Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Προκαλεί αντιδράσεις ο Καλλικράτης

"Κύμα" τοπικών αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα, προκαλεί ο χωροταξικός σχεδιασμός των νέων δήμων που φέρνει ο "Καλλικράτης". Οι τοπικιστικές διαφορές, οι μικροκομματικές σκοπιμότητες αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις η αγωνία των τοπικών κοινωνιών για τη λειτουργικότητα των νέων δήμων αποτελούν τα βασικά κίνητρα των αντιδράσεων, που αναμένεται να αυξηθούν μετά το σημερινό έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, στην Αθήνα.
"Πρώτη" στον χορό των κινητοποιήσεων έχει μπει η Κρήτη, όπου στις εκδηλώσεις κατά του "Καλλικράτη" συμμετέχουν τοπικοί φορείς αλλά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, να πάρει πίσω το νομοσχέδιο "ως αναποτελεσματικό και ρουσφετολογικό".
Διεκδικούν την περαιτέρω μείωση των δήμων στο νησί από 25 σε 18, προκειμένου να αποκτήσουν λειτουργικό και βιώσιμο χαρακτήρα τα νέα σχήματα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Οι αντιδράσεις εκτείνονται σε όλη την Κρήτη, αλλά επικεντρώνονται στον νομό Ηρακλείου.
"Το προτεινόμενο σχήμα των εννέα δήμων στον Νομό Ηρακλείου (αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλους νομούς της χώρας) δεν κινείται στη φιλοσοφία του "Καλλικράτη". Δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δήμων και τη συνοχή της κοινωνίας", αναφέρει σε επιστολή προς τον κ. Γ. Ραγκούση ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Παπαδάκης.
Στην Αλικαρνασσό οι κάτοικοι υποδέχτηκαν τον "Καλλικράτη" με κινητοποιήσεις, αποκλεισμούς δρόμων και φλεγόμενα λάστιχα, αντιδρώντας στη συνένωσή τους με τον Δήμο Ηρακλείου. Οι κάτοικοι της Αλικαρνασσού ζητούν την αυτονομία ή τη συνένωσή τους με τους Δήμους Γουβών και Επισκοπής. "Ανοιχτά μέτωπα", υπάρχουν ήδη στους Δήμους Αρκαλοχωρίου, Θραψάνου, Ζαρού και Τυμπακίου.

Βόρεια Ελλάδα
Ισχυρές εστίες αντίστασης στον "Καλλικράτη" έχουν διαμορφωθεί και στη Β. Ελλάδα. Αντιδράσεις προκαλεί στον νομό Κοζάνης η περίπτωση του Δήμου Βελβεντού, ο οποίος αριθμεί λιγότερους από 4.000 κατοίκους και εξαιρέθηκε των συνενώσεων.
Την ίδια ώρα, στη Σιάτιστα η δημοτική Αρχή "κατέβασε ρολά" και μαζί με τους δημότες απέκλεισαν για δύο ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα (Πέμπτη και Παρασκευή) την Εγνατία Οδό, διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν επελέγη ως έδρα του νέου Δήμου Βοΐου.
Στην Αιανή Κοζάνης το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να παραιτηθεί σύσσωμο σε περίπτωση που ο ιστορικός δήμος ενωθεί με την Κοζάνη, όπως προβλέπει η κυβερνητική πρόταση.
Κοινότητα Νυμφαίου
Ανεξάρτητη επιθυμεί να παραμείνει και η Κοινότητα Νυμφαίου Φλώρινας για ιστορικούς λόγους, όπως αναφέρει ο πρόεδρός της, Γ. Μπουτάρης, σε επιστολή του προς τους βουλευτές. Στην Καστοριά τοπικοί παράγοντες αντιδρούν στην πρόταση για δημιουργία τεσσάρων αντί δύο δήμων.
Στον Δήμο Σοχού Θεσσαλονίκης το δημοτικό συμβούλιο κατέθεσε την παραίτησή του και αποφάσισε κινητοποιήσεις με αποκλεισμό της Εγνατίας την Τετάρτη. Ο δήμαρχος Λαχανά, Παντελής Πάσχος, προανήγγειλε κλείσιμο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης με αίτημα να μη συνενωθεί ο Λαχανάς με τον Λαγκαδά, όπως προβλέπει ο "Καλλικράτης".
Εκρηκτικό είναι επίσης το κλίμα στη Λέσβο, όπου τοπικοί παράγοντες αντιδρούν στη δημιουργία ενός δήμου "μαμούθ" σε όλο το νησί, ενώ αντιδράσεις καταγράφονται στους νομούς Ιωαννίνων και Λάρισας. Στην Αττική, ο Δήμος Ρέντη εναντιώνεται στη συνένωσή του με τη Νίκαια και πραγματοποιεί δημοψήφισμα στις 9 Μαΐου. Παράλληλα, ο δήμαρχος Ελληνικού, Κ. Κορτζίδης, ξεκίνησε απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνένωση του δήμου του με την Αργυρούπολη, ενώ ήπιες μέχρι στιγμής αντιδράσεις καταγράφονται και σε άλλους συνενούμενους δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: