Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Από τα ψηλά στα χαμηλά


Το παγωμένο κλίμα του Λονδίνου έχει ίσως περάσει και στην μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τουρισμού World Travel Market.
Η ανησυχία για την οικονομική κρίση που όπως φαίνεται έχει περάσει και στον τουρισμό είναι έντονη από τους τουριστικούς πράκτορες και οι μεγάλες εταιρείες ζητούν φτηνά πακέτα και ποιοτικές εκδρομές. Να σημειώσουμε παράλληλα ότι μετά την δυσφορία των φορέων η Ένωση Ξενοδόχων απέστειλε φυλλάδια με τα ξενοδοχεία και τιμοκατάλογους τα οποία και μοιράστηκαν.
Επαναβεβαιώθηκε ωστόσο σε εκδήλωση που έκανε η εταιρεία TUI με τους τουριστικούς πράκτορες όλου του κόσμου ότι η εταιρεία για να είναι βιώσιμη τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί 48 εκ. ευρώ. Όπως ανέφεραν στις δηλώσεις τους οι τουριστικοί φορείς μιλάμε για μια μείωση της τάξης του 10-15% σε σχέση με τις περσινές τιμές.
Η αβεβαιότητα είναι έντονη και αυτό αποδεικνύεται με το γεγονός ότι ενώ πριν από περίπου δυο τρείς εβδομάδες δεν υπήρχε καμία κράτηση, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν κάποιες κρατήσεις αλλά όπως αναφέρουν οι φορείς είναι πανάκριβες σε σχέση με πέρσι.
Για παράδειγμα οι κρατήσεις τον μήνα Ιούλιο πέρσι στοίχιζαν ale re tour 300 λίρες και φέτος στοιχίζουν 550 λίρες.

Σίγουρη η μείωση τον επόμενο χρόνο
Όπως όλα δείχνουν η μείωση για την επόμενη σαιζόν είναι σίγουρη αλλά όπως αναφέρουν οι φορείς της Κέρκυρας θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με δεδομένο την μεγάλη οικονομική κρίση. Το περίπτερο της Ελλάδας είναι γεγονός ότι είναι το χειρότερο των τελευταίων χρόνων και μάλιστα όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου με εντολή του υπουργού δεν θα πληρωθεί ο εργολάβος που είχε αναλάβει την παρουσία της Ελλάδας.

Υποσχέσεις έμειναν τα λόγια
Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Corfu Channel στο Λονδίνο Διονύση Μάμαλου οι αντιδράσεις των παραγόντων της Ελλάδας είναι έντονες αφού όπως αναφέρουν οι υποσχέσεις του υπουργού δεν έγιναν ποτέ πράξη και ευτυχώς που πήραν πρωτοβουλίες μόνες του κάποιες περιφέρειες και νομαρχίες και έφτιαξαν όμορφα περίπτερα όπως για παράδειγμα οι Κυκλάδες οι οποίες για πρώτη φορά κατέβηκαν αυτόνομα με τα νησιά τους.

Δηλώσεις Α. Σπηλιωτόπουλου
Ο υπουργός Τουρισμού Άρης Σπηλιωτόπουλος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου "Tourism and Property Roadshow" και στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο για τη διεθνή έκθεση "World Travel Market" μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε ότι τον επόμενο χρόνο η Κέρκυρα και τα Επτάνησα θα έχουν δικό τους ξεχωριστό περίπτερο προσθέτοντας ότι «θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με τον τουριστικό κόσμο για μια τουριστική μεταρρύθμιση που θα έχει σχέση με την ανάπτυξη του τομέα στην χώρα μας....

Δεν υπάρχουν σχόλια: