Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Αρχισε η άσκηση των Τούρκων στο Ιόνιο

Στα Αλβανικά χωρικά ύδατα εισήλθαν, τα πέντε Τουρκικά πολεμικά σκάφη, με συνολικό αριθμό πληρωμάτων 1.125 άτομα.
Τρία από τα πλοία, το «TCC AKAR A 580», το “TCG KEMAL REIS F 247” και το «TCG GIRESUN F 491» θα αγκυροβολήσουν στο λιμάνι του Δυρραχίου.
Τα υπόλοιπα δύο το “TCG GAZIANTEPE F 490” και το “TCG TURGUT REIS F 241” θα αγκυροβολήσουν στο λιμάνι της Αυλώνας και στη ναυτική βάση στο Πασαλιμάνι, αντίστοιχα.
Τα Toυρκικά σκάφη θα αναχωρήσουν στις 27/06 για να συμμετάσχουν στην άσκηση δυτικά της Κεφαλλονιάς σε συνεργασία με το υποβρύχιο "Birinci Inonu" (S360) που είναι το πιο σύγχρονο υποβρύχιο του Τουρκικού Ναυτικού (Τype 209/1400 Mod) καθώς εντάχθηκε στην δύναμη του Τουρκικού Στόλου, μόλις το 2007.
Για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του Eλληνικού κράτους το 1830, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει σε μία πρόκληση που είναι αμφίβολο αν και πριν την Επανάσταση του 1821 είχε τολμήσει να προχωρήσει δεδομένου ότι ο αγγλικός στόλος κυριαρχούσε στην περιοχή και δεν της επιτρεπόταν να κάνει αυτό που θα κάνει στις 28 Ιουνίου 2010:
Μία μεγάλη αεροναυτική άσκηση έξι φρεγατών και τουλάχιστον ενός υποβρυχίου (το πιο σύγχρονο του τουρκικού στόλου) με χρήση πυρών, από τα δυτικά της Κεφαλλονιάς, μέχρι τα δυτικά της Κρήτης!
Το ότι η Τουρκία προχωρεί, παρά τις πομφόλυγες του Ρ.Τ.Ερντογάν και του γραφικού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μ.Μπαγίς, περί «ειρηνικής συνύπραξης» και «αποφυγής προκλήσεων» και «αφοπλισμού» (δικού μας…) σε μία τέτοια κίνηση στην πλάτη της χώρας, δεν σημαίνει και πολλά. Η άσκηση γίνεται βέβαια σε διεθνή χωρικά ύδατα, αλλά εντός του FIR Αθηνών.
Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία αρνείται τα 10 ναυτικά μίλια του Εθνικού Εναέριου Χώρου, εν τούτοις η ΥΠΑ της έδωσε άδεια να διεξάγει την άσκηση!
Στην άσκηση θα συμμετάσχουν οι δυνάμεις του Τask Group (TG) 496.1 του Τουρκικού Ναυτικού το οποίο θα βρίσκεται στα λιμάνια Δυρραχίου και Αυλώνας της Αλβανίας από 22 έως 25 Ιουν 2010.
Στις 26 Ιουνίου θα ενωθούν με το υποβρύχιο ΙΝΟΝU που από τις από 17 Ιουν 2010 βρίσκεται στο λιμάνι του ΤΑΡΑΝΤΑ στα πλαίσια επίσκεψης του Ναύσταθμου του Ιταλικού Στόλου.
Από εκεί το υποβρύχιο θα πλεύσει δυτικά στο Ιόνιο και θα ενωθεί με το Task Group, όπου θα ξεκινήσουν να διεξάγουν ανθυποβρυχιακές ασκήσεις σε απόσταση 70 χλμ από τις ακτές της Κεφαλλονιάς, εντός του νοητού ορίου του FIR Aθηνών.
Την ίδια στιγμή δυτικά της Κρήτης θα υπάρχει και άλλη δύναμη Τουρκικών σκαφών (τουλάχιστον δύο φρεγάτες) τα οποία θα διεξάγουν αεροναυτική άσκηση με χρήση πυρών.
Τα δύο πεδία ασκήσεων ενώνονται. Οι ασκήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 29 Ιουνίου, οπότε το τουρκικό Task Group θα κατευθυνθεί προς την Αλεξάνδρεια και το ΙNONU θα επιστρέψει την 1η Ιουλίου στον Ελλήσποντο!
Το Task Group αποτελείται από δύο φρεγάτες ΜΕΚΟ-200Τ, δύο O.H.Perry (TCG Kemalreis, TCG Turgutreis, TCG Gaziantep, TCG Giresun) και το πετρελαιοφόρο "ΑΚΑΡ" με διοικητή τον ναύαρχο. Mucahit Sislioglu.
To Birinci Inonu (S360) είναι το πιο σύγχρονο υποβρύχιο του Tουρκικού Ναυτικού (Τype 209/1400 Mod) καθώς εντάχθηκε στην δύναμη του Tουρκικού Στόλου, μόλις το 2007. Θα επιστρέψει στα στενά του Ελλησπόντου την 1η Ιουλίου, ενώ το TG συνεχίζει την περιοδεία του, επισκεπτόμενο την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από 30/6 έως 3/7.
Από εκεί θα πλεύσει ανοικτά του Ισραήλ και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις των Ισραηλινών.
H άσκηση δεν είναι απλά "επίδειξη σημαίας", αλλά πρόκειται για κάτι πολύ πιο ουσιαστικό και σημαντικό:
Τα υποθαλάσσια δυνητικά "πεδία μάχης" του Ιονίου, μετά την εγκατάσταση της Tουρκικής ναυτική βάση στον Αυλώνα, στο Πασά-Λιμάνι, έχουν κρίσιμη σημασία για τα υποβρύχια του Τουρκικού Ναυτικού.
Εκεί θα είναι ο νέος χώρος δράσης τους πέρα από το Αιγαίο, αυτόν πρέπει να μάθουν.
Το Ιόνιο είναι μία τελείως διαφορετική θάλασσα από το Αιγαίο και θέλει άλλου είδους τακτικές στις οποίες και θα ασκηθούν τα Τουρκικά υποβρύχια.
πηγή: tiresias-press.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: