Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Πολλές οι ελλείψεις στα σχολεία της Κέρκυρας

Η απουσία εκπαιδευτικών και γονέων χαρακτήρισε τη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της τοπικής ΕΛΜΕ και του συλλόγου δασκάλων για τα προβλήματα της σχολικής στέγης στο νομό.
Στη σύσκεψη παρέστησαν, εκτός από μέλη των Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου, ο Νομάρχης Στέφ. Πουλημένος με τον αντινομάρχη Μάκη Σκορδίλη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Λευτ. Κουλούρης, εκπρόσωποι των νομαρχιακών του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σοφ. Λίβερη, ο επικεφαλής του νομαρχιακού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ Παν. Ποζίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Β. Καραγιάννης.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας Νίκος Μεταλληνός «το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι οξύ, χρόνιο και ευθύνονται για τη διαιώνισή του διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.
Οι εκάστοτε παρεμβάσεις από την Πολιτεία υστερούσαν πάντοτε σε σχέση με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής. Το αποτέλεσμα ήταν και παραμένει, η Κέρκυρα να είναι ένας από τους τελευταίους, αν όχι ο τελευταίος, νομός της χώρας ως προς την κατάσταση των σχολικών υποδομών. Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμη ποιο δραματική στην πόλη της Κέρκυρας και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας από την σύντομη περιγραφή που θα ακολουθήσει: Από τα 21 νηπιαγωγεία της πόλης μόνον 2 μπορούν να χαρακτηριστούν ως μη έχοντα προβλήματα (6°-7°). Τα 7 στεγάζονται σε νοικιασμένους χώρους που είναι ισόγεια πολυκατοικιών ή κατάλληλοι για μαγαζιά (2°,3°,8°,9°,13°, Καναλίων,Κοντοκαλίου). Ένα (12°) είναι στα χαρτιά αφού έκλεισε και δεν λειτουργεί εδώ και 6 χρόνια. Τα υπόλοιπα στεγάζονται στα δημοτικά με διαρρυθμίσεις του είδους, κλείσιμο διαδρόμων κλπ.
Από τα 21 δημοτικά της πόλης τα 12 μπορούν να θεωρηθούν σε σχετικά καλή κατάσταση (1°, 4°, 6°, 7ο, 10°, 11°,12° και 14°, Αλεπούς, Καναλιών, Ποταμού, Ειδικό Σχολείο). Τα δύο (2°, 3°) αντιμετωπίζουν προβλήματα στατικής επάρκειας, σύμφωνα με έκθεση του TEE από το 2000. Άλλα δύο (9°, 13°) στεγάζονται σε νοικιασμένα κτίρια. Ένα (Κοντοκαλίου) χρησιμοποιεί συμπληρωματικά αίθουσες σε ισόγειο πολυκατοικίας. Από τα 7 γυμνάσια το ένα μόνο (7°) είναι σε καινούργιο κτίριο. Τα υπόλοιπα στεγάζονται σε παλιά κτίρια του 18ου και του 19ου αιώνα. Φυσικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου σχολείου με ελλείψεις ακόμη στα στοιχειώδη όπως τουαλέτες, θέρμανση, αύλειος χώρος. Από τα 8 λύκεια, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ μόνον το ένα (2° ΕΠΑΛ) στεγάζεται σε καινούργιο κτίριο. Τρία λύκεια (1°,2°,3°) στοιβάζονται στην κυριολεξία σ" ένα κτίριο του 1979 με απόλυτη ανάγκη εκτεταμένων επισκευών, προσθήκης τουαλετών και αυτόνομης θέρμανσης. Ένα Λύκειο (4°) στεγάζεται σε νοικιασμένο σπίτι. Τα υπόλοιπα (5° Λύκειο, 1° ΕΠΑΛ, απογευματινό ΕΠΑΣ) στεγάζονται σε συνθήκες τραγικού αδιαχώρητου στο κτίριο στο Μαντούκι. Πρέπει να πούμε ότι για το κτίριο αυτό υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την στατική του επάρκεια που προκύπτουν εκτός των άλλων από παλαιότερη έκθεση της Περιφερειακής Δ/νσης. Μελέτη που έχει ανατεθεί σε τεχνικό γραφείο από το Δήμο Κερκυραίων καθυστερεί να παραδοθεί αδικαιολόγητα και το γεγονός αυτό ενισχύει τις ανησυχίες μας. Με βάση τα παραπάνω απαιτούνται με μετριοπαθείς υπολογισμούς 16 οικόπεδα εντός του Δήμου Κερκυραίων για ανέγερση νέων σχολείων. Πριν μερικούς μήνες η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση εξήγγειλε πομπωδώς την δυνατότητα απόδοσης 2-3 οικοπέδων γι' αυτό το σκοπό στα πλαίσια των νέων πολεοδομικών ρυθμίσεων. Αποδείξαμε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πως ούτε αυτά ήταν σίγουρα. Το σίγουρο είναι ένα πως ούτε η τοπική πολιτική εξουσία συνειδητοποιεί το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος της σχολικής στέγης στο Νομό Κέρκυρας.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για κατάθεση 3 εκατ. Ευρώ νια την άμεση κατασκευή 10 νηπιαγωγείων στο νομό. Φυσικά δεν έγινε τίποτα.
Ακόμη θα πρέπει να πούμε πως η κατάσταση της υποδομής τις εκπαίδευσης δεν είναι καθόλου καλή και για τον υπόλοιπο Νομό εκτός της πόλεως της Κέρκυρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε για την Β'/βαθμια: Το ΕΠΑΛ Κορακιάνας στεγάζεται σε ακατάλληλα κτίρια που παλαιότερα χρησιμοποιούντο για κατασκηνώσεις.
Το γυμνάσιο Φαιάκων στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο ξενοδοχείο που είναι σε κακή κατάσταση.
Το γυμνάσιο και το Λύκειο Καστελάνων στεγάζονται σε μεσαιωνικό μοναστήρι και οι προσθήκες αιθουσών δεν έχουν λύσει το πρόβλημα.
Το γυμνάσιο Λευκίμμης χρειάζεται επισκευές κατεπειγόντως.
Το γυμνάσιο Αγρού στεγάζεται εν μέρει και για πέντε χρόνια τώρα σε λυόμενες αίθουσες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: