Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Σειρά προτάσεων στη συνάντηση με Παπαθανασίου

Στο πλαίσιο των καθορισμένων επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας, εν όψει της ΔΕΘ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΕΕ συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γ.Παπαθανασίου και τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ.Γ.Παπανδρέου.
Στις συναντήσεις αυτές το προεδρείο της ΚΕΕΕ, στο οποίο συμμετέχει και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Κέρκυρας κ.Γ.Χονδρογιάννης με την ιδιότητα του Ε Αντιπροέδρου, είχε την ευκαιρία να θέσει σειρά θεμάτων, τόσο γενικά, όσο και ειδικά, κυρίως για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
1) Πιο συγκεκριμένα, ζητήθηκε η αλλαγή της χρηματοπιστωτικής πολιτικής σε σχέση με τις επιχειρήσεις, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος χρήματος προς αυτές και να τους δοθεί η δυνατότητα διατήρησης και ανάπτυξής τους μέσα στην υπάρχουσα δυσμενή παγκόσμια οικονομική συγκυρία.
Στο πλαίσιο αυτό για μια ακόμη φορά ζητήθηκε η παρέμβαση στις τράπεζες προκειμένου, επιτέλους, να αντιληφθούν και τον κοινωνικό ρόλο που οφείλουν να επιτελέσουν και να απελευθερώσουν κεφάλαια προς τις επιχειρήσεις.
2) Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, ώστε να γίνουν επενδύσεις και η χώρα να είναι έτοιμη να υποδεχθεί ιδιωτικές επενδύσεις, με στόχο τον ανθρώπινο παράγοντα και τις μόνιμες θέσεις εργασίας.
3) Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της φοροδιαφυγής και του παραεμπορίου, την πάταξη του οποίου ζήτησαν τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΕΕ, που άλλωστε αποτελεί και μόνιμο αίτημα του υγιούς εμπορίου, αφού, αν η φοροδιαφυγή είχε μειωθεί κατά 30%, δεν θα υπήρχε το σημερινό δημοσιονομικό έλλειμμα.
4) Τέλος, ζητήθηκε η επίσπευση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και η εφαρμογή μιας τιθασευμένης δημοσιονομικής πολιτικής και συζητήθηκαν επίσης και οι μεγάλες δυνατότητες που έχουν οι επιχειρήσεις για χρηματοδότηση από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013 καθώς και από το ΤΕΜΠΜΕ, για τα οποία ζητήθηκε η επίσπευσή τους και η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη άρση γραφειοκρατικών δυσκολιών που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενα αντίστοιχα προγράμματα.
Σε τοπικό επίπεδο ετέθη το θέμα άμεσης εκταμίευσης και καταβολής ποσών που αφορούν επιχειρηματικές επενδύσεις κοινοτικών προγραμμάτων που δεν έχουν δοθεί τα χρήματα μέχρι σήμερα ,αν και τα επιχειρησιακά προγράμματα έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί. Εδόθη διαβεβαίωση από τον κ.Υπουργό ότι θα γίνουν άμεσα εκταμιεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: