Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Στο πλευρό των απεργών πείνας ο Δικηγορικός Σύλλογος

Στους 3.390 ανήλθε ο αριθμός των κρατουμένων που συμμετέχουν στην απεργία πείνας στις φυλακές της χώρας, ενώ η κινητοποίηση μπήκε στη δεύτερη εβδομάδα της.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, εκτός από τους 8.000 κρατούμενους που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα αποχή συσσιτίου, σε απεργία πείνας έχουν κατέλθει 3.390 έγκλειστοι, μεταξύ των οποίων παιδιά των φυλακών ανηλίκων και κρατούμενοι από τις φυλακές Τρικάλων που έραψαν το στόμα τους.

Συμπαράσταση του Δικηγορικού συλλόγου Κέρκυρας
Την συμπαράσταση στους κρατούμενους εξέφρασε και ο δικηγορικός σύλλογος Κέρκυρας.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Βραδής (φώτο) ανέφερε στις δηλώσεις του ότι "Η θέση όλων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας μας είναι ομόθυμη και ταυτόσημη. Συμφωνούμε με τα περισσότερα αιτήματα θεσμικού χαρακτήρα των κρατουμένων τα οποία προβάλουν μέσω της συντονιστικής τους επιτροπής και ιδιαίτερα στις διαπιστώσεις τους αναφορικά με τις υποδομές και εν γένει τη διαβίωσή τους, οι οποίες είναι επιεικώς απαράδεκτη και χαρακτηρίζονται από έλλειψη σύγχρονων υποδομών ενδιαίτησης, από υπερπληθωρισμό φυλακισμένων σε σχέση με τις υπάρχουσες θέσεις (ενδεικτικά να αναφέρω πως έχουμε 13.000 φυλακισμένους, την στιγμή που οι θέσεις που υπάρχουν στις υπάρχουσες φυλακές, είναι περίπου 6.500).
Παράλληλα, οι μισοί περίπου από αυτούς είναι αλλοδαποί κρατούμενοι κάτι που δημιουργεί τεράστιο θέμα υπερπληθυσμού. Για τις φυλακές της Κέρκυρας, είναι γνωστή η ανεπάρκεια αναφορικά με τις υποδομές ενδιαίτησης καθώς πρόκειται για φυλακές του 19ου αιώνα. Η ανακαίνισή τους η οποία έχει δρομολογηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, προχωρεί με αρκετά αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα το πρόβλημα να οξύνεται και η προοπτική κατασκευής νέων φυλακών που να πληρούν τις προϋποθέσεις και τις σύγχρονες αντιλήψεις όσον αφορά την στέγαση και την λειτουργία τους στην κατεύθυνση της σωφρονιστικής λειτουργίας της φυλακής και της επανόρθωσης των κρατουμένων, καθυστερεί εξίσου πάρα πολύ και δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο νεότερο στο άμεσο μέλλον. Όλα αυτά μας προβληματίζουν ιδιαίτερα και η κοινωνία και η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να δώσει τις επιβαλλόμενες λύσεις γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φυλακισμένοι είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας και το επίπεδο της σωφρονιστικής λειτουργίας μιας πολιτείας, είναι ενδεικτικό του βαθμού πολιτισμού που έχει γενικότερα η συγκεκριμένοι κοινωνία".
ΡΕΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: