Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Εκδηλώσεις για την “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αστικής Κινητικότητας”

Συνέντευξη τύπου έδωσε χθες το πρωί ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Σωτήρης Μικάλεφ με θέμα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου στο πλαίσιο της "Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αστικής Κινητικότητας".
Ο κ. Μικάλεφ κάλεσε όλους τους Κερκυραίους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, ώστε να μπορέσουν να γνωρίσουν μια νέα μορφή οικολογικής μετακίνησης, αυτή του ποδηλάτου. Ο Δήμος Κερκυραίων συνεχίζοντας την προσπάθεια για καλλίτερες συνθήκες μετακίνησης στο ιστορικό κέντρο της πόλης αλλά και στον ιστό που την περιβάλει, πραγματοποιεί το πρόγραμμα "κατασκευή ποδηλατοδρόμων δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην πόλη της Κέρκυρας" το οποίο έχει πάρει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις για την υλοποίηση του.
H Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για "Πόλεις Χωρίς Αυτοκίνητο" και βρίσκεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Αστική Κινητικότητα. Ίσως κάποιοι σπεύσουν να μιλήσουν για μια ακόμα εθιμοτυπική ημέρα ανάμεσα στις τόσες άλλες παγκόσμιες ημέρες χωρίς νόημα. Αν όμως ρίξουμε μια ματιά στους αριθμούς, θα διαπιστώσουμε ότι η καθιέρωση της είναι, όχι απλά απαραίτητη, αλλά επιβεβλημένη.
Στη χώρα μας έχουμε σε 11 εκατομμύρια κατοίκους, 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Σχεδόν ένα όχημα για κάθε δύο Έλληνες! 1.500.000 νέα αυτοκίνητα σε λιγότερο από 5 χρόνια……μια ουρά αυτοκινήτων από την Αθήνα ως το Τόκιο με εισιτήριο επιστροφής, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδας της η Greenpeace. Πολλοί από εμάς, αν όχι το σύνολο, παίρνουμε το αυτοκίνητό μας για να διανύσουμε μια μικρή απόσταση μπλοκάροντας τους δρόμους των πόλεων, γιατί δεν θέλουμε να περπατήσουμε.
Κι όμως αυτό που απαιτείται είναι γνώση, τήρηση απλών μαθημάτων προσωπικής ευθύνης και περιβαλλοντική ευαισθησία. Πολιτισμένος άνθρωπος και πεπαιδευμένος πολίτης θεωρείται ο πολίτης με οικολογική συνείδηση. Τα πάντα ρει έλεγε ο Ηράκλειτος. Ο κόσμος αλλάζει και τον αλλάζουμε καθημερινά όλοι μας με κάθε μας πράξη, με κάθε μας κίνηση:
  • Περπάτησε στην πόλη μας
  • Χρησιμοποίησε το ποδήλατο, ενισχύοντας και βελτιώνοντας την υγεία μας.
  • Συντήρησε το αυτοκίνητό σου, προτίμησε ανταλλακτικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον
  • Ταξίδεψε στα μεγάλα αστικά κέντρα με τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας για οικονομία, ασφάλεια και άνεση
  • Μοιράσου το αυτοκίνητο με τους φίλους ή τους γείτονες σου, που πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση
  • Οδήγησε χωρίς απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις: η κατανάλωση καυσίμου, αυξάνει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
  • Έκθεση με θέμα: "Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα".
  • Έκθεση ζωγραφικής με θέμα: "Κέρκυρα, Πόλη του Ποδηλάτου" από μαθητές Ε' και ΣΤ' τάξης του Δημοτικού, σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Δήμου Κερκυραίων - Πινακοθήκη Δήμου Κερκυραίων (Περιστύλιο). Διάρκεια: 16-30 Σεπτεμβρίου -Ώρες επίσκεψης: 10:00- 17:00 (εκτός Δευτέρας)
  • Μουσική εκδήλωση μαθητικών συγκροτημάτων "Κάνε τη ζωή σου ποδήλατο!!", σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Κερκυραίων - Κήπος Παλαιών Ανακτόρων (Art Cafe) -Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου. Ώρα έναρξης: 20:00
  • "Ο Γύρος της Πόλης με Ποδήλατο". Αφετηρία: Είσοδος Παλαιού Φρουρίου. Διαδρομή: Μουράγια - Δικαστήρια - Τελωνείο - Πλατυτέρα - Σαν Ρόκο - Λ. Αλεξάνδρας - Μον Ρεπό - ΝΑΟΚ. Τερματισμός: Συντριβάνι (Άνω Πλατεία) -Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου. Ώρα έναρξης: 10:30
  • "Περιπατητικός Τουρισμός στην Πόλη της Κέρκυρας" σε συνεργασία με την Ένωση Ξεναγών Ιονίων Νήσων & Δυτικής Ελλάδας. Αφετηρία: Είσοδος Παλαιού Φρουρίου -Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου. Ώρα έναρξης: 10:30
  • Εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα: "Βιώσιμη Ανάπτυξη & Αστική Κινητικότητα" σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας -Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου. Ώρα έναρξης: 9:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: