Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Προκαλεί ο Αβραμόπουλος

Τα ποσά για την εξόφληση των φαρμακοποιών βρίσκονται ήδη στο ταμείο του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), το οποίο όμως θα προχωρήσει στις πληρωμές μόλις σταματήσει η απεργία των εργαζομένων του Ταμείου, αναφέρει το υπουργείο Υγείας.
Ακόμη, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση πως "το αίτημα των εργαζομένων, να λάβουν ένα ειδικό επίδομα, θα γίνει αποδεκτό αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού για καθαρά τυπικούς λόγους".
Για την πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τον προγραμματισμό των πληρωμών του ΟΠΑΔ σύμφωνα με υπηρεσιακό σημείωμα της γενικής διεύθυνσης του Οργανισμού, προκύπτουν οι εξής ενέργειες:
1) Μέχρι σήμερα έχουν ήδη πληρωθεί λογαριασμοί:
α) Γιατρών
β) Εργαστηρίων
γ) Κλινικών, μέχρι και κατάθεσης μηνός Φεβρουαρίου.
δ) Φαρμακοποιών μέχρι και κατάθεσης μηνός Ιουνίου.
2) Από τις τελευταίες δύο επιχορηγήσεις συνολικού ποσού 297 εκατ. ευρώ (172 εκατ. + 115 εκατ. Ευρώ ) προγραμματίζονται να γίνουν οι παρακάτω πληρωμές:
α) Έχουν ήδη αποσταλεί στις περιφερειακές υπηρεσίες για πληρωμή ιατρών-εργαστηρίων-κλινικών για κατάθεση μηνών Μαρτίου και Απριλίου ποσό 90 εκατ. ευρώ.
β) Προωθείται η πληρωμή φαρμακοποιών για κατάθεση μηνός Ιουλίου ποσού 50 εκατ. ευρώ
3) Από το υπόλοιπο ποσό των 157 εκατ. ευρώ (297-140) εκτιμάται ότι θα πληρωθούν:
α) Για νοσήλεια εξωτερικού 5 εκατ.
β) Απ΄ευθείας σε ασφαλισμένους ("οίκοι" νοσήλεια) 20 εκατ.
γ) Για γιατρούς (έως και Ιούλιο 2008) 90 εκατ.
δ) Εργαστήρια (Μάιος και ½ Ιούνιος) 23 εκατ.
ε) Κλινικές (Μάιος και ½ Ιούνιος) 17 εκατ.
στ) Λοιπά 2 εκατ.
Για πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγείας, μιλά ο ΣΥΝ, με αφορμή το θέμα του ΟΠΑΔ. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του: "η κυβέρνηση, με την πολιτική της, έχει φθάσει σε οριακή κατάσταση τους συνταξιούχους αλλά και τους φαρμακοποιούς. Την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία στερούνται βασικού νοσοκομειακού υλικού. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγείας. Γινόμαστε, για άλλη μια φορά, μάρτυρες μιας πολιτικής που ενδιαφέρεται για τα κέρδη των πολυεθνικών του φαρμάκου και αγνοεί τις ανάγκες της κοινωνίας. Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων οφείλουν να βρουν άμεσα λύση".

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης, σχετικά με την τραγική κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
"Έχουμε επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό την τραγική κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όμως, τις μέρες αυτές, τα πράγματα επιδεινώνονται ραγδαία. Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στερούνται των στοιχειωδών υλικών και, βεβαίως, οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν φτάσει σε ένα βαθμό, που δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα.
Τις τελευταίες μέρες, γινόμαστε μάρτυρες ανακοινώσεων, ακόμα και απειλών από τις προμηθεύτριες εταιρείες, ότι θα προσέλθουν να αφαιρέσουν τα αναλώσιμα υλικά, τα οποία υπάρχουν ακόμα στις αποθήκες των Νοσοκομείων, επειδή δεν έχουν πληρωθεί εδώ και 3,5 χρόνια.
Τα χρέη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλαδή των Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, αυτά τα 3,5 χρόνια, φτάνουν περίπου στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η κυβέρνηση είναι απούσα και από αυτό το μεγάλο ζήτημα. Ο κ. Αβραμόπουλος είναι συστηματικά απών από τα δύσκολα. Ασχολείται προφανώς με τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας και με τα ζητήματα διαδοχής και, αυτή του η ενασχόληση, έχει τραγικά αποτελέσματα για τον Ελληνικό λαό.
Καλούμε τις προμηθεύτριες εταιρείες, να χειριστούν την υπόθεση αυτή με ψυχραιμία. Έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση, που σίγουρα δεν σέβεται την υπογραφή της. Όμως, οι επιπτώσεις από την διακοπή της παράδοσης αναλώσιμων ή από την αφαίρεση των ήδη παραδοθέντων, θα έχουν πολύ άσχημες συνέπειες για τους Έλληνες ασθενείς, για τον Ελληνικό λαό. Καλούμε την κυβέρνηση να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά και υπεύθυνα με το μεγάλο ζήτημα της υγείας του Ελληνικού λαού.
Το ΠΑΣΟΚ, ως η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την οργάνωση των προμηθειών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που χαρακτηρίζεται από κανόνες διαφάνειας, από κεντρικό έλεγχο, αλλά σαφώς από μία αποκεντρωμένη διαχείριση.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από τα προβλήματα. Οφείλει να αναγνωρίσει, έστω και τώρα, την πραγματικότητα και να κάνει κάτι. Οφείλει να παρουσιάσει προς τις προμηθεύτριες εταιρείες ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των πολύ μεγάλων υποχρεώσεων που ήδη υπάρχουν.
Σήμερα, επίσης, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, να μην έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε γιατρό, χωρίς να πληρώσουν οι ίδιοι και χωρίς να καταβάλουν την πλήρη αξία των φαρμάκων που αγοράζουν, επειδή το ελληνικό Δημόσιο, εδώ και 10 μήνες, δεν καταβάλει τα οφειλόμενα προς τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς.
Ο χώρος της Υγείας είναι ίσως ο κατ' εξοχήν χώρος, όπου αναδεικνύεται, όχι μόνον η αποτυχία της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας στον συγκεκριμένο τομέα, η οποία αποτυχία προέκυψε ως συνειδητή επιλογή, να απαξιωθεί η υγεία ως δημόσιο αγαθό και να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας, αλλά κυρίως σηματοδοτεί με τον πιο έντονο τρόπο την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Είναι προφανές ότι αυτή η αναδιανομή πλούτου υπέρ των ολίγων, που γίνεται διαρκώς τα χρόνια της νέας διακυβέρνησης, έχει αφήσει άδεια τα δημόσια Ταμεία, έχει οδηγήσει σε μεγάλα ελλείμματα στα Ασφαλιστικά Ταμεία, με αποτέλεσμα, βασικά δημόσια αγαθά να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν στοιχειωδώς, όπως είναι τα δημόσια αγαθά της υγείας και της παιδείας".

Ν.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΚΕ
Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να καλύψει άμεσα τα τεράστια ελλείμματα του Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: "Η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ αλλά και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων είναι συνέπεια της μετατροπής του φαρμάκου σε εμπόρευμα και της αντιασφαλιστικής πολιτικής που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και χθες το ΠΑΣΟΚ.
Οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την απαράδεκτη κατάσταση στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πληρώνουν το κόστος. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να καλύψει άμεσα τα τεράστια ελλείμματα του Ταμείου.
Η κυβέρνηση προσπαθεί όχι μόνο να συγκαλύψει την άγρια λιτότητα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, την υποχρηματοδότηση και την λεηλάτηση των ασφαλιστικών ταμείων αλλά επιχειρεί να συκοφαντήσει και τον αγώνα των εργαζομένων του ΟΠΑΔ, που αποφάσισαν την όγδοη για σήμερα και αύριο 48ωρη απεργία, απαιτώντας την άμεση επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Το αίτημα των φαρμακοποιών και των γιατρών να καλυφθούν άμεσα τα χρέη είναι δίκαιο. Απαιτούνται άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η άσχημη κατάσταση, να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ ώστε να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων του, να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζόμενων στον ΟΠΑΔ.
Μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση είναι επιτακτική ανάγκη η αγωνιστική δράση των ασφαλισμένων, των δημοσίων υπαλλήλων, των φαρμακοποιών και των γιατρών να στραφεί κατά της πολιτικής και των συμφερόντων που ληστεύουν το Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων. Δηλαδή, να στραφούν κατά της υποχρηματοδότησης των Ταμείων από την κυβέρνηση, να στραφούν κατά των φαρμακοβιομηχανιών και της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: