Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Κοροϊδεύουν τους ασφαλισμένους του δημοσίου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Εύα Μελά, Γιάννης Γκιόκας, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη και Γιώργος Μαυρίκος αναφορικά με τα προβλήματα του Οργανισμού Περίθαλψης Απασχολούμενων στο Δημόσιο (ΟΠΑΔ).
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
“Από το 2002 και ουσιαστικά από το 2004 μπήκε σε πλήρη λειτουργία ο Οργανισμός Περίθαλψης Απασχολούμενων στο Δημόσιο (ΟΠΑΔ) που σήμανε και την επιβολή ασφάλιστρου υγείας στους δημόσιους υπαλλήλους από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα, όπως καταγγέλλουν και με υπόμνημα τους οι εργαζόμενοι, ο ΟΠΑΔ οδηγείται σε αδιέξοδο. Με την ενεργοποίηση του νέου αντιασφαλιστικού νόμου και την ενοποίηση με το ΤΥΔΚΥ επιτείνονται τα προβλήματα για ασφαλισμένους και εργαζόμενους.
Πρόσφατα ο ΟΠΑΔ βρέθηκε σε κατάσταση αδιεξόδου με αφορμή τα χρέη του στους φαρμακοποιούς και για κάποιες μέρες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του Οργανισμού πλήρωναν τα φάρμακα.
Η υποχρηματοδότηση -και η μη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών είναι η κύρια αιτία αυτής της κατάστασης συνεπικουρούμενης από την έλλειψη προσωπικού- τη μη αναμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που δυσκολεύει την αποτελεσματική λειτουργία του Οργανισμού υπέρ των ασφαλισμένων του.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1. Τι μέτρα θα πάρει για την επαρκή χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασφαλισμένων του, για να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και να μην αναγκάζονται να πληρώνουν από τη τσέπη του θεραπείες, φάρμακα, υγειονομικά υλικά κ.ά..
2. Τι συγκεκριμένα μέτρα πήρε ή θα πάρει για να καλύψει τις υποχρεώσεις στους προμηθευτές (φαρμακεία) ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που έζησαν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού τον Αύγουστο.
3. Αν επιτέλους θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για προσλήψεις 250 μόνιμων υπαλλήλων που είναι αναγκαίοι.
4. Τι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν γίνει για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε ελεγκτές Ιατρούς και Οδοντιάτρους στο Ταμείο.
5. Τι συγκεκριμένα μέτρα έχει πάρει για την υλοποίηση του αιτήματος των εργαζομένων για αναβάθμιση του μηχανογραφικού συστήματος που μπορεί να δώσει σύγχρονη και έγκαιρη εξυπηρέτηση στους ασφαλισμένους
6. Αν η κυβέρνηση θα σταματήσει την άθλια πολιτική των επιδομάτων, που ακολουθεί όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, και θα προχωρήσει στην καταβολή μισθών που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των υπαλλήλων στα ταμεία.
7. Αν θα σταματήσει την απαράδεκτη ταχτική της πρόσληψης συμβασιούχων (έργου) και θα προχωρήσει στην πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού καθώς και στη μονιμοποίηση όλων αυτών που δουλεύουν στον ΟΠΑΔ με διάφορες σχέσεις εργασίας, όπως συμβάσεις έργου κλπ”.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
Πολυμελή αντιπροσωπεία συνταξιούχων ασφαλισμένων του δημοσίου, που όπως είναι γνωστό αντιμετωπίζουν εδώ και δύο μήνες πρόβλημα με τη χορήγηση φαρμάκων, δέχθηκε χθες το πρωί ο Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος.
Ο Νομάρχης, αφού άκουσε τα εύλογα παράπονα και τις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων, επικοινώνησε με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.) στην Αθήνα κ. Φαρμάκη, με τον τοπικό προϊστάμενο του οργανισμού κ. Ράπτη και στη συνέχεια με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλο και ζήτησε να αποσταλεί άμεσα η πίστωση για τα φάρμακα από τον κεντρικό Ο.Π.Α.Δ. στην υπηρεσία της Κέρκυρας, προκειμένου να αναστείλουν οι φαρμακοποιοί την απόφασή τους για διακοπή της χορήγησης φαρμάκων.
Το προσωπικό ωστόσο του Ο.Π.Α.Δ. βρίσκεται σε απεργία και ο Νομάρχης ζήτησε να γίνει αποστολή των πιστώσεων με το προσωπικό ασφαλείας που πρέπει να έχει ο Ο.Π.Α.Δ. ως ασφαλιστικός οργανισμός και επ' αυτού δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απάντηση.
Ο Νομάρχης επικοινώνησε επίσης με το διοικητή του Νοσοκομείου κ. Μαντζαρόπουλο από τον οποίο ζήτησε γιατρός - ελεγκτής του Ο.Π.Α.Δ. από αυτούς που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας να θεωρεί στην πόλη της Κέρκυρας συνταγές ορισμένων φαρμάκων και εξετάσεων έως ότου επαναλειτουργήσουν οι τοπικές υπηρεσίες του Ο.Π.Α.Δ. Η πρόταση έγινε δεκτή και από την ερχόμενη Δευτέρα γιατρός - ελεγκτής του Ο.Π.Α.Δ. θα θεωρεί στα γραφεία της Υγειονομικής Επιτροπής στο ισόγειο της Νομαρχίας, δίπλα από τα γραφεία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).
Για το θέμα αυτό, ο Νομάρχης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Ενώνω και τη δική μου φωνή με τις δίκαιες διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων του δημοσίου για τη διακοπή χορήγησης φαρμάκων. Καλώ τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ.) να αποστείλει άμεσα τις πιστώσεις που απαιτούνται για την πληρωμή των φαρμακοποιών και την επαναχορήγηση των φαρμάκων σε χιλιάδες συμπολίτες μας ανάμεσα στους οποίους υπερήλικες, πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών και πλήθος χαμηλοσυνταξιούχων.
Κάθε περιθώριο ανοχής και αντοχής έχει εξαντληθεί. Το Υπουργείου Υγείας έχει χρέος να παρέμβει και να δώσει άμεσα λύση στο οξύ αυτό κοινωνικό πρόβλημα."

Δεν υπάρχουν σχόλια: