Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: Πήραμε απόφαση ευθύνης για την Κέρκυρα του 21ου αιώνα

Το πλαίσιο προγραμματικών αρχών του συνδυασμού που θα ηγηθεί παρουσίασε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Εσπερίων Αλέκος Αυλωνίτης.
Ο κ. Αυλωνίτης έκανε λόγο για μία αυτοδιοικητική ομάδα αποφασισμένη να συγκρουστεί και να εργαστεί παράλληλα για τις υποθέσεις της Κέρκυρας μακριά από κομματικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες με μόνο γνώμονα τα πραγματικά συμφέροντα του κερκυραϊκού λαού.
Μεταξύ άλλων στην ομιλία του την οποία παρακολούθησαν δεκάδες γνωστά στελέχη της κερκυραϊκής κοινωνίας, επεσήμανε τα εξής:
“Το συνολικό χρέος που θα κληρονομήσει ο νέος Δήμος θα υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 εκατομμύρια με το κύριο όγκο του χρέους να ανήκει στον Δήμο Κερκυραίων και με τα τακτικά έσοδα του κατά κύριο λόγο, να διοχετεύονται στο δυσβάστακτο κόστος μισθοδοσίας.
Η κατάσταση αυτή δεν υπάρχει σε τέτοιο βαθμό στους περιφερειακούς δήμους, αλλά και σε αυτούς η κατάσταση επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο, με τη σταδιακή μείωση των τακτικών τους εσόδων από πλευράς της Κυβέρνησης.
Παρόμοια κατάσταση υφίσταται και στις επιχειρήσεις των Δήμων που - στην κυριολεξία - υπερχρεώθηκαν τόσο από την ιδία συμμετοχή τους σε εκτέλεση έργων χρηματοδοτούμενων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα όσο και από αλόγιστες πολλές φορές προσλήψεις προσωπικού.
Επιτάχυναν επίσης την ουσιαστική οικονομική κατάρρευση των ΟΤΑ και η ουσιαστική κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων, η διακοπή του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ και η τεράστια και συνεχώς εντεινόμενη μείωση των Αυτοτελών Πόρων και της ΣΑΤΑ (35%).
Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, με αίσθημα ΕΥΘΥΝΗΣ, πήραμε την πρωτοβουλία να συμμετάσχουμε στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Με τη συμμετοχή μας δηλώνουμε με τον πιο υπεύθυνο τρόπο, τη θέλησή μας να αναλάβουμε την μεγάλη ευθύνη της σύστασης και οργάνωσης του Νέου Δήμου και να προσδιορίσουμε με συστηματικό τρόπο την αναπτυξιακή του προοπτική για το καλό του τόπου και της κοινωνίας μας.
Είμαστε γνώστες της κατάστασης που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Γνωρίζουμε, τόσο την οικονομική όσο και την διοικητική κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Προφανώς όλοι εμείς που αναλάβαμε αυτήν την πρωτόγνωρη πρωτοβουλία δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών.
Κάναμε λάθη. Όμως λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα… Όποιος φοβάται τη δράση και την ανάληψη ευθυνών και βολεύεται στην ασφάλεια της ανέξοδης κριτικής.
Εμείς δε φοβηθήκαμε ποτέ να αναλάβουμε δράσεις και πρωτοβουλίες. Αλλού πετύχαμε αλλού όχι. Από τα λάθη μας όμως διδασκόμαστε. Γίναμε σοφότεροι.
Και αυτή τη σωρευμένη εμπειρία θέλουμε να καταθέσουμε ενώπιον των πολιτών. Γιατί η δημιουργία του ενός Δήμου, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο για πολιτικούς πειραματισμούς...
Αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον του τόπου μας και μια μεγάλη ευκαιρία για να αποδείξει ο λαός μας, με τρόπο ενιαίο, τις δυνατότητές του για ένα νέο ξεκίνημα, για μια νέα πορεία προς το μέλλον.
Φίλες και Φίλοι,
Για να πετύχει η πρόκληση αυτή, ο νέος Δήμος της Κέρκυρας, πρέπει να αποκτήσει αποτελεσματικές λειτουργίες για το σύνολο των πολιτών του. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε το παραγωγικό και κοινωνικό κεφάλαιο του νέου Δήμου, ώστε να πετύχουμε υψηλό αποτέλεσμα σε κοινωνικό πλούτο και εισοδήματα. Με τελικό στόχο την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: