Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Στο Ναύπλιο τίμησαν τον Καποδίστρια οι Φαίακες της Θεσσαλονίκης

Αντιπροσωπία του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΟΣ "Οι Φαίακες" αποτελούμενη από πενήντα μέλη, επισκέφτηκε το Ναύπλιο με σκοπό να αποδώσουν φόρο τιμής και μνήμης στον Α΄ Κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας Ι .Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.
Φέτος το Ναύπλιο, όπως και η Αίγινα, γιορτάζουν τα 180 χρόνια από την άφιξη του Καποδίστρια και την ορκωμοσία της Α΄. Ελεύθερης Ελληνικής Κυβέρνησης .
Το Κυριακάτικο πρωινό της 25ης Οκτωβρίου 2008 στην κατάμεστη από ντόπιους κατοίκους αλλά και εκατοντάδες τουρίστες, κεντρική πλατεία του Ναυπλίου, εκεί που δεσπόζει ο μαρμάρινος ανδριάντας του Καποδίστρια και φέρει τιμητικά το όνομά του, έφθασε η αντιπροσωπία των Φαιάκων της Θεσσαλονίκης με τα λάβαρα και τη σημαία του Συλλόγου και τίμησαν τον Κυβερνήτη.
Στεφάνωσαν τον ανδριάντα του και η χορωδία του συλλόγου έψαλλε τον Εθνικό μας Ύμνο. Προηγουμένως ο Ειδικός Σύμβουλος του Συλλόγου στον τομέα πολιτισμού Γιάν. Καλαϊτζόγλου στην ομιλία του προς τα μέλη και τους συγκεντρωθέντες, αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής της άφιξης του Καποδίστρια και στην προσφορά προς το έθνος, του μεγάλου κερκυραίου πολιτικού και διπλωμάτη.
Η εκδήλωση είχε την συμπαράσταση του Δήμου Ναυπλίου, της Ι Μητροπόλεως και του προέδρου του Ιδρύματος Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ κ. Βασ. Χαραμή.
Παρόμοια εκδήλωση πραγματοποίησαν οι Φαίακες για να τιμήσουν τον Καποδίστρια και στην Αίγινα, την 25 Μαρτίου 2008. Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στους χώρους που έχουν σχέση με τον Καποδίστρια και στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, εκεί που ο Κυβερνήτης άφησε την τελευταία του πνοή.
Στη συνέχεια τα μέλη του Συλλόγου αναχώρησαν για την Επίδαυρο και ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους . Η παραδοσιακή χορωδία των Φαιάκων, ύστερα από επιθυμία πολλών επισκεπτών, έδωσε ένα δείγμα από τραγούδια και χειροκροτήθηκε από τους επισκέπτες που καθόταν στις κερκίδες, καθόσον απόλαυσε την μοναδική στον κόσμο ακουστική του θεάτρου .
Το βράδυ ακολούθησε δεξίωση στο Τολό Ναυπλίου με κερκυραϊκό γλέντι.
Tην επόμενη μέρα τα μέλη του Συλλόγου ναύλωσαν πλοίο από το Τολό και επισκέφθηκαν τα νησιά μας Ύδρα και Σπέτσες.
Επόμενη εκδήλωση των Φαιάκων θα γίνει στο ορεινό χωριό του Κίσαβου, Αμπελάκια ,εκεί που οι κάτοικοί του αισθάνονται υπερήφανοι καθόσον στο "Ανώτερο Σχολείο" της περιοχής δίδαξε ο Μεγάλος διδάσκαλος του γένους, συμπατριώτης μας Ευγένιος Βούλγαρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: