Τρίτη 4 Μαΐου 2010

“Στο καλύβι του Αριά” της Δήμητρας Καπελούζου - Βασιλάκη

Το βιβλιοπωλείο "Κίνητρο" παρουσιάζει στην Κέρκυρα το βιβλίο της Δήμητρας Καπελούζου - Βασιλάκη “ΣΤΟ ΚΑΛΥΒΙ ΤΟΥ ΑΡΙΑ” την Παρασκευή 7 Μαΐου ώρα 8:30 μμ στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας.
Ομιλητές: Σπύρος Βάρελης, Δήμαρχος Θιναλίων, Μαρία Καμονάχου, συγγραφέας, Ιστορικός και Ανδρέας Γραμμένος, ερευνητής Ιστορίας
Συντονισμός:     Νικολέτα Δουκάκη, δημοσιογράφος
Ανάγνωση αποσπασμάτων: Σοφία Τόμπρου
Παραδοσιακό τραγούδι: Γιώργος Ανυφαντής, Προκόπης Καφαράκης
Το βιβλίο "Στο καλύβι του Αριά" της Δήμητρας Καπελούζου - Βασιλάκη είναι το  δημοφιλέστερο ανάγνωσμα κερκυραϊκού ενδιαφέροντος των τελευ-ταίων χρόνων. Βρίσκεται ήδη στην τέταρτη ελληνική έκδοση, ενώ έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.
Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Νίτσας Πουλιάση, μίας νεαρής κοπέλας από τον Άγιο Παντελεήμονα, στην περιοχή του Όρους. Γεννημένη την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, πάλεψε σκληρά σε συνθήκες απίστευτης πε-νίας, αγωνίστηκε με θάρρος απέναντι στους κοινωνικούς αποκλεισμούς και τα στερεότυπα της εποχής, έχοντας ένα όνειρο: να γίνει δασκάλα και να ξεφύγει από τους στενούς ορίζοντες και την προδιαγεγραμμένη πορεία της χωρικής.
Την ιστορία αυτή μεταφέρει η κόρη της, Δήμητρα Καπελούζου - Βασιλάκη με  ξεχωριστή ευαισθησία και δύναμη γραφής. Το μυθιστόρημα παρουσιάζει μία στιβαρή δομή ανάπτυξης της υπόθεσης με κλιμακούμενη ένταση, και παρεκβάσεις "ημερολογιακής" υφής που, αν και δεν υποστηρίζουν άμεσα την πλοκή, προσθέτουν αδρές και άκρως ενδιαφέρουσες πινελιές στον πίνακα της υπαίθρου Κέρκυρας που με τόση λεπτομέρεια έχει φιλοτεχνήσει η συγγραφέας.
Η επιτυχία του βιβλίου οφείλεται στην αμεσότητα του λόγου του, τη γλωσσική του αρτιότητα, μα πάνω από όλα στην αναφορά στις τοπικές μας καταβολές και στα μηνύματα αισιοδοξίας που περιέχει. Μηνύματα που στην παρούσα συγκυρία φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ, όσο επίκαιρη είναι και η αναδίφηση της ιστορίας των άμεσων προγόνων μας στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: