Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Χορηγήθηκε η άδεια καθαρισμού για το λιμάνι Αγ. Στεφάνου

Χορηγήθηκε προχθές η άδεια του Λιμεναρχείου της Κέρκυρας για την εκτέλεση εργασιών καθαρισμού του πυθμένα του λιμανιού Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών.
Η άδεια αυτή πέρασε από "σαράντα κύματα" καθώς χρειάστηκε να γίνει ειδική έρευνα - μελέτη από το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, για να εκτιμηθεί η τοξικότητα (!) των "βυθοκορυμάτων" που δεν ήταν άλλο από την άμμο και τα φύκια με τα οποία ήταν χωμένο το λιμάνι του Αγίου Στεφάνου.
Δεν έφτανε όμως αυτό. Χρειάστηκαν εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου του Ναυτικού αλλά και από την Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Στην υπόθεση ενεπλάκησαν και πολλές ακόμη τοπικές υπηρεσίες οι οποίες γνωμοδότησαν τελικά θετικά για την εκτέλεση των εργασιών καθαρισμού του λιμανιού.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία αδειοδότησης του καθαρισμού του λιμανιού επειδή απλά ένας πολίτης προσέφυγε με καταγγελία του στα αρμόδια κρατικά όργανα και υπηρεσίες.
Μετά την αδειοδότηση του καθαρισμού, η Νομαρχία που χρηματοδοτεί την εργολαβία, κάλεσε τον ανάδοχο του έργου να εκτελέσει άμεσα τις εργασίες καθαρισμού και της μεταφοράς και απόρριψης σε συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή της άμμου και φυκιών, που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη λειτουργία του λιμανιού τόσο για την εκτέλεση των δρομολογίων για τα Διαπόντια Νησιά όσο και για τον ελλιμενισμό των αλιευτικών σκαφών.

Συγνώμη από το Νομάρχη
Με αφορμή την χορήγηση της άδειας καθαρισμού του λιμανιού Αγίου Στεφάνου με την πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία, ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος δήλωσε:
"Ζητώ συγγνώμη από τους κατοίκους των Διαπόντιων Νησιών και τους αλιείς της Βορειοδυτικής Κέρκυρας για τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκτέλεση των εργασιών καθαρισμού του λιμανιού Αγίου Στεφάνου.
Ξεκινήσαμε από τον περασμένο Φεβρουάριο δημοπρατήσεις του έργου που δυστυχώς απέβησαν άγονες. Επαναδημοπρατήσαμε με τετραπλάσιο προϋπολογισμό το έργο αλλά η εκτέλεσή του προσέκρουσε σε μία απίστευτη κρατική γραφειοκρατία που ανήγαγε ένα απλό θέμα ζωής για τους κατοίκους των Διαπόντιων Νησιών και των ψαράδων, σε μείζον διοικητικό ζήτημα με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.
Θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους ότι κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να ανταποκριθούμε στην υποχρέωση που αναλάβαμε με υψηλή αίσθηση ευθύνης απέναντί τους.
Ξέρουν τον αγώνα μας. Συνεχίζουμε να είμαστε κοντά τους για την άμεση εκτέλεση των εργασιών προκειμένου να αποδοθεί το λιμάνι σε πλήρη λειτουργία."

Δεν υπάρχουν σχόλια: