Follow by Email

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009

Συνεχίζουν να καταγγέλλουν προβλήματα με την έναρξη της νέας χρονιάς οι εκπαιδευτικοί

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, από προχθές, βρήκε τα περισσότερα σχολεία με ελλιπέστατη προετοιμασία, κυρίως σε προμήθεια υλικών απολύμανσης αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ενώ υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Υγείας έσπευσε την τελευταία στιγμή, να κάνει μαζική προμήθεια «υλικών» για να τα διανείμει στα σχολεία.
Χωρίς να διαθέτουν, τουλάχιστον τα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, γιατρό ή έστω μία νοσοκόμο, που θα μπορεί να παράσχει ουσιαστική βοήθεια και να διαχειριστεί πιθανό κρούσμα της νέας γρίπης μεταξύ των μαθητών, ο ρόλος αυτός ανατέθηκε στους δασκάλους και τους γονείς.
Οι δάσκαλοι από την πρώτη στιγμή επεσήμαναν ότι αυτοί που συνέταξαν τις οδηγίες δεν έχουν λάβει υπόψη τους την πραγματικότητα και τις δυνατότητες των σχολείων, τονίζοντας την αδυναμία προμήθειας του υγειονομικού υλικού, λόγω έλλειψης χρημάτων, καθώς και το γεγονός ότι οι καθαρίστριες δεν μπορούν να απολυμαίνουν συνέχεια τους χώρους υγιεινής.
Επίσης επισημαίνουν ότι καθαρίστριες π.χ. των ολοήμερων σχολείων που να εργάζονται για 11 ώρες (7 π.μ. με 6 μ.μ.) δεν υπάρχουν, καθώς έχουν μείνει απλήρωτες από πέρυσι!

Μαθήματα μέσω
ΤV και PC
Για τους μαθητές οι οποίοι λόγω γρίπης θα αδυνατούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους, το υπ. Παιδείας έχει προβλέψει, στα πρότυπα προγραμμάτων που εφαρμόζονται στη Γαλλία, την παρακολούθηση των μαθημάτων από το σπίτι μέσω τηλεόρασης ή κομπιούτερ.
Η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης, έχει ήδη ετοιμάσει πρόγραμμα δύο εβδομάδων, διάρκειας τριών ωρών καθημερινά, το οποίο αν χρειαστεί θα μπορεί να μεταδίδεται από την ΕΡΤ ή το κανάλι της Βουλής.

Απαισιοδοξία καθηγητών
Απαισιοδοξία εκφράζουν δάσκαλοι και καθηγητές στο νομό, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ν. Μεταλληνό, η νέα σχολική χρονιά δεν ξεκινάει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες “αφού το Υπουργείο ουσιαστικά με την συγκεκριμένη εγκύκλιο θέτει την εκπαίδευση και τα σχολεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”.
Υποστήριξε πως “οι εκπαιδευτικοί καλούνται να παίξουν ρόλο γιατρού στη διάγνωσή, έως και τον ρόλο των καθαριστριών” ενώ σε ότι αφορά τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις “γιατί το Υπουργείο μόνιμα είναι αναξιόπιστο σε ότι αφορά τις ελλείψεις”.
Για βιβλία, κυρίως το πρόβλημα αντιμετωπίζεται στην τεχνική εκπαίδευση, ενώ για την σχολική υποδομή, ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, θα γίνει σύσκεψη φορέων μαζί με εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, “με αντικείμενο την ανάδειξη και προβολή και διεκδίκηση λύσεων για το θέμα της σχολικής υποδομής”.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Λάμπρος Τασούλας μίλησε για μεγάλα προβλήματα στο θέμα της στελέχωσης του εκπαιδευτικού δυναμικού, την αποστολή βιβλίων, τη σχολική στέγη και τη νέα γρίπη.
Οπως είπε, οι μόνιμοι διορισμοί μειώθηκαν κατά 25% με αποτέλεσμα κατά τις πρώτες ημέρες να δημιουργηθεί ένα μικρό πρόβλημα.
Στο Νομό μετά και την τελευταία πρόσληψη των αναπληρωτών, τα κενά είναι 16 δάσκαλοι, 5 νηπιαγωγοί, 3 καθηγητές αγγλικών, 3 φυσικής αγωγής (αγγλικών και γυμναστές θα καλυφθούν από την Β/θμια εκπαίδευση) και 4 μουσικής αγωγής. Υπάρχει πρόβλημα με τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που θα στελεχώσουν τα ολοήμερα σχολεία.
Πολλά τμήματα ένταξης υπολειτουργούν και θα πρέπει το Υπουργείο να προβεί άμεσα στην πρόσληψη εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής να καλυφθούν τα κενά αυτά.
Στα βιβλία λείπουν τα μαθηματικά της Δ’ Δημοτικού, κάποια βιβλία της Α’ Δημοτικού που δεν έχουν λάβει όλα τα σχολεία, τα Φυσικά της Ε’ Δημοτικού και τα Μαθηματικά της ΣΤ’ Δημοτικού. Οσο για τη σχολική στέγη, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται, όπως ανέφερε στην περιοχή του Δήμου Κερκυραίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: