Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΝΩΜΗ

Ωρα για δράση απέναντι στις λογικές 
του αθηνοκεντρικού κράτους

Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΖΗΝΙΑΤΗΣ  
sziniatis@in.gr

Τα σχετικά πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Κώστας Αλεξανδρόπουλος, σχετικά με τον αριθμό των γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ και ιδιαίτερα το συνωστισμό που παρατηρείται στα Νοσοκομεία της πρωτεύουσας σε αντίθεση με εκείνα της περιφέρειας, επιβεβαιώνουν αυτό που πολύ συχνά συζητάμε στην τοπική μας κοινωνία.
Το αθηνοκεντρικό κράτος έστω και λειψά φροντίζει τον εαυτό του πολύ περισσότερο από την περιφέρεια. Ωστόσο το δεδομένο αυτό επιβάλλει μια διττή ανάγνωση. Αφενός μεν την ηχηρή επικράτηση του αθηνοκεντρικού κράτους και αφετέρου την ανικανότητα των παραγόντων της ελληνικής περιφέρειας να διεκδικήσουν αποτελεσματικά γι' αυτό που αποτελεί αναγκαίο παράγοντα ζωής στην ελληνική επικράτεια, δηλαδή τη δημόσια υγεία.
Σήμερα η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα οι κοινωνικές ομάδες των μη προνομιούχων κατοίκων αυτής της χώρας βρίσκονται μπροστά σε δεδομένα που φαντάζουν συντριπτικά για την καθημερινότητά τους. Περικοπές μισθών, ακρίβεια και τόσα άλλα που δικαιολογημένα διατυπώνεται η άποψη περί φαινομένου εθνικής κατάθλιψης.
Με αυτή όμως την πραγματικότητα πρέπει να ζήσουμε για αρκετά ακόμη χρόνια και δεν νομίζω ότι κανείς εχέφρων μας συστήνει να αυτοκτονήσουμε ομαδικά ή να μεταναστεύσουμε από αυτή τη χώρα για να μην αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητά μας τα χαρακτηριστικά αυτής της δομικής κρίσης.
Επομένως πρέπει να δράσουμε. Να δράσουμε όμως συλλογικά, υπεύθυνα, σοβαρά με σχέδιο και με στόχο όπου θα πείσει τους σημερινούς κυβερνώντες πως τα αιτήματά μας έχουν μια δίκαιη βάση και η πρόθεσή μας για την ικανοποίησή τους είναι ανυποχώρητη.
Σε μια τέτοια πρωτοβουλία και δράση δεν χωράνε φυσικά λογικές κομματικού συμφέροντος. Δεν χωράνε λογικές του τύπου τι να κάνουν κι αυτοί αφού κληρονόμησαν χάος. Δεν χωράνε λογικές του τύπου ποιος θα κερδίσει και τι προσωπικό όφελος και προβολή θα έχω από τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα συμμετέχω. Με λίγα λόγια εάν πράγματι θέλουμε να ζήσουμε σ' αυτό τον τόπο διορθώνοντας χρόνιες παθογένειες και καταστάσεις που μας βουλιάζουν καθημερινά, πρέπει να αντιδράσουμε και να σταθούμε απέναντι από τους βολεμένους των συστημάτων εξουσίας που για να διατηρήσουν κοινωνικά προνόμια και μισθούς λειτουργούν στη βάση μη μέτερε όρια αιώνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: