Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Λονδίνο 1942

Γράφει ο Μ. ΓΑΓΙΩΤΗΣ


Το 1942 στο Λονδίνο, στον Αγγλικόν Ναύσταθμον, υπηρετούσε ως σύνδεσμος - εκπρόσωπος του Ελληνικού (τότε) Βασιλικού Ναυτικού, ο Κερκυραίος Πλοίαρχος του Β.Ναυτικού Ιωάννης Βλαχόπουλος.
Στην φωτογραφία εικονίζεται μαζί με τον Βασιλέα των Ελλήνων Γεώργιον Β΄και άλλους Άγγλους και Έλληνες αξιωματικούς κατά την παράδοση υπό των Άγγλων και παραλαβεί υπό των Ελλήνων του Αντιτορπιλικού Ναυαρίνου (Δωρεά του Αγγλικού Ναυαρχείου στο Ελληνικόν Ναυαρχείον).
Τότε υπήρχαν Ναυαρχεία και όχι Γενικά Επιτελεία όπως τώρα. Ακολούθως, ο Κερκυραίος Πλοίαρχος Ιωάννης Βλαχόπουλος προάγεται εις τον βαθμόν του Υποναυάρχου και εν συνεχεία τοποθετείται Κυβερνήτης του θρυλικού θωρηκτού "ΑΒΕΡΩΦ".
Η προέλαση τότε του ΡΟΜΕΛ ανάγκασε το Στρατηγείον της Μέσης Ανατολής να διατάξει τον απόπλουν του θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ εκ της διώρυγος του SUES προς τον Ινδικό Ωκεανό για λόγους ασφαλείας. Πράγματι, ο θρυλικός ΑΒΕΡΩΦ με Κυβερνήτη τον Υποναύαρχο Ιωάννη Βλαχόπουλο εξέρχεται της διώρυγος και κατευθύνεται προς τον λιμένα της Βομβάης όπου έφθασε εν ασφαλεία με κυματίζουσα υπερήφανη την Ελληνική Σημαία στα βάθη των Ινδιών.
Με την λήξη του πολέμου, ο Υποναύαρχος Ιωάννης Βλαχόπουλος επιστέφει στην πατρίδα μαζί με τον Ελληνικό Στόλο δαφνοστολισμένοι, Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Ναύτες του ένδοξου Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με τα ηρωικά κατορθώματά τους στις θάλασσες.
Ο Ναύαρχος Ιωάννης Βλαχόπουλος βάσει στοιχείων της Ιστορικής Έρευνας ετοποθετήθει σε Επιτελική θέση στον Ελληνικό Ναύσταθμο στην Σαλαμίνα.
Επειδή τότε η δράση και τα κατορθώματα του Ελληνικού Ναυτικού είχαν ξεπεράσει τα όρια της φαντασίας, το Ελληνικόν Ναυαρχείον απεφάσησε και προγραμμάτισε με το Αρχηγείον Στόλου (Α.Σ) εκδρομική επίσκεψη Αξιωματικών και ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού προς τα Νησιά του Αιγαίου με το Ρυμουλκό του Στόλου "ΑΝΤΑΙΟΣ".
Το δε σήμα τότε έγραφε " Αποπλεύσανε άμα λήψει δι' επίσκεψιν των Νήσων Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, κ.λ.π., προς επίδειξιν Σημαίας και αναπτέρωσης ηθικού και κατοίκων. Ναύαρχος Καβαδίας".
Όμως κακή τύχη και μέχρι σήμερον αδιευκρίνηστες παραμένουν οι συνθήκες και τα αίτια του Ναυαγίου του Ρ/Κ ΑΝΤΑΙΟΣ. Μπατάρισε και πήρε μαζί του όλους τους επιβαίνοντας.
Ήταν μια τρομερή απώλεια για το Ελληνικό Ναυτικό διότι χάθηκαν πολλοί μάχιμοι Αξιωματικοί και μαζί και ο Κερκυραίος Υποναύαρχος Ιωάννης Βλαχόπουλος.
Τώρα, ποιος ήταν ο Κερκυραίος Ιωάννης Βλαχόπουλος. Ήταν πρώτος ξάδελφος του Πατέρα της Ρένας Βλαχοπούλου και του Κερκυραίου Βόρδου και Ζωγράφου Χρήστου Βλαχόπουλου, Ιωάννου Βλαχόπουλου ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με την σύζυγό του Καλλιόπη στους Βομβαρδισμούς των Ιταλών στην Κέρκυρα την 1η Νοεμβρίου 1940, στο σπίτι τους στην περιοχή της Τενάδου, όπου κατοικούσαν με την πολυμελέστατη οικογένειά τους.

(Ιστορικά στοιχεία οικ. Βλαχοπούλου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: