Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Συνεχίζουν τις αντιδράσεις τους οι Δήμαρχοι της Κέρκυρας για τον Καλλικράτη

Εισήχθη χτες  στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται μέχρι την Πέμπτη μετά από πέντε συνεδριάσεις το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη».
Το νομοσχέδιο για τη νέα αυτοδιοικητική δομή της χώρας εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με μια σειρά αλλαγών που αφορούν σε έδρες και ιστορικές έδρες δήμων, καθώς και σε ονομασίες.
«Πρόκειται για μια θεσμική πολυεπίπεδη και σημαντική αλλαγή, που της χρωστάμε όλοι μία προσεκτική και αληθινή προσέγγιση», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ.Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι η εξοικονόμηση πόρων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη εκτίμηση του γενικού λογιστηρίου του κράτους που αναφέρει ότι τον πρώτο κιόλας χρόνο θα εξοικονομηθεί 1,2 δισ. ευρώ.

Αντιδράσεις για Καλλικράτη
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που τάσσονται κατά του «Καλλικράτη».
Συγκεκριμένα, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην πλ.Κλαυθμώνος πραγματοποίησαν περίπου 500 πωλητές λαϊκών αγορών. Παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δεύτερο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην Βασ.Σοφίας πραγματοποίησαν περίπου 80 άτομα από τον Δήμο Καστελλίου Κρήτης, 40 κάτοικοι από την Ιτέα, 50 κάτοικοι από το Δοξάτο Δράμας και άλλοι 20 από τη Νεάπολη Κοζάνης. Ακόμη, κάτοικοι από το Κομμένο Αρτας αναμένεται να πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.
Με επιστολή του, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης καλεί όλους τους δημάρχους της Ελλάδας σε συγκέντρωση την Πέμπτη στις 10:00 πμ, έξω από την Βουλή, για να μην ψηφιστεί το άρθρο 16 του προγράμματος «Καλλικράτης», που αφορά το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των δημάρχων.Tην Πέμπτη ψηφίζεται από κοινοβούλιο η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Συνεδρίασε Δ.Σ. ΤΕΔΚ και ολομέλεια δημάρχων. Η ΤΑ στο σύνολο της ομόφωνα το τελευταίο διάστημα έκανε ότι  έπρεπε προκειμένου να στηρίξει τις απόψεις της σε ότι αφορά το θεσμικό οικονομικό και χωροταξικό σχεδιασμό του νησιού».

Συνεδρίαση ΤΕΔΚ Κέρκυρας
Συνεδρίασε χτες το πρωί εκτάκτως η Δ.Ε επιτροπής της ΤΕΔΚ και η ολομέλεια των  Δήμαρχων με θέμα τον Καλλικράτη.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Μιχάλη Κάρρα «Η ΤΑ στο σύνολο της ομόφωνα το τελευταίο διάστημα έκανε ότι  έπρεπε προκειμένου να στηρίξει τις απόψεις της σε ότι αφορά το θεσμικό οικονομικό και χωροταξικό σχεδιασμό του νησιού. Στην ιστορική απόφαση της Πέμπτης εξακολουθούμε να είμαστε αντίθετοι. Σε μια ύστατη προσπάθεια αποστέλουμε επιστολή σε πρωθυπουργό, βουλευτές στα κόμματα ώστε να μείνουν  ντοκουμέντα απο τις θέσεις μας. Συνεχίζουμε να λέμε ότι ο ένας Δήμος είναι καταστροφικός για Κέρκυρα. Ζητάμε απο τους βουλευτές του νομού να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο τι θέλουν επι του χωροταξικού, τον αριθμό των Δήμων. Τουλάχιστον μέχρι την τελευταία στιγμή να δηλώσουν ευθαρσώς τη θέση τους κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Ολοι εχουν ευθύνη, θα κριθούμε στο μέλλον και εκ του αποτελέσματος θα κληθούμε να λογοδοτήσουμε στο λαό».

Στάση εργασίας ΟΤΑ
Την ίδια στιγμή σε στάση εργασίας προσχωρούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ του νομού.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο στους ΟΤΑ Γεράσιμο Βλάσση «Οι  εργαζόμενοι διεκδικούν  « Την άμεση καταβολή των  δεδουλευμένων στους συναδέλφους εργαζομένους στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Κερκυραίων που παραμένουν απλήρωτοι.
 Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνταξιοδοτικών- ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων
 Νέο ενιαίο μισθολόγιο με πραγματικές αυξήσεις στο εισόδημα μας
 Υπογραφή Σ.Σ.Ε.   για όλους τους εργαζόμενους
 Πραγματικά δωρεάν Υγεία και Παιδεία
 Το κλείσιμο όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων
 Την μη ποινικοποίηση των Συνδικαλιστικών και Λαϊκών αγώνων
 Εκφράζοντας τις διαθέσεις  του συνόλου των  εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντίθεσή μας στο σχέδιο Νόμου για το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» με την καθολική συμμετοχή μας αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. και των εργασιακών δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων που οδηγούνται στην απόλυση και την ανεργία.
Η βιασύνη ψήφισής  του από την  κυβέρνηση αφορά  μόνο τη δέσμευσή της  για την ένταξή του στο πρόγραμμα  σταθερότητας υποβαθμίζοντας ουσιαστικά τον κοινωνικό  ρόλο της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης.
Δεν μπορούμε πλέον να μένουμε απαθείς, αμέτοχοι και αδρανείς
Ενωτικά, μαζικά, δυναμικά αντιστεκόμαστε στις αντεργατικές πολιτικές».

ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΗΣ 
ΑΔΕΔΥ: ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"
Το Νομαρχιακό Τμήμα Κέρκυρας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων "ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου που κατατίθεται σε μια περίοδο έντονης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης και διασυνδέεται με τη λύση τους. Δεν είναι δυνατό μια πολιτική που επενδύεται με ριζοσπαστικό και κοινωνικό μανδύα να ταυτίζεται με τη μείωση των εξόδων του κράτους και τον περιορισμό των εργαζόμενων ως πολιτικοοικονομικούς αυτοσκοπούς.
Πιστεύουμε αδιαπραγμάτευτα ότι οι κοινωνικές παροχές πρέπει να έχουν δημόσιο χαρακτήρα και να παρέχονται δωρεάν σε όλους τους πολίτες.
Τέλος, είμαστε πεπεισμένοι ότι οι συζητήσεις για τη χωροταξική κατανομή και τον αριθμό των νέων δήμων δεν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο είναι απολύτως αποπροσανατολιστικές και αδιάφορες και σε καμιά περίπτωση δεν δίνουν λύση στα σοβαρά προβλήματα και στις παρενέργειες που προκαλέσει η εφαρμογή του σχεδίου γι' αυτό και φυσικά δε γινόμαστε συμμέτοχοι στην ανάπτυξη και διατήρησή τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: