Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Νέες καταγγελίες Γκερέκου για τα Διαπόντια Νησιά

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα Διαπόντια νησιά, η Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι την επομένη της επίσκεψή μας στα Διαπόντια Νησιά, στις 22 & 23/08/2009, εσπευσμένα μεταφέρθηκαν μηχανήματα εκσκαφής στα λιμάνια του Μαθρακίου και του Αγίου Στεφάνου, ώστε να αρχίσουν επιτέλους οι εργασίες εκβάθυνσης των.
Υπενθυμίζουμε βέβαια ότι αναφερόμαστε σε λιμενικές υποδομές που από καιρό αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω των προσαμμώσεων, αλλά και του τεράστιου όγκου φυκιών που έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Μαθρακίου, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η ασφαλής πρόσβαση και ο ελλιμενισμός των σκαφών, αλλά και να έχει προκληθεί μια ζοφερή, αποπνικτική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση, εξαιτίας της σήψης των.
Από τη μία πλευρά λοιπόν είναι παρήγορο το γεγονός ότι η πολιτεία και αρμόδιες αρχές φαίνεται πως βγήκαν από το "λήθαργο" των τελευταίων μηνών, μεριμνώντας έστω και τώρα, δηλαδή τις τρεις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού, για να πράξουν το αυτονόητο χρέος τους.
Από την άλλη όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε πως τέτοιου είδους σπασμωδικές κινήσεις, δεν είναι ικανές ούτε να "ρίξουν στάχτη στα μάτια" των πολιτών, ούτε βέβαια να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες από την πολύμηνη αδιαφορία και αδράνεια των αρμόδιων αρχών. Επίσης, δεν μπορούν να διαγράψουν την οικονομική ζημιά που υπέστησαν τα νησιά, ούτε την μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων και των επισκεπτών κατά την τουριστική περίοδο.
Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε δε ότι το όψιμο ενδιαφέρον εμφανίζεται σήμερα, έστω και αν έχουν προηγηθεί πολύμηνες, συντονισμένες και εντατικές προσπάθειες της κοινότητας Μαθρακίου και της "Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Μαθρακίου", έστω και αν έχουμε θέσει το ζήτημα μέσω των από 21-4-2009 και 27-7-2009 επιστολών μας προς το Νομάρχη Κέρκυρας, χωρίς ακόμη να έχουμε λάβει τις σχετικές απαντήσεις.
Έστω και αν έχουμε καταθέσει σειρά ερωτήσεων και υπομνημάτων προς το αρμόδιο υπουργείο, με την πολιτική ηγεσία του οποίου πραγματοποιήσαμε και συνάντηση, θέτοντας πολύ νωρίς τόσο το ζήτημα των λιμενικών υποδομών, όσο και αυτό της θαλάσσιας σύνδεσης των τριών νησιών με την Κέρκυρα, η οποία επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Για όλα αυτά περιμένουμε ακόμη να δοθούν λύσεις!!!
Σε κάθε περίπτωση όμως, οι τελευταίες εξελίξεις αποκαλύπτουν και ένα παιγνίδι πρωτοφανών μικροπολιτικών λειτουργιών και σκοπιμοτήτων, το οποίο καμία απολύτως σχέση δεν μπορεί να έχει με το
συνέχεια στη σελ. 14
συνέχεια από σελ. 8
αυτονόητο χρέος της πολιτείας, η οποία οφείλει να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πολίτες και δη για τους ακρίτες, αλλά και συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης για όλη τη χώρα και δη για τα ακριτικά Διαπόντια νησιά μας.
Ακόμη περισσότερο όμως, δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό, καθώς η καταγεγραμμένη αδιαφορία και η πολύμηνη ολιγωρία των αρμόδιων αρχών κάθε άλλο παρά αποδεικνύει ότι ιεραρχούνται με σωστό τρόπο οι πραγματικές ανάγκες ή ότι επιδεικνύεται συνέπεια και αίσθηση κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους πολίτες, απέναντι στην ανάπτυξη των νησιών μας.
Οι ιθύνοντες ας αντιληφθούν επιτέλους ότι αυτές οι πρακτικές των αδικαιολόγητα καθυστερημένων, σπασμωδικών ενεργειών, δεν είναι τίποτε άλλο παρά επικοινωνιακού τύπου "επιχρίσματα έργου", χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να δίνουν τις μακροπρόθεσμες και αναγκαίες λύσεις στα πολλά και υπαρκτά προβλήματα. Σίγουρα δε δεν συνάδουν με αντιλήψεις και πρακτικές που χαρακτηρίζουνε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τους πολίτες του.
Εμείς, από τη μεριά μας, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους κατοίκους των Διαποντίων νησιών, ότι θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και μέσα από διαρκή συνεργασία και συνεννόηση τόσο με τις Κοινότητες, όσο βέβαια και με τους πολίτες και τις ομάδες που έχουν συστήσει, όπως η "Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Μαθρακίου", θα εργαζόμαστε με μοναδικό στόχο την καλύτερη και ταχύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και αδιαπραγμάτευτο σκοπό την απόκτηση της αναγκαίας αναπτυξιακής προοπτικής που μπορούν, δικαιούνται και αξίζουν τα Διαπόντια νησιά μας."

Δεν υπάρχουν σχόλια: