Follow by Email

Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

Θάνατος - Ντροπή στους Οθωνούς

Σε κοινωνική κατακραυγή εξελίσσεται για τους υπεύθυνους της δημόσιας υγείας στο Νομό της Κέρκυρας η υπόθεση του θανάτου ενός καρδιοπαθή μέσα στο ιατρείο των Οθωνών, λόγω ελλείψεων στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Προχθές ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας με σχετική ανακοίνωσή του, αφού κατήγγειλε το γεγονός επισημαίνοντας ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε αναφερθεί στις συγκεκριμένες ελλείψεις, ζήτησε την διενέργεια τηλεμαραθώνιου για την κάλυψη των αναγκών στο Ιατρείο των Οθωνών.
Η Διοίκηση του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου με υπογραφή του κ. Κώστα Γρηγορόπουλου απάντησε χθες ότι για τις ελλείψεις ενημερώθηκε για πρώτη φορά από την τελευταία ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου της Κέρκυρας, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για την προμήθεια νέου εξοπλισμού, ειρωνευόμενη παράλληλα την έκκληση του Ιατρικού Συλλόγου της Κέρκυρας για τηλεμαραθώνιο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
Στην όλη υπόθεση παρενέβη και η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ, η οποία σε μακρά ανακοίνωσή της καταγγέλλει το γεγονός του θανάτου στο Ιατρείο των Οθωνών, αλλά και την πολιτική αντιμετώπισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση και τα κόμματα εξουσίας.
Αναλυτικότερα, η απάντηση Γρηγορόπουλου στον ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας έχει ως εξής:
“Κύριε Πρόεδρε στα πλαίσια του κοινού μας στόχου αυτού της Παροχής Υγείας στο Νομό, σας πληροφορούμε ότι ως Διοίκηση μόλις χθες 16.06.2010 πληροφορηθήκαμε για την βλάβη του καρδιογράφου. Άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προβεί στην αγορά ενός νέου καρδιογράφου μέσω της διαδικασίας της συλλογής προσφορών (χρονική διαδικασία δέκα (10) ημερών), παράλληλα δόθηκε εντολή στο Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αγίου Αθανασίου στο οποίο υπάγεται το Περιφερειακό Ιατρείο Οθωνών να σταλεί άμεσα ένας από τους καρδιογράφους του Κέντρου Υγείας, ενέργεια η οποία έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή.
Σχετικά με τον απινιδωτή κατά δήλωση του υπευθύνου της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Νοσοκομείου μας, ο απινιδωτής είναι μεν παλαιάς τεχνολογίας βρίσκεται όμως σε άριστη λειτουργική κατάσταση.
Κύριε Πρόεδρε γνωρίζετε ότι είμαστε Νέα Διοίκηση μόλις ενός μηνός θητεία, μια Διοίκηση η οποία ανέβαλε να επίλυση πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα στα οποία ο Σύλλογος σας θα έπρεπε να είχε εντονότερη την παρουσία και προσφορά του δυστυχώς περιορίζεται σε κριτική και επισημάνσεις.
Κύριε Πρόεδρε, είναι απορίας άξιο γιατί όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια ο σύλλογος σας δεν τα κατήγγελλε όπως πράττει σήμερα , θα περιμέναμε βεβαίως πριν μπείτε στο κόπο της διαμαρτυρίας αυτής και μάλιστα προς κάθε κατεύθυνση, στα πλαίσια της συνεργασίας η οποία επιβάλλεται να υπάρχει μεταξύ του Συλλόγου σας και του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, να είχε προηγηθεί έστω μια σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία γνωστοποίησης του ενδιαφέροντος σας και της ανησυχία σας τόσο εσάς όσο και του συνυπογράφοντος Γραμματέα του Συλλόγου σας κυρίου Σπυρίδωνα Μάστορα και να είσθε βέβαιος ότι θα είχε βρεθεί λύση, όπως άμεσα πράξαμε και όπως καθημερινά πράττουμε.
Τέλος κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα σε τηλεοπτικό σταθμό να προτείνετε την διενέργεια τηλεμαραθωνίου. Σας πληροφορούμε ότι τα οικονομικά του Νοσοκομείου αντέχουν να ικανοποιήσουν αυτές τις ελλείψεις του Περιφερειακού Ιατρείου Οθωνών. Κατόπιν αυτού την πρόταση σας αυτή υλοποιήστε την σε κάποια άλλη φιλανθρωπική δραστηριότητα μιας και οι ανάγκες της κοινωνίας είναι μεγάλες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΚΕ
Ο θάνατος ενός ανθρώπου κατά τη διάρκεια της εξέτασης του στο Περιφερειακό Ιατρείο των Οθωνών, αποκαλύπτει με τραγικό τρόπο τα αδιέξοδα της συνεχούς υποχρηματοδότησης του δημοσίου συστήματος υγείας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μια πολιτική που έχει καταδικάσει κάθε οργανωμένο φορέα δημόσιας υγείας (Περιφερειακά ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κλπ) σε τεράστιες ελλείψεις επαρκούς και σύγχρονου ιατροτεχνολογικού υλικού καθώς επίσης έχει οδηγήσει στη ουσιαστική διάλυση του ΕΚΑΒ. Οι τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό αλλά και σε εξοπλισμό του ΕΚΑΒ ουσιαστικά στερούν την δυνατότητα της άμεσης διακομιδής ενός περιστατικού όταν χρειαστεί.
Είναι απαράδεκτο στο 21 αιώνα η τεχνολογική ανάπτυξη όσο και τα επιτεύγματα της επιστήμης να μην αξιοποιούνται από όλους όσους έχουν την ανάγκη υπηρεσιών υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης  και από το που μένουν.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως και πριν η ΝΔ για να εμφανίσει μειωμένους τους δείκτες της δημόσιας δαπάνης για την υγεία χρηματοδότησε τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας για το 2010 με 8 φορές μικρότερο από το αντίστοιχο του 2009. Έδωσε για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό ένα ανεπαρκέστατο ποσό που αντιστοιχεί στο 0,1% της πρόσφατης χρηματοδότησης των τραπεζιτών.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανθυγιεινής πολιτικής που αντιμετωπίζει κάθε οργανωμένο φορέα Υγείας (Περιφερειακά ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κλπ) ως είδος επιχείρησης με έσοδα, έξοδα, ζημιές και κέρδη. Μια πολιτική που έχει εκτινάξει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας στα ύψη.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ. είναι εγκληματικές και η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας θα γίνει ακόμη χειρότερη αν εφαρμοστεί η διοικητική μεταρρύθμιση "Καλλικράτη" που μεταφέρει υπηρεσίες υγείας στους νέους Δήμους.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεσηκωθούν, να μη συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση, με αυτή την πολιτική που θυσιάζει την υγεία του λαού στο βωμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας. Να δυναμώσουν τη πάλη τους για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο αυτό. Άμεσα να διεκδικήσουν:
 Να καλυφθεί πλήρως κάθε οργανωμένος φορέας Υγείας (Περιφερειακά ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κλπ) με το απαραίτητο για την λειτουργία τους σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
 Την άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων του προσωπικού που υπάρχουν σύμφωνα  με τον νέο οργανισμό του νοσοκομείου και των Κέντρων υγείας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Μαζικές προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ΤΩΡΑ. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων γιατρών που εργάζονται χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 Την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία-πρόνοια, την ενίσχυση και ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στο νομό της Κέρκυρας.
 Την άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και σε εξοπλισμό που απαιτούνται για την ουσιαστική λειτουργία του ΕΚΑΒ.
 Την δημιουργία δημόσιων υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής και ιατρικής της εργασίας ως βασικού δικτύου της Αβάθμιας ιατρικής περίθαλψης με επίκεντρο τα κέντρα υγείας
 Την μετεγκατάσταση του νοσοκομείου στο νέο κτίριο με όρους που να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: