Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Ολοκληρώθηκε το έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Interreg III

Πραγματοποιήθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας η τελική εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος "Δια μέσου του θεάματος: Ιταλο-ελληνικό υπερμεσικό αρχείο σε δίκτυο" στο πλαίσιο του Interreg III A Ελλάδα-Ιταλία 2000-2006 όπου η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών συμμετέχει ως εταίρος. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία παρακολουθήσουν την προβολή της ιστοσελίδας του προγράμματος και του οπτικοακουστικού υλικού.
Το πρόγραμμα "Δια μέσου του θεάματος", γεννήθηκε από την ιδέα να αναπαραχθούν τα ιταλικά καθώς και τα ελληνικά ζωντανά θεάματα έτσι ώστε να διαχυθούν στο κοινό και να γίνουν αντικείμενο μελέτης. Η διάδοση θα πραγματοποιηθεί μέσω της παροχής του οπτικο - ακουστικού υλικού σε ένα ελληνο-ιταλικό δίκτυο βιβλιοθηκών καθώς επίσης και μέσω της αποθήκευσης των πιο σημαντικών πληροφοριών στο site του προγράμματος. Στοιχεία που ενδυναμώνουν τις βαθιές κοινές ρίζες των δύο συνορευόντων χωρών της Μεσογείου διαμέσου του θεάτρου.
Η Π.Ι.Ν. παρέδωσε προς χρήση στον επικεφαλή εταίρο του προγράμματος συνολικά δώδεκα παραστάσεις οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καλλιτεχνική αξία. Επιπλέον για το υπερμεσικό αρχείο πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις από συντελεστές και πρωταγωνιστές της κάθε παράστασης. Κατόπιν τεχνικής επεξεργασίας προέκυψαν και παραδόθηκαν προς χρήση δώδεκα εικοσιπεντάλεπτα αποσπάσματα τα οποία συμπεριλαμβάνουν χαρακτηριστικές στιγμές της εκάστοτε παράστασης εμπλουτισμένα με τις συνεντεύξεις.
Τόσο οι ολοκληρωμένες παραστάσεις όσο και τα εικοσιπεντάλεπτα θα είναι διαθέσιμα σε δίκτυο βιβλιοθηκών. Στις συνεντεύξεις υπάρχουν Ιταλικοί υπότιτλοι, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να ενημερωθεί και το Ιταλικό κοινό για τα αρχαία και σύγχρονα Ελληνικά θεατρικά δρώμενα. Παράλληλα το υλικό αυτό συνοδεύεται από κριτικο-ιστορική τεκμηρίωση με πληροφορίες για το συγγραφέα της εκάστοτε παράστασης. Η μετάφραση των συνεντεύξεων και η κριτικο-ιστορική τεκμηρίωση πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος η Π.Ι.Ν. παρέδωσε τον Οδηγό Ζωντανών Θεαμάτων των Ιονίων Νήσων. Ο οδηγός αυτός- έντυπος και ηλεκτρονικός -καταγράφει τα μεγαλύτερα ζωντανά θεάματα στα Επτάνησα στην Ελληνική και Ιταλική γλώσσα
Για την ίδρυση και υποστήριξη ενός οργανωμένου δικτύου του υπερμεσικού αρχείου διαμορφωμένο on line και off line, καθώς επίσης για την διασφάλιση του ψηφιακού υλικού, η Π.Ι.Ν. πραγματοποίησε επαφές με βιβλιοθήκες σε ολόκληρη την Ελλάδα, από τις οποίες 12 δημόσιες και πανεπιστημιακές υπέγραψαν πρωτόκολλα συμφωνίας με τον επικεφαλή εταίρο του προγράμματος.
Ο επικεφαλής εταίρος είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Απουλίας-Τομέας Βιβλιοθήκης, ενώ μετέχουν ως εταίροι το Πανεπιστήμιο Μπάρι, το Κρατικό Θέατρο Απουλίας, το Λυρικό Συμφωνικό Ίδρυμα Πετρουτσέλι, η Επαρχία Μπρίντιζι, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ο ΓΓ ΠΙΝ κ. Σωτ. Βόσδου σε χαιρετισμό που απέστειλε τόνισε τα εξής: “Μέσω της συμμετοχής της στο συγκεκριμένο πρόγραμμα η Π.Ι.Ν. στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή του Επτανησιακού και Ελληνικού πολιτισμού, της πλούσιας θεατρικής και λογοτεχνικής παράδοσης και της δημιουργίας ακαδημαϊκών κόμβων στις βιβλιοθήκες τόσο στα νησιά του Ιονίου όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα για την πληροφόρηση και την ενημέρωση του κοινού για τη σύγχρονη θεατρική παραγωγή σε Ελλάδα και Ιταλία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: