Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Τραγικές ελλείψεις στα ειδικά σχολεία διαπιστώνει το αναπηρικό κίνημα

Στον απόηχο του πρώτου κουδουνιού για τη φετινή σχολική χρονιά, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και οι φορείς μέλη της από ολόκληρη τη χώρα καταγγέλλουν τις τραγικές ελλείψεις που για ακόμα φορά ορθώνουν απροσπέλαστα εμπόδια στην ελεύθερη απόλαυση του δικαιώματος εκατοντάδων μαθητών με αναπηρία στην ισότιμη εκπαίδευση.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Ε.Σ.Α.μεΑ. και των φορέων μελών της σε όλη την Επικράτεια με τίτλο "Η σχολική χρονιά πρέπει να αρχίσει την ίδια μέρα για όλους τους μαθητές", οι εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος ήρθαν σε επαφή με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα θα λάβει σάρκα και οστά η θεσμικά κατοχυρωμένη υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης, διαπιστώνοντας τελικά με μεγάλη απογοήτευση ότι και φέτος, πολλά άτομα με αναπηρία δεν κάθισαν στα θρανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας, η εικόνα των Ειδικών Σχολείων, των Τμημάτων Ένταξης και των λοιπών εκπαιδευτικών δομών για άτομα με αναπηρία είναι τραγική και ζοφερή:

Στη Λήμνο, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο παραμένει κλειστό, αφού δεν υπάρχει καθόλου προσωπικό.
Στη Μυτιλήνη το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί με έλλειψη τριών δασκάλων, βοηθητικού προσωπικού και πολλών σημαντικών ειδικοτήτων.
Στη Λαμία, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο δεν έχει σχολικό, βοηθητικό προσωπικό, ενώ στο Νηπιαγωγείο δεν υπάρχει καν νηπιαγωγός!
Στην Κέρκυρα, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο χρειάζεται 4 εκπαιδευτικούς, ειδικό προσωπικό, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου βιβλία και ειδικός εκπαιδευτικός εξοπλισμός. Παρόμοια η εικόνα και στο Νηπιαγωγείο. Αγανάκτηση προκαλεί και η περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Κέρκυρας, που δεν λειτουργεί λόγω παντελούς έλλειψης εκπαιδευτικού, επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.
Τέλος από τα 25 τμήματα ένταξης λειτουργούν 3 στην Α' Βάθμια εκπαίδευση και 5 στη Β' Βάθμια, που από πέρυσι λειτουργούσαν με καθηγητές σχολείων χωρίς εμπειρία.
Στην Κοζάνη, το ΕΕΕΕΚ λειτουργεί χωρίς ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ στην Πτολεμαϊδα, λείπουν όλες οι ειδικότητες από το ΕΕΕΕΚ.
Στη Φλώρινα, στο ΕΕΕΕΚ, υπάρχουν μόνο 2 εκπαιδευτικοί και ένας διευθυντής για 30 μαθητές.
Στο Ρέθυμνο, στο ΕΕΕΕΚ, εργάζονται 3 εκπαιδευτικοί για 40 μαθητές, ενώ καμιά σχολική μονάδα δεν είναι προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία.
Στο Ηράκλειο Κρήτης, στο ΕΕΕΕΚ, το μάθημα πραγματοποιείται σε λυόμενες αίθουσες, ενώ δεν υπάρχει διευθυντής, αφού ο νέος, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους παραιτήθηκε.
Στη Θεσσαλονίκη, μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν σε όλα τα σχολεία. Στο 1ο ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης παρατηρούνται 17 κενά, με αποτέλεσμα να λειτουργούν 3 από τις 8 τάξεις, ενώ στο 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, υπάρχουν 10 κενά.
Στην Αθήνα, στο Ειδικό Γυμνάσιο στο Ίλιον, υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικού, βοηθητικού προσωπικού, δεν υπάρχει εξοπλισμός και επαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις
Στον Πειραιά, στο 4θέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου, λείπουν 3 δάσκαλοι (1 στους 4) και στο 3θέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περάματος, υπάρχει μόνο μια δασκάλα και καθόλου ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.
Οι παραπάνω περιπτώσεις που αναφέρονται ενδεικτικά δεν πρέπει να θεωρηθούν σε καμιά περίπτωση μεμονωμένες, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Συνομοσπονδία, σε όλα τα Ειδικά Σχολεία δεν έχουν καλυφθεί οι απαιτούμενες θέσεις τόσο σε δασκάλους, όσο και ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ενώ ούτε λόγος δεν γίνεται για την επάρκεια ειδικού εξοπλισμού και βιβλίων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των μαθητών με αναπηρία.
Σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα της χώρας, για μια ακόμα φορά εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή του για την απίστευτη αναλγησία που επιδεικνύει η ελληνική Πολιτεία απέναντι σε χιλιάδες Ελληνόπουλα με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες και ζητεί την άμεση εφαρμογή του Ν. 3699/2008, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν ότι και οι μαθητές με αναπηρία θα μπορέσουν να φοιτήσουν στο σχολείο ισότιμα, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Οι μαθητές με αναπηρία δεν χρειάζονται άλλες υποσχέσεις. Φτάνουν πια τα λόγια, πρέπει να περάσουμε στα έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: