Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Η αντισεισμικότητα των παραδοσιακών κατασκευών και των ιστορικών συνόλων


Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα "Η αντισεισμικότητα των παραδοσιακών κατασκευών και των ιστορικών συνόλων. Επεμβάσεις για την ενίσχυση τους", οργανώνουν από κοινού την προσεχή Παρασκευή 18/9, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα Κέρκυρας του Τ.Ε.Ε. και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στόχος της ημερίδας, που αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης, που έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη στην Αθήνα, είναι να συμβάλει στη σύγκλιση των απόψεων ως προς τον τρόπο και τις μεθόδους επέμβασης σ' ένα παραδοσιακό δόμημα ή μνημείο και παράλληλα να προσεγγίσει τις ιδιαιτερότητες των ιστορικών συνόλων.
Η θεματολογία της θα επικεντρωθεί στα Νεώτερα Μνημεία - δομήματα που κατασκευάσθηκαν από το 1830 και μετά - τόσο για την περίπτωση των μεμονωμένων κατασκευών όσο και για εκείνη των ιστορικών συνόλων.
Χαρακτηριστική περίπτωση ενός τέτοιου ιστορικού συνόλου αποτελεί η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας, ενταγμένη πλέον στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Στο πλαίσιο αυτό, η ημερίδα στοχεύει στην προσέγγιση θεμάτων καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης και διατύπωσης σχετικών προτάσεων για την αντισεισμικότητα, τόσο στο σύνολο όσο και στα επιμέρους μνημεία της πόλης.
Διακεκριμένοι εισηγητές, (καθηγητές κ. Θ. Τάσιος, Π. Καρύδης, Στ. Δρίτσος, Ε. Βιντζηλαίου κ.α. ειδικοί επιστήμονες) θα αναλύσουν τις δύο κρίσιμες προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιούνται κατά την επέμβαση σε ένα μνημείο, δηλαδή το σεβασμό των μνημειακών αξιών και την επίτευξη επάρκειας έναντι σεισμού, δηλαδή η εφαρμογή της βέλτιστης επέμβασης.
Οι εργασίες της ημερίδας, θα διεξαχθούν στη συνεδριακή αίθουσα του Ξενοδοχείου Corfu Palace.
- Με την ευκαιρία της ημερίδας, η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας θα συγχαρεί και φέτος δημόσια τους νέους φοιτητές των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών, για την επιτυχία τους στις πρόσφατες εξετάσεις και θα τους απευθύνει ευχές για το νέο τους ξεκίνημα.
Ώρα έναρξης 09.30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: