Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Ακριβότερα τα κόμιστρα του ταξί από 1η Ιουλίου

Με ΦΠΑ 11% θα επιβαρύνονται από την 1η Ιουλίου τα κόμιστρα των ταξί. Από την ίδια ημερομηνία οι εκμεταλλευτές ταξί θα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων.
Οι αποδείξεις θα εκδίδονται από ηλεκτρονικούς φορολογικούς μηχανισμούς οι οποίοι είναι ενσωματωμένοι ή συνδεδεμένοι με τα ταξίμετρα. Με εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις όλων όσων εκμεταλλεύονται ταξί. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
1. Από 1η Ιουλίου 2010 κάθε επιτηδευματίας που εκμεταλλεύεται ταξί εντάσσεται στη β΄ κατηγορία τήρησης βιβλίων και εκδίδει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών με τη χρήση φορολογικού μηχανισμού που ενσωματώνεται ή συνδέεται με το ταξίμετρο.
2. Η δήλωση μεταβολής της κατηγορίας βιβλίων στο Μητρώο θα γίνει αυτόματα από το σύστημα TAXIS και πιθανόν μεταβολές ή διορθώσεις θα γίνουν από τους υπόχρεους μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2010.
3. Κάθε ιδιοκτήτης ή μη οφείλει να τηρεί ιδιαίτερο βιβλίο εσόδων-εξόδων. Έτσι στην περίπτωση συνιδιοκτησίας ταξί που ο καθένας συνιδιοκτήτης εκμεταλλεύεται το ταξί κατά το ποσοστό ιδιοκτησίας του τηρείται ξεχωριστό βιβλίο εσόδων-εξόδων.
Στην από κοινού εκμετάλλευση (κοινωνία) το βιβλίο εσόδων-εξόδων τηρείται από την κοινωνία που συστήνεται από τους συνιδιοκτήτες του ΤΑΞΙ. Σημειώνεται ότι ο εκμεταλλευτής περισσότερων του ενός ΤΑΞΙ τηρεί ένα βιβλίο εσόδων-εξόδων, στο οποίο καταχωρίζονται τα έσοδα και τα έξοδα που αφορούν όλα τα αυτοκίνητα.
4. Οταν ο εκμεταλλευτής απασχολεί οδηγό μισθωτό, καταχωρίζει στο τηρούμενο βιβλίο όλα τα έσοδα και έξοδα, μεταξύ των οποίων και τον μισθό του μισθωτού οδηγού.
5. Αν απασχολεί «οδηγό», μη μισθωτό που δεν έχει την ιδιότητα του επιτηδευματία από άλλη αιτία ο εκμεταλλευτής εκδίδει απόδειξη δαπάνης για την καταβολή της αμοιβής αυτής και αναγράφει στην απόδειξη φόρους και επιβαρύνσεις (παρακράτηση φόρου εισοδήματος 10% και χαρτόσημο πλέον ΟΓΑ 3,6%).
6. Στην περίπτωση παραχώρησης εκμετάλλευσης ταξί, υποχρέωση τήρησης βιβλίων έχει τόσο ο πραγματικός εκμεταλλευτής όσο και ο ιδιοκτήτης αυτού.
7. Η κατανομή των κοινών δαπανών μεταξύ των εκμεταλλευτών πρέπει να γίνεται βάση ποσοστού συνιδιοκτησίας. Τα τιμολόγια θα εκδίδονται χωριστά στο όνομα του καθενός με βάση το ποσοστό συμμετοχής του.
8. Για την πρώτη εφαρμογή το βιβλίο εσόδων ? εξόδων μπορεί να ενημερωθεί μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2010.
9. Σε ιδιαίτερο χώρο του βιβλίου καταχωρούνται τουλάχιστον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 τα δάνεια που έχουν ληφθεί μέχρι την 30/6/2010 καθώς και τα πάγια (π.χ. ταξί, ταμειακή) τα οποία έχουν αγοραστεί μέχρι την 30/6/2010, με μνεία της ημερομηνίας αγοράς τους, των αποσβέσεων που αναλογούν στο προηγούμενο διάστημα και της αναπόσβεστης αξίας τους κατά την ημερομηνία αυτή.
10. Αν ως έδρα έχει δηλωθεί το σπίτι του εκμεταλλευτή ταξί τα βιβλία και τα στοιχεία τηρούνται στον τόπο αυτόν.
11. Κατά τη θεώρηση των βιβλίων και των στοιχείων στη Δ.Ο.Υ απαιτείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας.
12. Για όλες τις μισθώσεις εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών (Α.Π.Υ.) με τη χρήση φορολογικού μηχανισμού συνδεδεμένου με το ταξίμετρο.
13. Τυχόν επιπλέον αμοιβές (αποσκευές, κ.λπ.) προστίθενται με τον φορολογικό μηχανισμό στην αξία της διαδρομής και εκδίδεται μία Α.Π.Υ.
14. Οι τυχόν πρόσθετες επιβαρύνσεις (αεροδρόμια κ.λπ.) θα πρέπει να εμφανίζονται ξεχωριστά και να συμμετέχουν στο συνολικό ποσό πληρωμής κάθε εκδιδόμενης απόδειξης.
15. Από την 1η Ιουλίου οι εκμεταλλευτές ταξί υποχρεούνται να επιβαρύνουν τις υπηρεσίες που παρέχουν με ΦΠΑ 11% και να υποβάλλουν ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, για την απόδοση του φόρου στο Δημόσιο, καθώς και εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Επίσης έχουν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των δαπανών τους (καύσιμα, επισκευές, αγορά αυτοκινήτου, ανταλλακτικών κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: