Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

“Αλλάζουμε την Κέρκυρα, αλλάζουμε τη ζωή μας”

Την διακήρυξη της Δημοτικής Κίνησης που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία πολιτών από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων Πράσινων και ανένταχτων, για τον Δήμο Κέρκυρας έδωσαν στη δημοσιότητα χθες το πρωί τα μέλη της Κίνησης.
Ενδεικτικά τα μέλη της κίνησης δημοσιοποίησαν 21 από τα πρώτα ονόματα - υπογραφές συμμετεχόντων.  Το όνομα της Δημοτικής Κίνησης και ο επικεφαλής - υποψήφιος Δήμαρχος Κέρκυρας
θα αποφασιστούν σε ολομέλεια της Κίνησης που προγραμματίζεται.
Στο κείμενο της διακήρυξης αναφέρονται τα εξής:
"Οι δημοτικές εκλογές του Νοέμβριου θα διεξαχθούν στη σκιά της κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της αυτοδιοίκησης, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις πολιτικές του δικομματισμού μέχρι σήμερα, αλλά και όπως προδιαγράφεται από το ''σχέδιο Καλλικράτης'' .
Οι δημοτικές εκλογές δεν είναι πεδίο κομματικής καταγραφής. Δεν είναι όμως και αναμέτρηση χωρίς πολιτικό στίγμα. Είναι μια αναμέτρηση με την οποία μπορεί να εκφραστεί η αποδοκιμασία των πολιτών στην πολιτική του "μνημονίου".
Ο ''Καλλικράτης'', έτσι όπως εκφράζεται, αποτελεί μέρος αυτής της πολιτικής προτείνοντας, και ιδιαίτερα για την Κέρκυρα, ένα απολύτως συγκεντρωτικό μοντέλο αυτοδιοίκησης, με σκοπό την διευκόλυνση της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής (οικονομική διαχείριση, σκληρή λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις ).
Στην Κέρκυρα, οι ασκούμενες επί 30 χρόνια νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οδήγησαν σε ένα ιδιότυπο δικό μας ΔΝΤ, με απίστευτα χρέη της Αυτοδιοίκησης, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε επενδύσεις για υποδομές οικονομικής ανάπτυξης και ποιότητας ζωής. Καταστρέφουμε καθημερινά τα μοναδικά μας στοιχεία που μας δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους προορισμούς: το φυσικό μας περιβάλλον και την κουλτούρα μας. Θεωρούμε ότι αυτοί που άσκησαν εξουσία και διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης.
Θεωρώντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη ουσιαστικής αποκέντρωσης και διαρθρωτικών αλλαγών και μιας δημοτικής αρχής που θα αγωνίζεται μαζί με τους ενεργούς πολίτες και τα κινήματα του νησιού μας για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και θρησκεύματος, συγκροτούμε Δημοτική Κίνηση και συμμετέχουμε σε αυτές τις εκλογές με στόχο την δημιουργία ενός Δήμου ικανού να επιτελέσει το έργο του.
Οι στόχοι μας είναι απλοί:
 Ένας Δήμος ικανός να επιτελεί το έργο του. Αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση με αναβάθμιση των αιρετών οργάνων της, δημιουργία χώρου άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών για την ενίσχυση του λαϊκού και κοινωνικού ελέγχου. Ένας Δήμος που δίνει το δικαίωμα στους πολίτες του να προκηρύσσουν δημοψηφίσματα.
 Καμιά επιβολή νέων φόρων στους πολίτες, καμιά εκχώρηση κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων στους ιδιώτες.
 Χωροταξικός σχεδιασμός, με στόχο την προστασία και ανάδειξη του φυσικού μας περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής στο ανθρωπογενές μας περιβάλλον. Εκπόνηση σχεδίων περιφερειακής και  τοπικής ανάπτυξης, με προτεραιότητα το κοινωνικό όφελος, την υπεράσπιση της κατοικίας, του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος.
 Επιχειρησιακός σχεδιασμός για το νησί, με προσδιορισμό της ανάπτυξης που επιθυμούμε. Να διασφαλίσουμε την αειφορία, αντί να αφαιρούμε ευκαιρίες από τις επόμενες γενεές. Ανάπτυξη προς όφελος όλων των πολιτών, και όχι ως πεδίο ασύστολης κερδοσκοπίας των επιχειρηματικών συμφερόντων.
 Αναζήτηση ποινικών ευθυνών για το υπέρογκο χρέος που θα χρεώσουν το νέο Δήμο. Δεν θα πληρώσουν οι δημότες την κακοδιαχείριση ορισμένων δημοτικών "αρχόντων" και την ανευθυνότητα δεκαετιών.
 Διαφάνεια και σαφής πολιτική στόχευση για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που διαχειρίζεται η Αυτοδιοίκηση μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Interreg, Leader, ΟΠΑΑΧ, κλπ). Η λήψη των αποφάσεων να γίνεται στα Συμβούλια και όχι με την "ενός ανδρός αρχή".
Δεν αποδεχόμαστε την λογική της "ανάθεσης". Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να αγωνίζεται μαζί με τους ενεργούς πολίτες και τα κινήματα.
Ο νέος "Δήμος Κέρκυρας" που μας επέβαλε το σχέδιο Καλλικράτης κινδυνεύει να γίνει ακόμα πιο  απρόσωπο συγκεντρωτικό μόρφωμα, που αναιρεί βασικές αρχές και αξίες της Αυτοδιοίκησης. Είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε είτε το χρίσμα ενός μονάρχη-αρμοστή διασφάλισης ολίγων συμφερόντων, είτε την εκλογή ενός Δημοτικού Συμβουλίου που θα έχει την αρμοδιότητα της Διοίκησης, αποτελούμενο από υπεύθυνους, συγκροτημένους, ικανούς πολίτες, συναισθηματικά δεμένους με τον τόπο τους και το μέλλον του.
Είναι καιρός να μην επιτρέψουμε τη διοίκηση του τόπου μας και την διαμόρφωση του μέλλοντος μας σε αδιάφορους και άβουλους Συμβούλους, οι οποίοι αναλώνονται σε ανούσιους βερμπαλισμούς για δημόσια κατανάλωση. Να βάλουμε ένα τέρμα στην ανυπόφορη σιωπή που επικρατεί στα Συμβούλιά μας όταν λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για τον τόπο. Να εκλέξουμε Συμβούλους που έχουν την δυνατότητα και την όρεξη να μελετούν, να ενεργούν θετικά και να καταγγέλλουν όποια οικονομική ατασθαλία αντιληφθούν.
Απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους ενεργούς και συνειδητοποιημένους πολίτες της Κέρκυρας για την συγκρότηση ψηφοδελτίου που θα φέρει τα πάνω κάτω στο νησί μας, που να κάνει την ουσιαστική αλλαγή στον τόπο. Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί είναι "κλειστό επάγγελμα" κάποιων επαγγελματιών του είδους, αλλά ούτε και να αντιμετωπίζεται ως "κομματικό καθήκον". Η συμμετοχή μας σε αυτό το όραμα είναι η μόνη μας ελπίδα”.
Το κείμενο υπογράφουν:
Ασπιώτης Κώστας πολιτικός μηχανικός
Βαρδουνιώτη Κατερίνα τουριστική επιχειρηματίας
Βαρδουνιώτη Ναταλία δικηγόρος
Βέργη Αλεξάνδρα επαγγελματίας
Βλάχος-Πολίτης Ξενοφών αρχιτέκτων-μηχανικός
Βρυώνη Φλώρα αρχιτέκτονας
Γεωργιάδης Αλέξανδρος προγραμματιστής
Γεωργιάδης Ανδρέας καθηγητής
Γεωργόπουλος Αντώνης γιατρός αιματολόγος
Έρτσου Ζωή καθηγήτρια αγγλικών
Καπαγεωργόπουλος Γιώργος ηλεκτρονικός
Κλειτσιώτη Βιργινία επιχειρηματίας
Κορωνάκης Σπύρος ορκωτός λογιστής
Μπόικος Σπύρος αγρότης
Παληκύρας Δημήτρης χημικός μηχανικός
Ραιδεστινός Γιώργος καθηγητής
Ρουμελιώτης Σωτήρης καθηγητής
Σαμοΐλης Στέφανος αρχιτέκτων-μηχανικός
Τόμπρος Τάσος δάσκαλος
Τσιριμιάγκος Γιάννης καθηγητής
Φαϊτάς Σπύρος δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: