Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Κινδυνεύει με λουκέτο το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων


"Πριβέ" τμήματα τα οποία δέχτηκαν ακόμη και έναν εισακτέο ενέταξε φέτος για πρώτη φορά στο μηχανογραφικό δελτίο το υπουργείο Παιδείας, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να εμφανίσει, έστω και εικονικά, αυξημένο τον αριθμό εισαχθέντων, ενώ την ίδια στιγμή πάνω από 40 τμήματα ΤΕΙ κινδυνεύουν με "λουκέτο", μετά και τον νόμο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, ο οποίος προβλέπει σταδιακή κατάργηση των σχολών που δέχονται ελάχιστους φοιτητές.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, λοιπόν, αν ο κατ έτος αριθμός εγγεγραμμένων σπουδαστών είναι μικρότερος του 10% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα για πέντε συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη, μπορούν να αλλάζουν γνωστικό αντικείμενο, να μετονομάζονται ή να συγχωνεύονται υποχρεωτικά με άλλα τμήματα.
Τα στοιχεία για τις βάσεις εισαγωγής έδειξαν ότι οι υποψήφιοι γύρισαν την πλάτη όχι μόνο σε παλιά τμήματα αλλά και στην πλειονότητα των 13 νέων τμημάτων ΤΕΙ, αφήνοντας κενές σχεδόν τις μισές διαθέσιμες θέσεις και οδηγώντας ορισμένες από αυτές τις σχολές σε μαρασμό πριν καλά καλά δεχτούν τους πρώτους τους σπουδαστές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 13 νέα τμήματα ΤΕΙ, τα οποία προσέφεραν συνολικά 1.950 θέσεις, καλύφθηκαν μόλις οι 1.191, ενώ κενές έμειναν οι 759. Οσον αφορά τις κενές θέσεις, οι 559 προέρχονται από τους υποψηφίους του 90%, 59 από αποφοίτους ΤΕΕ και 141 από αποφοίτους ημερησίων ΕΠΑΛ.
Στα συγκεκριμένα τμήματα, μάλιστα, οι βάσεις ξεκίνησαν από τα 8.608 μόρια (Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ιονίων Νήσων), ενώ σε αρκετά ακόμα, όπως Πολιτικών Δομικών Εργων Λάρισας, Εμπορίας και Διαφήμισης Πάτρας, Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών Καβάλας, οι βάσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 9.013 έως 9.650 μορίων. Οι λόγοι για τους οποίους οι υποψήφιοι δεν επιλέγουν τα τμήματα αυτά αλλά και τα περίπου 40 που κινδυνεύουν με "λουκέτο" είναι τέσσερις:
  • Τα μη ελκυστικά αντικείμενα σπουδών.
  • Οι δυσοίωνες προοπτικές για την αγορά εργασίας.
  • Η οικονομική συγκυρία που δεν επιτρέπει σε πολλές οικογένειες να στείλουν το παιδί τους να σπουδάσει μακριά από τον τόπο κατοικία τους.
  • Η έλλειψη προβολής κάποιων νέων γνωστικών αντικειμένων.
Πάντως, ερωτηματικά για την αναγκαιότητα των νέων τμημάτων -τουλάχιστον για κάποια από αυτά- είχαν διατυπωθεί από την ημέρα που ανακοινώθηκαν, καθώς είχε χτυπήσει από τότε το "καμπανάκι" για τον κίνδυνο να μείνουν κενές θέσεις και να απαξιωθούν εν τη γενέσει τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Το υπουργείο Παιδείας διέθεσε στην πρώτη χρονιά λειτουργίας του 138 θέσεις για τους αποφοίτους των ημερήσιων λυκείων, από τις οποίες καλύφθηκε η μία, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες υποψηφίων παρέμειναν όλες οι θέσεις κενές (σύνολο 200)!
Και αναρωτιέται κανείς ποια η αναγκαιότητα και η προοπτική του νέου αυτού τμήματος, όταν υπάρχει το ίδιο στο ΤΕΙ Χαλκίδας και δεν καλύπτει ούτε το ένα τέταρτο των διαθέσιμων θέσεων (φέτος για την κατηγορία του 90% των θέσεων, από τις 215, καλύφθηκαν μόλις οι 55).
Η απρόσκοπτη λειτουργία των τμημάτων, βέβαια, δεν εξασφαλίζεται με 5-10 εισακτέους, όταν η αρχική πρόβλεψη ήταν για 200, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι περισσότεροι από τους νέους σπουδαστές δεν πρόκειται να πάνε σε αυτά, με την εμπειρία να έχει δείξει ότι είτε συμμετάσχουν και πάλι στις πανελλαδικές την ερχόμενη χρονιά είτε στρέφονται προς την ιδιωτική εκπαίδευση.

ΑΕΝ: Με άδεια θρανία οι σχολές
Με άδεια... θρανία κινδυνεύουν να μείνουν φέτος οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, εντείνοντας τον προβληματισμό για τη μελλοντική παραγωγή αξιωματικών στο Εμπορικό Ναυτικό.
Αυτό φάνηκε από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, αφού, από τις 402 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί για να καλυφθούν, με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, καλύφθηκαν μόλις οι 119.
Ιδιαίτερα, στις Σχολές Μηχανικών η κατάσταση είναι απογοητευτική, αφού από τις 178 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί καλύφθηκαν μόλις οι 5... Κάπως καλύτερα τα πράγματα για τις Σχολές Πλοιάρχων, αφού από τις 224 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί καλύφθηκαν οι 114.
Συνολικά, το υπουργείο Ναυτιλίας έχει προκηρύξει για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά για τις ΑΕΝ 1.336 θέσεις.
Από αυτές ένας μεγάλος αριθμός καλύπτεται από φετινούς αποφοίτους ή και παρελθόντων ετών, με βάση το απολυτήριο Λυκείου, οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις μέχρι 10 Σεπτεμβρίου σε οποιαδήποτε Ακαδημία. Σε αυτή τη διαδικασία εναπόκειται, πλέον, να αυξηθεί ο φετινός αριθμός εισακτέων, αν και τα τελευταία χρόνια από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας δεν έχει γίνει κανένας ουσιαστικός διάλογος για την προώθηση ολοκληρωμένου προγράμματος αναβάθμισης της εικόνας του ναυτικού επαγγέλματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: