Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Πνευματική εκδήλωση στα πλαίσια της World Travel Market

Μια πρωτότυπη εκδήλωση με τίτλο "Ionian inspires" πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, παράλληλα με την τουριστική έκθεση World Travel Market, στις 12 Νοεμβρίου.
Τέσσερις σημαντικοί εκπρόσωποι της Βρετανικής διανόησης, οι οποίοι γνώρισαν, αγάπησαν και έγραψαν για τα Ιόνια Νησιά, θα συναντηθούν, παρουσία των σημαντικότερων ΜΜΕ της Μ. Βρετανίας, στο Groucho Club του Σόχο, σε μια βραδιά αφιερωμένη στο Ιόνιο, ως πηγή έμπνευσης των συγγραφέων. Στην εκδήλωση η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ κ. Σωτήρης Βόσδου θα βραβεύσει το Louis de Bernieres για την προσφορά του, αναγνωρίζοντας την απήχηση του έργου του όσον αφορά την προβολή της Κεφαλονιάς αλλά και του Ιονίου γενικότερα.
Ο Louis de Bernieres, ο διάσημος συγγραφέας του πολυδιαβασμένο μυθιστορήματος "το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι", επίτιμος Διδάκτωρ Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου De Montfort της Βρετανίας, θα αναφερθεί στην "Ιόνια" εμπειρία του και στις αναμνήσεις του από την Κεφαλονιά.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επίσης οι: Lee Durell, σύζυγος του διάσημου συγγραφέα Gerald Durell ("my family and other animals", The garden of the Gods" κλπ) συγγραφέας και η ίδια, γνωστή εξάλλου και για το φυσιολατρικό της έργο στο Ζωολογικό Πάρκο που ίδρυσε ο σύζυγός της στο βρετανικό νησί Jersey το 1954, η Emma Tennant, συγγραφέας και εκδότρια τουλάχιστον 20 βιβλίων περιλαμβανομένων των " A house in Corfu", "Corfu Banquet", γνωστή για την συγγραφική της προσέγγιση στο μεταμοντέρνο μυθιστόρημα.
Συντονιστής της παρουσίασης θα είναι ο Jim Potts, πρώην διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου σε Αυστραλία, Αιθιοπία, Σουηδία, Ελλάδα και άλλού, συγγραφέας του "Corfu Blues" ο οποίος πρόσφατα ολοκλήρωσε το βιβλίο του για τα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο που θα κυκλοφορήσει στη Μ. Βρετανία ενταγμένο στην σειρά " τοπία της Φαντασίας" του εκδοτικού οίκου Signal Books, Oxford and OUP, USA.
Η συγγραφή λογοτεχνικών έργων εμπνευσμένων από τα νησιά του ιονίου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κέρκυρα την δεκαετία του 30 από τους αδελφούς Ντάρελ, τον Λώρενς και τον Τζέρλαντ, οι οποίο έζησαν στο νησί μέχρι τα μέσα του 20ο αιώνα αναδεικνύοντας την φύση και τον πολιτισμό των Επτανήσων.
Με τη ζωή και το έργο τους ενέπνευσαν δεκάδες συγγραφείς και επιστήμονες όπως ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρι Μίλερ, ο Βρετανός Λουί ντε Μερνιέ, ο ιδρυτής των ταξιδιωτικών οδηγών "Rough Guides" Μαρκ Έλινγκαμ, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζέιμς Τσάτο αλλά και ο διάσημος περιβαλλοντολόγος Ντέιβιντ Μπέλαμυ.
Όλοι τους έζησαν για κάποιο διάστημα στο Ιόνιο και με το έργο τους ανέδειξαν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: