Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Ξαφνικά πόλεμος για το διοικητικό εφετείο

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον εκπρόσωπο τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Γ. Καρύδη με τον βουλευτή και πρώην Υπουργό Νίκο Δένδια προκάλεσε η δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ίδρυσης της μεταβατικής έδρας του Διοικητικού εφετείου της Κέρκυρας, καθώς ο πρώτος σε ανακοίνωσή του ισχυρίστηκε ότι αυτό έγινε μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη.
Ο Νίκος Δένδιας σε ανακοίνωσή του σημειώνει:
“Σύμφωνα με δήλωση του μέλους της ΝΕΠΑΣΟΚ Κερκύρας κ. Γιώργου Καρύδη, το προσφάτως υπογραφέν Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση της μεταβατικής έδρας του Διοικητικού Εφετείου Κέρκυρας στην Κέρκυρα  έγινε «μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη».
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως, η σχετική πρωτοβουλία ανελήφθη και δρομολογήθηκε επί των ημερών της υπουργίας του Νίκου Δένδια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και αποτέλεσε μέρος της εφαρμογής του χωροταξικού ανασχεδιασμού των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας που προώθησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης ο κ. Δένδιας ζήτησε και έλαβε την απαιτούμενη θετική γνωμοδότηση του αρμοδίου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε με το Διάταγμα 265/29-9-2009. Εξαιτίας της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία για η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, για την οποία, ωστόσο, απέμενε μόνο η τυπική διαβίβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη σχετική διαδικασία επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας σε ερώτηση (4399) προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης στις 14/1/2010, επί της οποίας η απάντηση (41) στις 29/1/2010 περιορίζονταν στη φράση «η διαδικασία θα ολοκληρωθεί … ύστερα από σχετική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας».
Αδιαμφισβήτητα, η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος επιλύει ένα σημαντικό και χρόνιο πρόβλημα της δικαστικής περιφέρειας του Νομού Κερκύρας. Ωστόσο, η διαδικασία καθυστέρησε αδικαιολόγητα το τελευταίο 10μηνο και, ασφαλώς, η πρωτοβουλία και οι απαιτούμενες ενέργειες ανήκουν στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης”.

Η ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΚΑΡΥΔΗ
Μετά από μακροχρόνιους αγώνες και προσπάθειες με προεξάρχοντα τον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας, έγινε πραγματικότητα ένα πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου και των φορέων της Κέρκυρας για την ίδρυση μεταβατικού Διοικητικού Εφετείου από τα Ιωάννινα στην Κέρκυρα.
Συγκεκριμένα υπογράφηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο Δημοκρατίας μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη το υπ’ αρίθμ. 44/2010 Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι διοικητικές υποθέσεις της Κέρκυρας σε δεύτερο βαθμό δεν θα δικάζονται πλέον στα Γιάννινα, αλλά στην Κέρκυρα. Προς τούτο δημιουργείται μεταβατικό διοικητικό Εφετείο στην Κέρκυρα, το οποίο θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο ( την τελευταία Τετάρτη των μηνών Μαΐου και Οκτωβρίου) προκειμένου  να δικάζονται οι κερκυραϊκές υποθέσεις.
Έτσι θα μειωθεί σημαντικά το κόστος προσφυγής στο Δοικητικό Εφετείο και θ΄ αποφεύγεται η ταλαιπωρία μετάβασης των ενδιαφερομένων και των δικηγόρων τους στα Γιάννινα.
Ταυτόχρονα γίνεται πράξη η περιφερειακή αποκέντρωση και ενισχύεται σημαντικά η διοικητική οντότητα της Κέρκυρας, η οποία με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης φιλοδοξεί να θεμελιώσει σε στέρεες βάσεις την ανάπτυξη του νησιού και την ευημερία των πολιτών της για τα επόμενα χρόνια.

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΙΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
Στο μεταξύ σε απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους και Α. Σκυλλάκος για την υπόθεση της εξέλιξης της εργολαβίας του νέου δικαστικού μεγάρου, σημειώνεται:
“Σε απάντηση της αριθ. 2921/17-5-2010 αναφοράς που κατέθεσαν στη Βουλή τον Ελλήνων οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Χ. Χαραλάμπους και Α. Σκυλλάκος, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η ανέγερση του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Κέρκυρας είχε ενταχθεί κατ' αρχήν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στη ΣΑΕ 1999 με προϋπολογισμό 15.000.000 ευρώ. Κατά τις εκσκαφές του έργου βρέθηκαν σημαντικές αρχαιότητες και βάσει του σχετικού Νόμου έγιναν εκτεταμένες ανασκαφές, που χρηματοδοτήθηκαν από την Εταιρία «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.».
Μέχρι τις 31-12-2008 είχε εκταμιευτεί από το ποσό ύψους 9.862.876  ευρώ ενώ συγχρόνως προτάθηκε η χρηματοδότηση του έργου από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. και επιχορηγήθηκε με το ποσό των 2.475.000 ευρώ.
Το ΤΑΧΔΙΚ έχει εγκρίνει για το 2009 το ποσό των 4.000.000 ευρώ και για το 2010 το ποσό των 5.525.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκταμιευτεί η εγκεκριμένη επιχορήγηση του 2009, ύψους 4.000.000 ευρώ, λόγω των νέων δημοσιονομικών δυσκολιών.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Σχετικά με τις διαδικασίες εξεύρεσης γηπέδου για το νέο Κατάστημα Κράτησης Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα, η «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α .Ε.» έχει στείλει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. για την προκήρυξη του σχετικού Διαγώνισμού. Πλην όμως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καθώς το θέμα μελετάται ενόψει των δημοσιονομικών δυσκολιών.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι το σχέδιο προεδρικού διατάγματος με θέμα: «Ορισμός μεταβατικής έδρας του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων στην έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κέρκυρας», έχει ήδη υπογραφεί και αποσταλεί για κύρωση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να προωθηθεί εν συνεχεία στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: