Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Εγινε η συνάντηση - αναμένεται το αποτέλεσμα

Πολύωρη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπό την προεδρία του Υφυπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη, παρουσία σημαντικού αριθμού υπηρεσιακών παραγόντων και αντιπροσώπων του Δ.Σ. της ΕΑΣ Κέρκυρας για το ζήτημα της ανάθεσης του έργου ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης 2010 των αγροτών της Κέρκυρας στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του Αγρινίου.
Στη συνάντηση τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας ζήτησαν από τον Υφυπουργό να δώσει εντολή στη ΠΑΣΕΓΕΣ προκειμένου το έργο ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών να υλοποιηθεί από την ΕΑΣΚ και όχι από την Ένωση του Αγρινίου στην οποία έχει ανατεθεί σήμερα.
Επιπλέον ζητήθηκε να υπάρξει παράταση απογραφής των κερκυραίων ελαιοπαραγωγών για την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε για την σχετική συζήτηση των προτάσεων αυτών με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και με την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου καθώς επίσης και με την ΠΑΣΕΓΕΣ ωστόσο μέχρι την ώρα που έκλεισαν τις σελίδες τους τα ΚΝ απόφαση δεν είχε εκδοθεί.
Στο μεταξύ συζητήθηκε χθες στην Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους για τα προβλήματα της ΕΑΣΚ.
Μεταξύ των άλλων ο Υπουργός αφού παραθέτει το ιστορικό των διαβουλεύσεων υποστηρίζει ότι στόχος του Υπουργείου για την Κέρκυρα είναι να βρεθεί μία σύγκλιση ανάμεσα και στην ΄Ενωση του Αγρινίου και στην ΄Ενωση της Κέρκυρας, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί  η  ψηφιοποίηση.
Μεταξύ των άλλων ο κ. Καρχιμάκης στο πλαίσιο της απάντησης του επεσήμανε ότι " τον Οκτώβριο του 2009 ως νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ήρθαμε αντιμέτωποι -και το ξέρει ο κύριος συνάδελφος- με μια κατάσταση πλήρους αποδιοργάνωσης των εποπτευόμενων φορέων και υπηρεσιών, με συνέπεια οι κοινοτικές ενισχύσεις για εννιακόσιες χιλιάδες περίπου δικαιούχους αγρότες ουσιαστικά να κινδυνεύουν, όπως επίσης κινδύνευε και η αξιοπιστία της Ελλάδας και του Υπουργείου στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Συγκεκριμένα, το έργο της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων για τις αιτήσεις ως το 2009 με καταληκτική ημερομηνία 15-5-2009 είχε πραγματοποιηθεί σε ποσοστό μικρότερο του 20%. Γι' αυτό με απόφαση του Υπουργείου πιστοποιήσαμε την ΠΑΣΕΓΕΣ και όχι την ΕΑΣ Κέρκυρας, επειδή δεν είχε συμπεριληφθεί εξαρχής στο σχετικό φάκελο που κατατέθηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ στο πλαίσιο της εγκυκλίου πιστοποίησης. Οι λόγοι που οδήγησαν την ΠΑΣΕΓΕΣ στην εξαίρεση της ΕΑΣ Κέρκυρας για τη συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό προκύπτουν: Πρώτον, από τη μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση που είχε επιδείξει η Ένωση της Κέρκυρας στη ψηφιοποίηση και υποβολή αιτήσεων για το 2009. Δεύτερον, από το ότι την 4η Ιανουαρίου 2010 η ΠΑΣΕΓΕΣ κάλεσε την ΕΑΣ Κέρκυρας να συνεργαστεί με τη γειτονική ένωση του Αγρινίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εργασίες μέχρι την 31η του ιδίου μήνα, τονίζοντας ότι μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής οι παραγωγοί θα εξαιρούνταν από τις πληρωμές του έτους 2009, με αποτέλεσμα να χαθούν δεκαπέντε εκατομμύρια για το νομό και καταθέτω και το σχετικό έγγραφο.
Ακολούθως, η ΄Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν θα συνεχίσει το έργο της ψηφιοποίησης. Μία απάντηση η οποία κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στους Βουλευτές Κέρκυρας και δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο. Θα το καταθέτω και αυτό.
Μετά από αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ αποφάσισε στις 13.1.2010 να αναθέσει τις διαδικασίες ψηφιοποίησης στην ΄Ενωση Αγρινίου, η οποία τις ολοκλήρωσε με επιτυχία, για το έτος. Και, βέβαια, είχαμε το αποτέλεσμα στην καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς της Κέρκυρας, ένα γεγονός για το οποίο είχατε εκφράσει την ανησυχία σας και είχαμε απαντήσει εδώ στη Βουλή, σε εσάς κύριε συνάδελφε. Για το έτος 2010 η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας εκδήλωσε την επιθυμία να αναλάβει τις εργασίες της υποβοήθησης για την επιβολή ενιαίας ενίσχυσης χωρίς, όμως να προσκομίσει στην ΠΑΣΕΓΕΣ κανένα υποστηρικτικό στοιχείο για την έγκαιρη και ορθή ανταπόκρισή της στις απαιτούμενες εργασίες.
Αυτό -και πρέπει να το σεβαστούμε, και εσείς που θεωρώ ότι εκφράζετε μία αγωνία, όλοι μας - δημιουργούσε κίνδυνο να μην καταβληθούν δεκατέσσερα με δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ στους παραγωγούς της Κέρκυρας. Ως εκ τούτου, μετά η ΠΑΣΕΓΕΣ ανέθεσε τις εργασίες αυτές, εκ νέου, στην ΄Ενωση Αγρινίου με μοναδικό γνώμονα την έγκαιρη υποβολή ψηφιοποιημένων αιτήσεων των παραγωγών του νομού, δεδομένης και της καταληκτικής ημερομηνίας που γνωρίζετε. Εμάς ο μεγάλος μας στόχος στην Κέρκυρα είναι να βρεθεί μία σύγκλιση ανάμεσα και στην ΄Ενωση του Αγρινίου και στην ΄Ενωση της Κέρκυρας, έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε και την ψηφιοποίηση και τις διορθώσεις και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Αυτός είναι ο στόχος μας.
Δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε επιμέρους λεπτομέρειες, πόσοι δουλεύουν εδώ, κτλ.. Να δουλέψουν οι άνθρωποι! Αλλά ο στόχος μας να επιτευχθεί για να πάρουν οι άνθρωποι τα λεφτά που δικαιούνται. Αυτός θα είναι ο τελικός μας στόχος. Αυτή θα είναι η τελική μας προσπάθεια, έτσι ώστε οι άνθρωποι να δικαιωθούν, να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να πάρουν τις επιδοτήσεις τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: