Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Επιμένουν στους πέντε Δήμους

Κατά της δημιουργίας ενός και μόνο δήμου στην Κέρκυρα τάχθηκε η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της Αυτοδιοίκησης, στη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων της ΤΕΔΚ, ενώ την δια στιγμή στο ομόφωνα ψήφισμα τους τίθοντια υπέρ της δημιουργίας 5 δήμων.
Στη συνέλευση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων,  ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Γιώργος Μαχειμάρης αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι όλων των δήμων που θέλησαν αν ζητήσουν διευκρινήσεις επί του σχεδίου.
Ωστόσο υπήρξαν και αντιδράσεις με αφορμή την απουσία των βουλευτών, του Νομάρχη Στέφανου Πουλημένου ή εκπρόσωπού του αλλά και εκπροσώπων της Ν.Δ.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σπύρο Γατσούλη η συνέλευση είχε  ως αντικείμενο το σχέδιο Καλλικράτης και το αν η Αυτοδιοίκηση του νησιού συμφωνεί με το χωροταξικό σχέδιο που περιλαμβάνεται στις θέσεις της κυβέρνησης.
Η συνέλευση πήρε θέση εν όψει του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ το οποίο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Απόφαση
Οι αντιπρόσωποι των Δήμων της Κέρκυρας στην ΤΕΔΚ συνήλθαν εκτάκτως σε Γενική Συνέλευση την  Παρασκευή 30 Απριλίου 2010, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της μεταφέροντας τις αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων και αφού συζήτησαν το προτεινόμενο σχέδιο διοικητικής αναδιάρθρωσης «Καλλικράτης» αποδέχονται ομόφωνα τα ακόλουθα:
1. Σε καμία περίπτωση δεν δέχονται τον ένα Δήμο στο νησί και θα αγωνιστούν σε συνεννόηση με τα άλλα μεγάλα νησιά της χώρας , ώστε να μην περάσει η πρόταση του Υπουργείου, χωρίς να αποκλείεται κανενός είδους μορφής αγώνα.
2. Ζητούν να αντιμετωπιστούν τα Διαπόντια Νησιά (Οθωνοί, Ερείκουσα και Μαθράκι) όπως και τα άλλα μικρά νησιά του Αιγαίου, χωρίς διακρίσεις, παραμένοντας ανεξάρτητοι ΟΤΑ.
3. Στηρίζουν τις προτάσεις της ΤΕΔΚ για 5 δήμους στο νησί που τεκμηριώνονται επιστημονικά από τις μελέτες της Ακαδημίας Αθηνών και του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου
4. Δηλώνουν ότι είναι αναγκαία η διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους και της Αυτοδιοίκησης με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, αλλά με σαφή προσδιορισμό των πόρων.
5. Πιστεύουν ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος διαβούλευσης για την τελική διαμόρφωση του σχεδίου «Καλλικράτης».
6. Εξουσιοδοτούνται οι αντιπρόσωποι της ΤΕΔΚ στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ να μεταφέρουν τους προβληματισμούς, που αναφέρθηκαν σχετικά με τα οικονομικά και τα θεσμικά ζητήματα του σχεδίου στο επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 3 Μαΐου και στις συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες του Υπουργείου .

Μ.Κάρρας: Η Τ.Α δεν είναι παντοπωλείο
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μιχάλης Κάρρασς τις δηλώσεις του επεσήμανε ότι  η ΚΕΔΚΕ έχει ευθύνες για τον ελάχιστο χρόνο που δόθηκε για διαβούλευση και τόνισε ότι το αρχικό σχέδιο του υπουργείου εσωτερικών εξαιρούσε την Κέρκυρα από τον κανόνα κάθε νησί και δήμος. 
Ο κ. Κάρρας είπε ότι η απόφαση της ΤΕΔΚ για 5 δήμους έγινε μετά την εκπόνηση μελετών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία Αθηνών, υπενθυμίζοντας ότι αρχικά το υπουργείο εσωτερικών είχε εξαιρέσει την Κέρκυρα από τον κανόνα κάθε νησί και δήμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: