Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Νέα Γρίπη: Αρχίζει άμεσα ο εμβολιασμός στις ευπαθείς ομάδες

Ξεκινά από τον επόμενο μήνα ο εμβολιασμός των ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νέα γρίπη. Επαγγελματίες Υγείας, έγκυες στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο κύησης και άνθρωποι που φροντίζουν παιδιά κάτω των έξι ετών, θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Οι πρώτες 100.000-150.000 δόσεις του πανδημικού εμβολίου αναμένονται σήμερα στην Αθήνα.
Θα παραμείνουν, ωστόσο, στα ειδικά ψυγεία του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) στη Βάρη, μέχρι να δοθούν οι άδειες εμβολιασμού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ). Οι εγκρίσεις του ΕΜΕΑ αναμένονται στις 15 Οκτωβρίου, με απόκλιση μίας εβδομάδας, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες των εμβολίων.
Στο μεταξύ, θα φτάνουν στη χώρα μας κι άλλες παρτίδες πανδημικού εμβολίου, ώστε πριν από τον Νοέμβριο να έχουν εμβολιαστεί οι ομάδες "υψηλού κινδύνου". Στα παιδιά, ο εμβολιασμός κατά του Α (Η1Ν1)ν δεν αναμένεται πριν από τις αρχές του 2010, καθώς οι κλινικές μελέτες ξεκίνησαν πιο αργά και θα διαρκέσουν περισσότερο.

Συμβούλιο Πανδημίας
Το θέμα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, την Πέμπτη από το Εθνικό Συμβούλιο Επιχειρησιακής και Επιστημονικής Αντιμετώπισης της Πανδημίας, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Το Συμβούλιο συνεδριάζει εκ νέου σήμερα, προκειμένου να συζητήσει τις αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής για το ποιοι θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.
Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει σε κέντρα "πρώτου και δεύτερου κύκλου", καθώς και σε κινητά κέντρα σε όλη τη χώρα. Τα "πρώτου κύκλου" είναι εκείνα στα οποία θα γίνεται επιλεκτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων (έγκυες ή επαγγελματίες Υγείας). Στα κέντρα "δεύτερου κύκλου" θα εμβολιάζονται ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού κάθε περιοχής.
Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Γιάννης Πιερρουτσάκος και ο καθηγητής κ. Γιώργος Σαρόγλου αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο να επαρκεί μία δόση του εμβολίου. Υπάρχουν μικρές μελέτες -εξήγησαν- οι οποίες δείχνουν ότι μία δόση του εμβολίου προσφέρει ανοσία κατά 90%. Ενδέχεται μία δόση να είναι αρκετή σε ορισμένους ανθρώπους και σε άλλους να απαιτείται μεγαλύτερο διάστημα για τη δεύτερη.
Αναφερόμενος στην πορεία της επιδημίας, ο υπουργός Υγείας είπε ότι παρατηρούνται τάσεις ύφεσης. Ο ιός προσβάλλει, όμως, το κατώτερο αναπνευστικό νεαρών ατόμων, τα οποία δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας. Από τον περασμένο Απρίλιο, 54 ασθενείς έχουν εκδηλώσει πνευμονία στην Ελλάδα και από αυτούς νοσηλεύονται οι πέντε.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα μπαίνει "λουκέτο" στα σχολεία
Θα κλείνει η τάξη όταν το 40% έως 50% των μαθητών ή των εκπαιδευτικών απουσιάζουν λόγω της γρίπης.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν, προς το παρόν, προβλήματα στα σχολεία.
Οι απουσίες -είπε- καταγράφονται με ηλεκτρονικό σύστημα από το υπουργείο Παιδείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Για τα 3.000 δημόσιες και ιδιωτικές σχολές και τμήματα παιδιών με ειδικές ανάγκες, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι αναμένεται σχετική απόφαση. Με προηγούμενη δήλωσή του είχε σημειώσει ότι θα συγκεκριμένα σχολεία θα κλείνουν με ένα και μοναδικό κρούσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: