Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Έντονες διεργασίες για νέα πρόσωπα

Με πιθανά όλα τα σενάρια ανατροπών στις προσεχείς εθνικές εκλογές και με το Νομό Κέρκυρας ως τριεδική περιφέρεια να δημιουργεί αυξημένο ενδιαφέρον για την κατανομή των εδρών στο νέο εθνικό κοινοβούλιο, τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε μία διαρκή συζήτηση τις τελευταίες ημέρες για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους στο Νομό της Κέρκυρας, με τρόπο που θα συγκρατήσει τόσο τις αποκλίνουσες εσωτερικές τάσεις όσο και απομάκρυνση ψηφοφόρων τους προς άλλα κόμματα.
Τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στα δύο κόμματα της αριστεράς ΚΚΕ και ΣΥΝ, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αναζήτηση νέων προσώπων τα οποία θα δώσουν τον αέρα αφενός της ανανέωσης και αφετέρου νέας δυναμικής για τις κοινωνικές υποθέσεις.
Με λίγα λόγια οι τρεις έδρες του Νομού Κέρκυρας και η ισχύουσα μέχρι σήμερα κατανομή τους έχει προκαλέσει "πυρετό" σε όσους έχουν υψηλό κομματικό ρόλο και έχουν την συναίσθηση της ευθύνης για την αναζήτηση των προσώπων που θα εγγυούνται το γνωστό "νέοι και άφθαρτοι", με κοινωνική αποδοχή και κοινωνική δυναμική, έτσι ώστε να έχουν τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Ωστόσο, στα δύο κόμματα εξουσίας συγκρούονται δύο διαφορετικές δυναμικές. Η μία που υπακούσει στην παραπάνω λογική για την συγκράτηση των ψηφοφόρων και την ανανέωση της πολιτικής πρότασης του κόμματος σε επίπεδο προσώπων και η άλλη που λέει ότι τα σημερινά κυρίαρχα πρόσωπα του τοπικού πολιτικού σκηνικού, πρέπει να επαναβεβαιώσουν την κυριαρχία τους και μέσω της κάλπης των προσεχών εθνικών εκλογών.
Αυτό σημαίνει πως η επιλογή των προσώπων και ιδιαίτερα των "νέων και άφθαρτων" δεν πρέπει να τους δημιουργεί ανησυχίες και φόβους. Με πιο απλά λόγια να μην επαναληφθεί η περίπτωση Δρυ.
Οσο κι αν φαίνεται παράξενο, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως στο εσωτερικό των δύο κομμάτων εξουσίας μαίνεται ένας ιδιότυπος πόλεμος, η διάρκεια και η ένταση του οποίου θα εξαρτηθεί από το πότε θα οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κομματικά στελέχη που υπερασπίζονται την πρώτη λογική αποφεύγουν να "ρίξουν" ονόματα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων καθώς φοβούνται την άμεση προσπάθεια αποδόμησής τους από εκείνους που υπερασπίζονται την δεύτερη λογική.
Το σκηνικό όπως το περιέγραψε τα "Κ.Ν." ένας πολύ καλός γνώστης των εσωκομματικών εξελίξεων σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μοιάζει με ένα κλίμα άναρχων συγκρούσεων όπου όλοι μοιάζουν να βρίσκονται ενάντια όλων.
Στην αντιπαράθεση αυτή τα πράγματα μοιάζουν να είναι πολύ καλύτερα για το Νίκο Δένδια αφού η σύντομη παραμονή του μέχρι σήμερα στο κυβερνητικό αξίωμα, δεν του έχει προκαλέσει φθορές ενώ αντίθετα οι πάντες συμφωνούν ότι προσπαθεί σε τοπικό επίπεδο να επιταχύνει διαδικασίες που αφορούν το κυβερνητικό έργο και οι οποίες χρόνια βάλτωναν.
Αυτό δεν σημαίνει όμως πως οι διεκδικητές της θέσης του βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ έχουν καταθέσει τα όπλα. Ο Στέφανος Γκίκας εργάζεται σιωπηλά, ενώ κομματικό πόλο με στόχευση δημιουργεί μετά την αποχώρησή του από την θέση του Προέδρου της ΝΟΔΕ και ο Γιάννης Λέκκας.
Στο ΠΑΣΟΚ αν και είναι ελάχιστα τα ονόματα εκείνων που ακούγονται για υποψήφιοι βουλευτές, η ανησυχία στο επιτελείο της κας Άντζελας Γκερέκου μεγαλώνει καθώς οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν την πρώτη άποψη, φαίνεται να έχουν πληθύνει και δίπλα τους να έχουν προστεθεί και πρόσωπα που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν στο πλευρό της βουλευτού.
Άλλωστε, ο κ. Παπανδρέου στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κέρκυρα, έγινε προσωπικά ο ίδιος δέκτης της ανάλυσης πως στις προηγούμενες εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ έχασε στο Νομό της Κέρκυρας και λόγω του χαρακτήρα και της σύνθεσης του ψηφοδελτίου που πρότεινε στους πολίτες.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες για τα κομματικά επιτελεία, γιατί όπως όλοι καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να "εξυπηρετηθούν" και οι δύο προηγούμενες λογικές. Οι εκπλήξεις πάντως δεν αποκλείονται… Αλλωστε στην Κέρκυρα η βενετοκρατία διήρκεσε 400 χρόνια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: