Follow by Email

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

Εκτός Κυβέρνησης η Α. Γκερέκου που ωστόσο διατηρεί την βουλευτική θέση

Με τη σημαία του πολέμου κατά της φοροδιαφυγής να κυματίζει πλησίστια, η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με το "χρέος" 5,5 εκ. ευρώ του Τ. Βοσκόπουλου προς την εφορία, όπως σημείωσε χθες η εφημερίδα Εθνος. Η αποκάλυψη του θέματος από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" έθεσε την υφυπουργό Πολιτισμού, Α. Γκερέκου, σύζυγο του δημοφιλούς τραγουδιστή, στη δίνη του κυκλώνα.
Το Μέγαρο Μαξίμου από νωρίς προχθές το πρωί ξεκίνησε τη διαδικασία διαχείρισης κρίσεων. Δεδομένης, βέβαια, της πάγιας στάσης του Γ. Παπανδρέου σε θέματα ηθικής, η κατάληξη ήταν προδιαγεγραμμένη. Σε κάθε περίπτωση, οι συνεννοήσεις που οδήγησαν στην αποδοχή της παραίτησης της υφυπουργού Πολιτισμού κράτησαν όλη την ημέρα.
Ο Χ. Παμπούκης επικοινώνησε με την Α. Γκερέκου και ζήτησε ενημέρωση. Η υφυπουργός τού απάντησε ότι πρόκειται για παλιές καταγγελίες της πρώην συζύγου του Τ. Βοσκόπουλου, Τζ. Παπαδημητρίου.
Ακολούθησε επικοινωνία του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος ζήτησε και αυτός την εκδοχή της Α. Γκερέκου για να έχει επιχειρήματα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών δεχόταν εντολή να διερευνήσει εξονυχιστικά την υπόθεση.
Η κρίση συνέπεσε με την αναχώρηση του Γ. Παπανδρέου για τη Μαδρίτη, γεγονός που έδωσε στην κυβέρνηση χρόνο για χειρισμούς και σκέψη. Στην πτήση για την ισπανική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός συζήτησε το θέμα με τον Χ. Παμπούκη και τον Γ. Πεταλωτή.
Το θέμα παρέμεινε σε εκκρεμότητα και επί ισπανικού εδάφους, όπου το κυβερνητικό κλιμάκιο ζήτησε και έλαβε ενημέρωση για το κλίμα που είχε διαμορφωθεί στην Αθήνα. Για πολλούς, βέβαια, επρόκειτο για καθυστέρηση και για προσπάθεια να σωθεί η υφυπουργός ή για να μη φανεί ότι η κυβέρνηση δρα κάτω από το βάρος των εντυπώσεων. Οι απαντήσεις από την ελληνική πρωτεύουσα ήταν αρνητικές για την Α. Γκερέκου.

Εντονες πιέσεις
Τόσο οι βουλευτές όσο και μέλη της κυβέρνησης έλεγαν ότι "δεν γίνεται να έχουμε διώξει τον Ρόβλια για ένα ρουσφέτι και να αφήνουμε υφυπουργό με υπόθεση 5,5 εκ. ευρώ"! Επιπλέον, στις επικοινωνίες τους με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού επισήμαιναν πως "με λίστες φοροφυγάδων στον αέρα και μισθωτούς να δέχονται νέους ελέγχους δεν γίνεται να αφήσουμε την Αντζελα στην κυβέρνηση".
Η ίδια η υφυπουργός Πολιτισμού, αφού υπερασπίστηκε τον εαυτό της, δήλωσε στους επιτελείς του Γ. Παπανδρέου πως θέτει την παραίτησή της στη διάθεση του πρωθυπουργού. Η επίσημη επιβεβαίωση ήρθε λίγο μετά τις 9 μ.μ. με κυβερνητική ανακοίνωση: "Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε αποδεκτή την παραίτηση της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Αντζελας Γκερέκου. Η Αντζελα Γκερέκου υπέβαλε την παραίτησή της για λόγους ευαισθησίας και ευθιξίας και προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή αφορμή για να πληγεί η κυβέρνηση, παρά το ότι, όπως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ουδεμία εμπλοκή έχει στις φορολογικές εκκρεμότητες του συζύγου της".
Νωρίτερα ο Γ. Πεταλωτής είχε δώσει μία απάντηση σε δύο χρόνους:
Ο κ. Βοσκόπουλος είναι ένας ιδιώτης και από όσο προκύπτει και από το δημοσίευμα, υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες ως προς τις υποχρεώσεις του για τη φορολογική καταβολή και τακτοποίηση.
Το δικό μας μήνυμα είναι σαφώς μήνυμα ευνομίας. Εάν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία, η κυβέρνηση θα πάρει θέση. Και φυσικά δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στα περί διαφάνειας, περί ευνομίας και περί καλού παραδείγματος που δίνουν τα μέλη αυτής της κυβέρνησης.
Η ισορροπία μεταξύ των λέξεων "ιδιώτης" και "καλό παράδειγμα" ήταν από την αρχή εύθραυστη. Αλλωστε ο Γ. Πεταλωτής είχε μιλήσει από την αρχή για διορθωτικές κινήσεις, έστω κι αν κατόπιν ερώτησης διευκρίνισε πως αναφερόταν σε πολιτικές και όχι σε πρόσωπα. Λίγο πριν βγει η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου με την αποδοχή της παραίτησης, κυβερνητικοί κύκλοι είχαν αρχίσει να διακινούν τη θέση πως, "αν δεν αντικατασταθεί σήμερα η Αντζελα, είναι μια καλή ευκαιρία για ανασχηματισμό".
Αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος που πείστηκε ο Γ. Παπανδρέου να κάνει αποδεκτή την παραίτηση της υφυπουργού, παρότι είχε αντίθετη άποψη στη μεγαλύτερη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Αυτός είναι και ο λόγος που η αντικατάσταση θα γίνει άμεσα, πέραν βέβαια του ότι η χώρα εισέρχεται σε τουριστική περίοδο.

ΝΔ: Παραμένει το πολιτικό θέμα
Παραμένει το πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση, τονίζει η ΝΔ σχολιάζοντας την απομάκρυνση της κ. Α. Γκερέκου από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα το Γραφείο Τύπου της ΝΔ στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
"Με μεγάλη καθυστέρηση, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου απομάκρυνε από την κυβέρνηση την υφυπουργό κ. Α. Γκερέκου.
Ομως, το μεγάλο πολιτικό θέμα που έχει προκύψει για την κυβέρνηση παραμένει. Σε μια περίοδο κατά την οποία ο κ. Γ. Παπανδρέου προχωρεί, με την πολιτική του σε δραματική οικονομική αφαίμαξη των ελληνικών νοικοκυριών, διεκδικώντας για τον εαυτό του τον ρόλο του δημόσιου εισαγγελέα έναντι των πάντων, αποδεικνύεται ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί και να διασφαλίσει τη διαφάνεια στο κόμμα του, ούτε καν μεταξύ των υπουργών του".

Δήλωση Τόλη Βοσκόπουλου
Από την πλευρά του ο κ. Βοσκόπουλος με έγγραφη δήλωσή του αναφερόμενος στο προχθεσινό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 5,5 εκατ. ευρώ υπογραμμίζει ότι αυτό «έχει εμένα ως εμφανή στόχο, αλλά ουσιαστικώς άλλον πλήττει».
Χαρακτηρίζει ως «ύποπτη σκοπιμότητα» την επισήμανση ότι υποβάλλει φορολογική δήλωση μαζί με τη σύζυγό του κ. Αντζελα Γκερέκου.
Μάλιστα, χωρίς να κατονομάζει, φωτογραφίζει την πρώην σύζυγό του Τζούλια Παπαδημητρίου, αφού λέει: «Δεν εισέπραξα ο ίδιος, δεν καρπώθηκα και δεν απέκτησα ουσιαστικώς ποτέ τα εισοδήματα στα οποία αντιστοιχεί ο φόρος που μου καταλογίστηκε. Η φορολογική αρχή που επιλήφθηκε εξαιτίας αντιδικίας και είναι γνωστή από τη δημοσιότητά της και τα αντίστοιχα δικαστήρια, προσδιορίζουν το πρόσωπο που απόλαυσε όσα ως «εισοδήματά μου» υπολογίστηκαν».
Ακόμα επισημαίνει ότι: Η φορολογική υποχρέωση, η οποία εκκρεμεί ακόμη στα δικαστήρια, γεννήθηκε σε χρόνο κατά τον οποίο δεν γνώριζα καν τη σημερινή σύζυγό μου και δεν σχετίζεται ούτε κατ’ ελάχιστον με την ίδια.
Δεν ζήτησα ποτέ διαγραφή του χρέους, αλλά διαγραφή των προσαυξήσεων που διπλασιάζουν την οφειλή και την άρση των βαρών.
Δεν έχω τέσσερα αυτοκίνητα, όπως γράφεται, αλλά μόνο ένα και μάλιστα μοντέλο του 1977, το οποίο και δεν κυκλοφορεί.
Εχω μόνο τα κατεσχημένα από το δημόσιο ακίνητα. Κατέβαλα όσα μου ήταν δυνατό να καταβάλω, εν όψει του ότι όπως ευρέως είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια έχω παύσει να εργάζομαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: