενοικίαση της, τα μισθώματα είναι απαγορευτικά για τα φοιτητικά βαλάντια, εκτός βέβαια από μερικές εξαιρέσεις.
Οι φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας, παλαιοί και νέοι, που έκαμαν ήδη την εγγραφή τους, αντιμετώπισαν αμέσως οξύ το πρόβλημα της στέγασης τους. Και επειδή δε βρήκαν λύση ούτε στην . . . ελεύθερη αγορά στέγης ούτε στην πλευρά της πολιτείας, προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου του πανεπιστημίου και εξέδωσαν προκήρυξη προς τον κερκυραϊκό λαό, από τον οποίο ζητούν συμπαράσταση "για τη συνέχιση της λειτουργίας του πανεπιστημίου, ώστε να αναδειχθεί σε πνευματικό κέντρο του Επτανησιακού χώρου,  όπως παλαιότερα η  Ιόνιος Ακαδημία".
Συγκεκριμένα ο Σύλλογος των Φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας στην "Ανακοίνωση - Ψήφισμα", που οι ίδιοι οι φοιτητές μοίρασαν πολυγραφημένο στους δρόμους, γράφει :
"Φτάσαμε στη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του Πανεπιστημίου και το πρόβλημα της στέγασης εξακολουθεί να παραμένει άλυτο.
Δυστυχώς, για φέτος δεν υπάρχει ούτε η προσωρινή λύση με την οποία αντιμετωπίστηκε πέρσι το θέμα, δηλαδή η ενοικίαση ξενοδοχείου.
Έτσι αντιμετωπίζουμε έντονα το πρόβλημα της στέγασης ενώ έχουν αρχίσει τα μαθήματα. Αυτό οξύνεται και από το γνωστό οικιστικό πρόβλημα που έχει η Κέρκυρα.
Φυσικά το όλο πρόβλημα έγκειται στη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με δήλωση του το Ε.Ι.Ν. δεν αναλαμβάνει καμμιά δαπάνη για την στέγαση μας γιατί είναι χρεωμένο. Το ΚΥΣΥΜ, στο οποίο παραπέμφθηκε το θέμα, ανέβαλε επ' αόριστον να συζητήσει για θέματα Παιδείας.
Βέβαια όλα αυτά ξεκινούν από το γεγονός ότι οι δαπάνες για την Παιδεία είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με άλλους τομείς.
ΖΗΤΑΜΕ:
 Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία που πιστεύουμε πως δε θα γίνει σε βάρος των εργαζομένων γονιών μας και γενικά του λαού.
 Άμεση  στέγαση  όλων των  φοιτητών.
 Δημιουργία φοιτητικής Εστίας και Λέσχης με αξιοποίηση των δημόσιων, δημοτικών και εκκλησιαστικών οικοπέδων και κτιρίων, όπως π.χ. η Ιόνιος Ακαδημία.
 Δημιουργία Εθνικού Φορέα Στέγασης για μια συντονισμένη αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. Να υπάρξει επιτέλους Οικιστική Πολιτική.
 Καταγραφή της περιουσίας του Πανεπιστημίου και προγραμματισμός, με την συμμετοχή των φοιτητών, για την σωστή αξιοποίηση της.
Μ? αυτά τα αιτήματα, προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις, όπως η κατάληψη που ήδη έχουμε αρχίσει και θα συνεχίσουμε και με άλλες, αποβλέποντας στη δικαίωση του αγώνα μας".
Κέρκυρα 25-10-86
Η κατάληψη άρχισε από το Σάββατο, 25 Οκτωβρίου, και έληξε την Τρίτη, 28 Οκτωβρίου, μετά απόφαση να μισθώσει και για τη φετεινή χρονιά 40 κρεβάτια στο ξενοδοχείο Αλκίνοος.
Την ίδια μέρα, που οι φοιτητές στην Κέρκυρα έκαναν κατάληψη του κτιρίου του πανεπιστημίου, δημοσιευόταν στις αθηναϊκές εφημερίδες ανακοίνωση, με πλήρη στοιχεία, του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του πανεπιστημίου του Αιγαίου κ. Κ. Σοφούλη, Διοικητή της Κτηματικής Τράπεζας, για τη λειτουργία των Σχολών του στη Μυτιλήνη, στη Χίο και τη Ρόδο. Από την ανακοίνωση και τα στοιχεία αυτά συγκρατήσαμε ιδιαίτερα όσα αναφέρονται στην υλικοτεχνική υποδομή των Σχολών αυτών. Στην Χίο δεν υπάρχει πρόβλημα για την υλικοτεχνική υποδομή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Στη Μυτιλήνη, όπου λειτουργεί το μεταπτυχιακό τμήμα περιβάλλοντος η υποδομή επαρκεί για πέντε χρόνια. Και στη Ρόδο, όπου εγκαινιάστηκε το Παιδαγωγικό Τμήμα, η υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή προβλέπεται ότι θα καλύψει τις ανάγκες του Τμήματος για τα επόμενα δέκα τουλάχιστον χρόνια.
Στην περίπτωση του Ιόνιου Πανεπιστημίου δεν βγήκε ποτέ ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Καθηγητής κ. Γεωρ. Κασιμάτης να πει δημοσία πως οργανώθηκε, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ποιες λύσεις μελετώνται και ποιες προοπτικές υπάρχουν.  Αναγνωρίζουμε τις πολλές απα σχολήσεις του κ. Κασιμάτη και προ παντός της του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, αλλά η προεδρία της διοικήσεως του πανεπιστημίου έχει ανάγκη από την αγάπη και το ενδιαφέρον του. Δεν αμφισβητούνται, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και πρακτική εκδήλωση τους. Εκτός εάν η θέση του κοντά στον πρωθυπουργό τον έχει πείσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες για περισσότερα από όσα γίνονται. Αλλά και στην περίπτωση αυτή η ενημέρωση του λαού επιβάλλεται, ώστε να διαλυθεί η εντύπωση που έχει σχηματιστεί σε πολλούς ότι το Ιόνιο πανεπιστήμιο ιδρύθηκε για να βολευτούν μερικοί. Με την ευκαιρία αυτή δεν θα ήταν άσκοπο να πληροφορηθεί το κερκυραϊκό κοινό τι γίνεται με το Ίδρυμα Στήριξης του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Εξακολουθεί να υπάρχει, τι ποσόν συγκεντρώθηκε από εισφορές νομικών προσώπων και ιδιωτών, συνέβαλαν τα άλλα νησιά και που διατέθηκαν τα όποια χρήματα είχαν συγκεντρωθεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια: