Follow by Email

Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

Μίζες στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας;

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», κατά τους ελέγχους του ΣΔΟΕ αποκαλύφθηκε εκτεταμένη διαφθορά και περιπτώσεις χρηματισμού για την προώθηση συγκεκριμένων ορθοπεδικών υλικών. Στο κύκλωμα εμπλέκονται 11 εταιρείες προμήθειας ορθοπεδικών υλικών και γιατροί που εργάζονται σε 15 νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Στην πρώτη «μαύρη λίστα» καταγράφονται ενδεικτικά τα ονόματα 50 γιατρών, αλλά ο κατάλογος εκτιμάται πως θα διευρυνθεί σημαντικά καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Στους 50 καταγεγραμμένους γιατρούς θα πρέπει να προστεθούν δεκάδες ακόμα, καθώς για μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «χρηματίζονται όλοι, πλην των ειδικευόμενων, και κυρίως οι αναπληρωτές διευθυντές».
Τα περιστατικά που έχει εντοπίσει ήδη το υπουργείο Οικονομικών συγκροτούν μια πρώτη μαύρη λίστα των νοσοκομείων όπου κυριαρχούν αδιαφάνεια, διαφθορά, φακελάκια και χρηματισμός. Στη λίστα περιλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Αμαλία Φλέμινγκ, Ασκληπιείο Βούλας, Νοσοκομείο Αμαλιάδας, Γενικό Γ. Γεννηματάς, Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ΝΙΜΤΣ, Νοσοκομείο Αμφισσας, Νοσοκομείο Κέρκυρας, Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ΚΑΤ, Λαϊκό, Νοσοκομείο Καλαμάτας, 251 ΓΝΑ και Νοσοκομείο Άργους.
Σε όλα τα παραπάνω νοσοκομεία έχουν εντοπιστεί κρούσματα χρηματισμού γιατρών από εταιρείες ορθοπεδικών υλικών, τα οποία πολλές φορές αγγίζουν σχεδόν το σύνολο του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων.
Η «χρέωση» των γιατρών στις εταιρείες ορθοπεδικών για να προτιμήσουν τα νοσοκομεία τα υλικά τους αρχίζει από 350 ευρώ για μια επέμβαση ημιολικής αρθροπλαστικής ισχίου και φτάνει τα 1.500 ευρώ στην περίπτωση ολικής αρθροπλαστικής δακτύλων.
Για ολική αρθροπλαστική ώμου οι μίζες κυμαίνονται από 800 - 900 ευρώ για κάθε επέμβαση, ενώ για κάθε ολική αρθροπλαστική γόνατος ο γιατρός κερδίζει 1.100 έως 1.250 ευρώ. Τα ποσά αυτά δεν είναι οι μοναδικές «χορηγίες» των εταιρειών προς τους γιατρούς.
Τη λίστα συμπληρώνουν ταξίδια διακοπών και ταξίδια συνεδρίων, δώρα που ξεκινούν από οικοσκευές και φτάνουν έως αυτοκίνητα, πάντα με αντάλλαγμα τη συνεργασία, πλήρεις εξοπλισμούς ιατρείων, «χορηγίες» για χτίσιμο κατοικιών ή ακόμα και για τη χρηματοδότηση μεταπτυχιακών σπουδών.
Οι ταρίφες και η αξία των δώρων κλιμακώνονται ανάλογα με την ισχύ του γιατρού. Έτσι, όταν η συμφωνία αφορά διευθυντές κλινικών με πολλά χειρουργεία, αναπληρωτές διευθυντές ή επιμελητές με μεγάλο αριθμό περιστατικών, τα ποσά προσαυξάνονται σημαντικά.
Η διαφθορά έχει επεκταθεί σύμφωνα με τα ευρήματα των ελεγκτικών αρχών του υπουργείου Οικονομικών και στο θέμα των «αφανών» χειρουργείων. Πιστοποιημένα περιστατικά έχουν εντοπιστεί στο ΚΑΤ, όπου πέραν του χρηματισμού των γιατρών υπάρχει και ένας μακροσκελέστατος κατάλογος δημοσίων λειτουργών οι οποίοι χειρουργούν ιδιωτικά στην κεντρική κλινική κυρίως Σαββατοκύριακα ή ακόμα και σε ώρες πέραν πάσης υποψίας τις καθημερινές.
Οι ελεγκτές δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν ανακάλυψαν ότι στην κεντρική κλινική του ΚΑΤ αλλά και σε άλλες γιατροί του ΕΣΥ κλείνουν ιδιωτικά χειρουργεία μεταξύ 4 τη νύχτα και 7 το πρωί.
Στο απόστημα της διαφθοράς και του χρηματισμού εμπλέκονται και τουλάχιστον δύο υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας που φέρονται να επιχειρούσαν μεσολάβηση από το καλοκαίρι του 2008 έως τον Απρίλιο του 2009, για την πληρωμή 45 εκατ. ευρώ σε συγκεκριμένη εταιρεία προμήθειας ορθοπεδικών υλικών και ενώ από τα νοσοκομεία δεν έχει πληρωθεί καμία προμήθεια υλικών.
Οι συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, σε συναντήσεις που πραγματοποιούνταν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, φέρονται να απαιτούσαν μίζα 11% κάθε φορά που η εταιρεία- με τη μεσολάβησή τους- θα εξασφάλιζε πληρωμή προμηθειών από τα νοσοκομεία.

Τα Κ.Ν ζήτησαν το σχόλιο του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας Κώστα Γρηγορόπουλου ο όποιος υποστήριξε ότι τις επόμενες ήμερες θα αναφερθεί στο θέμα σημειώνοντας ωστόσο ότι κάθε έλεγχος που γίνεται για τέτοια ζήτημα είναι δεκτός και σίγουρα αποτελεσματικός.
Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Κέρκυρας κ. Μίχος από την πλευρά του χαρακτήρισε σοβαρό το θέμα το οποίο θα απασχολήσει σίγουρα όλη την Ελλάδα και τους εμπλεκόμενους  ενώ κατέληξε ως εξής «ευελπιστούμε ωστόσο να μην είναι αλήθεια. Σε περίπτωση όμως που είναι ελπίζουμε ένα αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που συντέλεσαν στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Τέλος η θέση της Ομοσπονδίας είναι για άνοιγμα του πόθεν αίσχες  των μελών του Δ.Σ  της και  να επεκταθεί και σε όλους τους διευθυντές των μονάδων υγείας των κλινικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: